V75

”Det är en färskvara att vara tränare”

Robert Bergh i stor intervju inför superdagen på Åby

Av: 

Eric Flygare

Robert Bergh.
Robert Bergh.

TRAV

Robert Bergh blir att räkna med när Åbytravet bjuder upp till travfest.

I både Drottning Silvias Pokal och i Kungapokalen har han egentränat till start.

– Båda mina hästar kommer med bra prestationer, säger han till Trav365.

Under lördagen bjuder Åbytravet på travsport i världsklass. Det som tidigare låg som två separata tävlingsdagar i travkalendern, Paralympiatravets final och finalerna i Kungapokalen och Drottnings Silvias Pokal, har för första gången slagits samman till en enda stor travfest på Mölndalsovalen. Åbys egna stjärntränare, Robert Bergh, har en häst till start i Kungapokalens och en i Drottning Silvias Pokal. Hästarna: Fifty Cent Piece och Rome Pays Off.

Båda hästarna ägs av en av trav-Sveriges största hästägare, SRF Stable och Lennart Ågren, en ägare som Robert Bergh inte haft något samarbete med tidigare.

– Nej, det stämmer. Det är de första hästarna han har i träning hos mig. Det började med att jag fick in en tvååring, sen tog det en månad så fick jag de här i träning. Han satsar ju brett och mycket på yngre förmågor också, klar det är kul att börja jobba med honom.

Hur känns det att få det förtroendet?

– Det är alltid kul. Som jag brukar säga så är det en färskvara att vara tränare. Man måste visa att man står för något och då händer det positiva saker på vägen. Stallet har känts och känns riktigt bra och då kommer det andra kunder som blir intresserade. Det handlar om kontinuitet. Att synas i årgångsloppen till exempel, då ger det med sig.

Skulle det här kunna vara starten för ett större samarbete mellan dig och SRF Stable?

– Vi har inte pratat något om framtiden, utan vi börjar med de här hästarna så får vi se och ta det hela som det kommer.

V75-omgången från Åbytravet inleds direkt med Drottning Silvias Pokal, ett lopp för fyraåriga ston. Loppet har tolv deltagande ekipage, avgörs över 2 140 meter autostart och vinnaren belönas med en miljon kronor. Berghs Fifty Cent Piece startar från spår tre och körs av tränaren själv.

”Inte många märrar gör de loppen”

– Det är givetvis inte många årgångsmärrar man har varit med om som gör de loppen som hon gjorde i försöket. Hon gjorde det fantastiskt bra. Hur bra hon är egentligen är fortfarande ett frågetecken för mig med, men inför senaste starten var det långresa, hon var brunstig, lite långhårig och så vidare, men hon visade verkligen att hon kan kämpa och att hon har kapacitet. Efter det loppet blir man ännu mer nyfiken gällande hur bra hon faktiskt är.

– Jag är givetvis nöjd med utgångsläget och det var kul att vi vann försöket, men även om bollen hade landat hos mig och jag hade fått välja spår först så hade det inte blivit annorlunda.

I årets upplaga av Drottning Silvias Pokal ställs Fifty Cent Piece bland annat mot fjolårsvinnaren av Svenskt Trav-Oaks, Eagle Eye Sherry, som seglat upp som stor favorit på den tidiga streckprocenten. Robert Berghs känsla och ”strecken” går dock inte hand i hand. 

– Nej, strecken (Eagle Eye Sherry mer än dubbelt så mycket spelad som Fifty Cent Piece vid intervju) speglar inte min egen känsla, det kan jag säga. Hon hade årsdebuten avklarad inför senast och hon höjde sig ett snäpp i loppet. Jag hoppas hon kan lyfta sig ytterligare till den här starten och då bör hon höra till de som gör upp om det.

Några utrustningsförändringar för Fifty Cent Piece?

– Det blir barfota runt om, hon har tidigare tävlat barfota bak.

I den tredje V75-avdelningen är det dags för hingstarnas och valackernas motsvarighet på Drottning Silvias Pokal, Konung Gustaf V:s Pokal. Precis som för stona avgörs loppet över 2 140 meter med ett förstapris på en miljon kronor. Här startar Rome Pays Off. Även här kör tränaren själv och efter en invändig strykning startar ekipaget från spår fem.

”En otroligt fin häst”

– Jag valde att byta ut andra utvändigt till dödens 1 200 meter från mål i försöket. Jag hade en bra häst i rygg och tog chansen. Det sticker ut lite när man kör europeiskt med en amerikansk häst. Man har fått över någon amerikan och de kan vara lite känsliga ibland, men den här har verkligen tagit fram positiva sidor. Det är en otroligt fin häst. Han har varit lite sömnig i loppen och i träning, men nu med ett par lopp i kroppen känns han mycket rappare och spänstigare. Han tar loppen på rätt sätt.

– Det är klart att alla hästar innanför också sticker ut, det är ju så jäkligt. Bägge mina hästar kommer med bra prestationer, men alla hästar är bra i de här loppen. Vi har fått lägena och får hoppas på en bra dag, så får vi se hur det går. 

Några utrustningsändringar för Rome Pays Off?

– Det är anmält barfota runt om, men det är inte lika säkert. Jag har en liten tanke på det.

Avslutningsvis: Hur ser du på att Åbytravet valt att slå samman Paralympiatravets Final med pokalloppen till en och samma tävlingsdag?

– Jag har inte reflekterat så mycket över det, men jag tycker väl att det i pandemi-tider känns bra. För oss aktiva blir det en väldigt kul dag hela dagen i stället för att vänta på de där loppen en torsdagskväll. Nu sticker det ut och flera hästar får nosa på den högsta nivån, det är ett annat rampljus och mediebevakning när det är V75.

”Kickarna publiken vill ha”

– När vi pratar om det, de här tre loppen (Paralympiatravets final, Drottning Silvias Pokal och Kungapokalen) är kickarna publiken vill ha. Det blir inte som en vanlig V75-omgång. Att försöka sätta in ”den här amerikanen mot den där italienaren”. Det blir säkert mycket kick för spelarna. Tänk om alla hade varit lite mer resglada också, men nu fick de ändå en av de bättre franska i Paralympiatravet. Det är ett riktigt bra lopp i år, avslutar Robert Bergh.

Paralympiatravets final avslutar lördagens V75-omgång och i startfältet får vi bland annat se stjärnhästar som Delia du Pommereux, Ecurie D. och Who’s Who.

Loppet avgörs över distansen 2 140 meter autostart med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Takter: ”Vill lära mig något nytt varje dag”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Robert Bergh