Riksdomaren: ”Det här är ett jätteproblem...”

Målfotot som upprörde V75-spelarna • Domarchefen berättar: ”Tekniken vi har i dag”

Riksdomaren berättar om det uppmärksammade målfotot från V75 på Färjestad.
Riksdomaren berättar om det uppmärksammade målfotot från V75 på Färjestad.

Måldomarna dömde Falcon Eye först i mål på V75 från Färjestad.

Men efter att målfotot släppts uppstod stor förvirring och ilska bland spelarna.

Nu berättar riksdomaren Jan Törnqvist om beslutet.

– Jag kan absolut hålla med om att det här är ett jätteproblem, att bilden som kablas ut inte är tillräckligt uppförstorad, säger han till Trav365.

V75 avgjordes under lördagen på Färjestadstravet.

I Silverdivisionen (V75–7) blev det stenhårt i mål mellan 8 Falcon Eye som kördes av Eirik Höitomt och 12 Titan Yoda, i vagnen Mats E Djuse.

Måldomarnämnden valde att studera målfotot.

– Ju längre tid det tar så närmar vi oss en död löpning, sa experten Patrik Fernlund i V75 Direkt.

Men efter noga övervägande i domartornet ropades Falcon Eye ut som vinnare av loppet.

Riksdomaren: ”Blir bara pixlar”

Men vann verkligen rätt häst? Borde det ha blivit dött lopp? Dessa frågor uppenbarade sig under kvällen när målfotot kablades ut från Färjestad.

Med blotta ögat går det inte att urskilja vem som var först i mål.

Riksdomaren Jan Törnqvist berättar om beslutet och den teknik de har till förfogande.

– Jag är egentligen ingen expert på upplösningar, när vi dömer tittar vi direkt på en skärm. Den här gången i V75-7 på Färjestad var det väldigt hårt i mål. Jag kan absolut hålla med om att det här är ett jätteproblem att bilden som kablas ut inte är tillräckligt uppförstorad, men så är det med tekniken vi har i dag. Det går inte att förstora upp mer, det blir bara pixlar i bilden då, säger han till Trav365.

”Bilderna kan ibland variera”

Under lördagskvällen uppstod stor ilska och irritation på sociala medier då många ansåg att det var fel beslut som tagits.

Men Törnqvist hävdar att inga fel begåtts. Han förklarar att domarteamet kunnat se vilken häst som vann, men att det inte nått ut till tittarna då bilden inte kan förstoras ytterligare utåt.

– När vi tittar på ett målfoto flyttar vi hästarna fram och tillbaka på linjen och zoomar in. Bilderna kan ibland variera beroende på ljus på en enskild dag, om det är ljust eller mörkt ute. Men vi tittar vem som är först i mål utifrån den teknik vi har, säger domaren och fortsätter:

– Att vi inte släpper målfotot innan resultatet är klart beror på att vi har en sådan regel. Vi ska inte göra det, då blir det bara ännu mer spekulationer.

Hur kan man förhindra att det uppstår förvirring i framtiden?

– Nu byts målkamerorna ut på alla svenska travbanor, det sker löpande och några är redan klara. Om det i sig kommer att lösa just det här problemet, det kan jag inte svara på. De banor jag jobbat på har bytt, men tyvärr inte Färjestad.

Falcon Eye vann V75–7 med allra minsta möjliga marginal.
Falcon Eye vann V75–7 med allra minsta möjliga marginal.

Kanal 75: ”Korrekt upplevelse”

Björn Ekmark är Head of TV för produktionsbolaget Kanal 75.

Enligt honom finns det tydliga riktlinjer som bör följas vid händelse av målfoto.

– Målfoto är något vi enbart ska visa när vi anser att det hjälper tittarna till att få en korrekt upplevelse av resultatet. Ibland blir det en bedömningsfråga där man även behöver ta hänsyn till hur bilden kommer att upplevas för olika tittare med alla möjliga slags skärmar med varierande upplösning. Om det målfotot vi har tillgång till inte hjälper tittaren ska det inte visas, säger Ekmark till Trav365 och fortsätter:

– Ett målfoto i sig är heller ingen produkt som egentligen är anpassat för tv, utan ett verktyg för måldomarna som ska ses högupplöst med utrustning anpassad för ändamålet. Men det ligger förstås i allas intresse att alltid kunna visa på ett tydligt sätt vem som var först i mål, gärna med hjälp av ett snabbt levererat målfoto i hög upplösning när så krävs.

Trav365 har sökt Svensk Travsports domarbas Jonny Staf.

Björn Ekmark, Head of TV, Kanal 75.
Björn Ekmark, Head of TV, Kanal 75.
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN