”Hoppas jag att ingen får uppleva igen”

Robert Bergh i stor intervju om galna året: • Succésiffrorna • Stenhårda träningen • Massflykten • Dödsfallen

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-01-25

Robert Bergh.

Stjärntränaren Robert Bergh var segerrikast av alla tränare 2021 och körde in 33,9 miljoner kronor.

Men mellan vinstrubrikerna handlade det om massflykt från stallet och två tunga dödsfall.

– En speciell blandning som jag inte hoppas varken jag eller någon annan får uppleva igen, säger Robert Bergh till Trav365.

Fjolåret och inledningen på 2022 har minst sagt varit omtumlande för Robert Bergh.

Han slutade etta över segerrikaste tränarna 2021 och körde in 33,9 miljoner till stallet. Den summan placerade även hans stall på plats två över vinstrikaste stallen. Bara Daniel Redén var bättre.

Med Fifty Cent Piece vann han bland annat Drottningpokalen, StoSprintern och Breeders’ Crown-finalen.

Med Rome Pays Off slutade han tvåa i både Kungapokalen och Sprintermästaren.

– Det är ett av åren som har stuckit ut mest i min karriär. Det var så många olika saker som lyfte, det var jätteroligt och segerprocenten var högre än den varit tidigare. Vi vann nästan 100 lopp med treåringar och var med och krigade i årgångsfinalerna. Utifrån mäter man alltid segrar, för mig är det ännu viktigare att det genererar mycket hästar som även är bra som fyra- och femåringar.

Finns det någon hemlighet bakom succén?

– Lite smågrejer finns det alltid. Vi förlängde backarna både i Hajom och i Sundsvall, rakbanorna blev längre och vi ändrade material.

”Dricker varmvatten”

Robert Bergh sållade sig även till alla idrottsprofiler som genomgick ”16 weeks of hell”.

– Jag låg där som en val på mattan och undrade vad jag givit mig in på, sa han till Trav365 när utmaningen var klar.

Hur är formen i dag?

– Den håller i sig bra och det är typ någon form av träningspass varje dag. Det roliga är att jag börjat uppskatta maten som jag började äta när jag började. Jag har tagit bort kolhydrater och det blir mycket kyckling, kött och halloumi. Just nu, medan jag pratar med dig, dricker jag en kopp varmvatten.

Vad var jävligast under perioden?

– Det var att planera in all träning. ”Hur fan ska man få in två timmars träning nu”, tänkte jag många dagar. Ibland fick jag köra ett gympass klockan nio på kvällen för att kliva upp och köra ett klockan fem morgonen därpå för att hinna med träningen under ett dygn.

Robert Bergh, Hail Mary och skötaren Charlotte Andersson efter segern i Derbyt 2020.

”Ett stort jävla svek”

Men bakom de fina stallsiffrorna och den kroppsliga förvandlingen finns även tyngre stunder.

I mitten av december blev han av med Derbyvinnaren och affischhästen Hail Mary.

– Det här året har gått betydligt sämre än vad vi förväntade oss, jag känner att det behövs en förändring, sa Stall Marys Mehdi Yazdanpanah till Trav365.

– Bland det tyngre man kan uppleva givetvis i sitt liv, sa Bergh.

Som om inte det vore nog. I början på januari försvann även SRF Stables hästar från Robert Berghs träningslista, bland annat stjärnorna Rome Pays Off och Fifty Cent Piece.

Så här säger han om turbulensen med lite distans:

– Det är tur att man har så mycket att göra, jag flyger och far mellan Sundsvall, Hajom och Paris. Det blir en sorts läkning. Det fortsätter att gå bra och jag har bra hästar, men på förhand i år så ligger vi 15–20 miljoner bakom fjolåret. Det behövs alltid en eller några mjölkkor i stallet så att säga och det kommer kanske nya.

– En ägare behöver inte rättfärdigas och det går inte att kampanja mot en ägare. Visst är det ett stort jävla svek, men ingenting kommer förändras för att jag ställer tre följdfrågor till ägaren. Då är det bättre att släppa det så snabbt som möjligt, fokusera på det man har, köpa och hitta nya hästar.

Du har tidigare varit öppen om att du kämpat mot utmattning som du tagit dig igenom. Är den resan något som hjälper dig nu?

– Ja, det är klart. Hade detta hänt och man haft en svagare period i livet så hade det inte varit nyttigt. Nu är det tvärtom för, jag tränar på tufft och känner mig i en jäkla bra form.

Vikens High Yield blev sju år.

”Konstig känsla att han inte kommer tillbaka”

Det slutar dock inte där. Den 13 januari kom beskedet att miljonhästen och superstjärnan Hilda Zonett fått somna in. Bara 30 minuter efter Trav365:s publicering nåddes trav-världen av beskedet att Robert Berghs Vikens High Yield dött efter ett lopp i Cagnes-sur-Mer.

– Det var helt otroligt och man hamnar i någon typ av chock. Det är en konstig känsla att han inte kommer tillbaka till stallet, säger Robert Bergh och försöker hitta orden.

Det märks att han betydde mycket för dig.

– Det blir speciellt, de är så unika och de här hästarna har ett sätt att vara som gör dom bättre än övriga hästar. Han stressade aldrig upp sig och man vinner inte på Vincennes och i flera V75-lopp utan att vara unik.

– Men det är någonstans livets resa, men av tio i stallet skulle jag aldrig kunnat gissa att det skulle hända Vikens. Han var stark, lat och ett bekvämt lugn i psyket där ingen stress förknippades med honom. Men det är samma som på exempelvis en fotbollsplan, du kan aldrig gissa dig till vem som faller ihop.

Vad var det som hände?

– Det var Gabriele Gelormini som körde. Han kände under loppet att hästen var dålig och han tog ut honom ur fältet. Han joggade honom lugnt men kände att han blev lite vinglig de sista 100 metrarna. När han vek av banan vid målutfarten så ramlade han ihop och var död. En otäck känsla.

”Gillar vintervilan”

– När det handlar om Hilda Zonett så visste man att det var dags att ta ett beslut någon gång då hon var till åren. Här tänker man tillbaka med en annan glädje på något sätt. Man tänker tillbaka och ser på vissa stjärnor som vunnit lopp i nutid, tänk om hon hade kunnat varit med nu med den nya träning och så vidare.

Trots både med- och motgångarna ser Robert Bergh framåt. Och han låter genuint beslutsam i rösten när 2022 kommer på tal.

– Jag gillar vintervilan där hästarna växer och utvecklas i kroppen där det är spännande att se de fysiska framstegen på både äldre och de nyblivna treåringarna. Jag tar det medvetet lugnare under januari och februari med tävlandet, men man har att göra ändå.

Har du något kommande guldkorn undangömt i stallet?

– Nej, det får dom visa själva först. Dom skapar själva sin egen aura och hårdhet för att bli den där coola killen eller tjejen.

Följ ämnen i artikeln