Trav

Förbundets vd: ”Då får vi hantera det…”

Bemöter uppgifterna om att personer på förbundet ska ha vetat om att Propulsion varit nervsnittad – långt innan det uppdagades i Sverige: ”Många ryktestrådar”

Av: 

Erik Pettersson

Daniel Söderbäck

TRAV

Superhästen Propulsion är bekräftat nervsnittad och har olovligen tävlat, vunnit och tjänat miljoner i Sverige sedan 2015, det presenterade Svensk Travsport vid en presskonferens.

Nu kommer facktidningen Sulkysport med uppgifter om att förbundet ska ha känt till ingreppet på superhästen – innan det uppdagades första gången i Sverige – 2019.

– Om det nu skulle finnas ytterligare verifierbar fakta så får vi hantera det, säger förbundets vd, Maria Croon, till Trav365.

Förra torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna- och externa utredning gällande ärendet med Propulsion. Då uppgav förbundet att Propulsion nervsnittades i USA 2015 och har tävlat otillåtet i Sverige.

Alla stjärnhästens resultat stryks och Stall Zet ska betala tillbaka 26,3 miljoner kronor till andra hästägare.

Under 2019 uppkom rykten om att ingreppet skulle ha gjorts på Propulsion och förbundets dåvarande säkerhetschef, Steen Morten Johansen, som sparkades mitt under pågående utredning i somras, åkte ut till Daniel Redéns gård och med hjälp av Daniels veterinär, undersöktes Propulsion. Inget tecken på att stjärnhästen blivit nervsnittad ska ha hittats då, men vid en kontroll av förbundet i höstas kunde man hitta ärr, och efter samtal med veterinären i USA, som utförde ingreppet, kunde man konstatera nervsnittning.

”Sopas under mattan”

Nu kommer facktidningen Sulkysport med uppgifter att personal på förbundet Svensk Travsport visste om ingreppet innan det uppdagades under 2019.

”Uppgifter till Sulkysport säger att flera högt uppsatta personer på ST haft kännedom om Propulsions ”nervsnittning” för flera år sedan, utan att det skedde något aktivt ingripande överhuvudtaget från travförbundets sida”, skriver tidningen.

Man fortsätter: 

”Nya spår sopas under mattan av ST i utredningarna. Till vems nytta kan man fråga sig?”.

”Direktiven har varit att få fram all fakta...”

Svensk Travsports vd Maria Croon svarar så här på den tuffa kritiken:

– Utredningsdirektivet för den oberoende granskning som Svensk Travsport valde att göra handlade dels om förbundets hantering av importärendet samt om den undersökning förbundet gjorde av Propulsion 2019. Det påstås nu att Svensk Travsport lägger dimridåer, ett uttryck som inte överensstämmer med vilket allvar vi har tagit den här frågan och med vilket perspektiv granskningen av förbundet har gjorts.

– Min avsikt, och utredningens direktiv, har hela tiden varit att få fram all fakta kring förbundets hantering av ärendet och vem som har vetat vad och när. Det som har redovisats är vad utredningen har kunnat verifiera och klarlägga utifrån ett stort material av intervjuer, kontroll av dokument och uppföljning av olika uppgifter.

– Utredningen lägger bland annat fram att ett mejl från tidigare utredningschefen skickades till kollegor på förbundet efter genomförd undersökning av Propulsion 2019. Utredaren kommer också med allvarlig och övergripande kritik kring förbundets rutiner för regelstyrning, processer, IT-stöd mm. En kritik som har redovisats transparent bland annat på förra veckans presskonferens. Detta ligger nu till grund för flera åtgärder för att förbättra förbundets arbete inom flera områden, säger hon.

Och fortsätter:

– Min avsikt, och utredningens direktiv, har hela tiden varit att få fram all fakta kring förbundets hantering av ärendet och vem som har vetat vad och när.

Sulkysport menar att personer på förbundet ska ha vetat om/hört talas om att Propulsion skulle ha varit nervsnittad innan det kom upp 2019. År det så?

– Om det nu skulle finnas ytterligare verifierbar fakta så får vi hantera det. Det har dock inte inkommit något sådant i nuläget. Det jag kan konstatera är att det har varit många ryktestrådar att följa, framförallt i den så kallade externa utredningen. Och det har vänts på väldigt många stenar.

Sopas det saker under mattan?

– Utredningarna har tagit fasta på och redovisat det som går att verifiera, säger Maria Croon till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

LÄS VIDARE

Stjärnans skarpa kritik: ”Jag kan inte förstå”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Elitloppet

Daniel Redén