10 heta svar i jakten på V75-miljonerna

Sportbladets Erik Pettersson och Christoffer Wickman guidar • Här är infon du måste ha koll på innan du lämnar in V75

Uppdaterad 2020-04-17 | Publicerad 2020-04-09

Hur viktiga är kuskarna och hur hittar man den bästa spiken. Här är frågorna du måste ha svar på innan du lämnar in V75.

För att lyckas få full pott på V86 och V75 måste man vara påläst.

Men vilken information är den viktigaste?

Sportbladets experter Erik Pettersson och Christoffer Wickman guidar dig på vägen mot miljonerna.

Här är svaren på fem frågor du måste ha koll på.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


V86 och V75 är två spelformer som ökar i popularitet.

Men, hur ska man tänka som både ny och gammal travspelare?

Några som vet är Sportbladets rosa profiler Erik Pettersson och Christoffer Wickman. Och det osar tipsform om gänget.

Under mars spelade exempelvis Christoffer Wickman in 1,8 miljoner kronor på sina andelssystem – plus att han prickade in alla sju rätt på Sportbladets ”V75 i sista stund”, som bygger på tidningstipsen varje fredag.

Här är tre av vinsterna i mars:

25 mars, 207 926 kronor in på V86, 3 580 kronor per andel.

21 mars, 1 097 233 kronor in på V75, 2 194 kronor per andel.

21 mars, 129 410 kronor in på V75, 3 081 kronor per andel.

Pettersson och Wickman satte sig ner och svarade på fem heta frågor som du måste ha koll på innan V75-kupongen lämnas in.

Håll tillgodo. Här är experternas superguide på sakerna du måste ta hänsyn till.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


1) Ska man välja sina spikar först på V75 och hur många spikar rekommenderar ni?

Pettersson: Ja, det är alltid bra att välja ut sina spikar/singelstreck först. Minst två spikar bör man ha på V75. Hittar man tre spikar är det också att rekommendera, speciellt om man gör ett lite mindre system, då du får råd med fler streck i övriga avdelningar.

Wickman: Jag tycker inte det spelar någon större roll om spikarna kommer tidigt eller sent i en aktuell V75-omgång, det viktigaste är att du som travspelare känner dig trygg i dina spikar och att de har de parametrar som man vill att en V75-spik ska ha. Personligen brukar jag dock undvika att spika i det sista V75-loppet, det av den enkla anledningen att det alltid rensar lite extra i det sista V75-loppet och då vill man gärna sitta med fler hästar. Det finns dock undantag så klart. Varje aktuell V75-omgång är alltid unik, men jag rekommenderar att man i varje fall använder sig av två spikar på V75, det för att ha råd att plocka med så många hästar som möjligt i de övriga loppen och på det viset kunna få med flera skrällar som höjer utdelningen.


2) Hur viktiga är kuskarna när ni analyserar?

Pettersson: Väldigt viktiga! Jag spikar nästan uteslutande hästar som körs av de bästa kuskarna, så viktiga är kuskarna. Hittar du en skräll som körs av en av toppkuskarna? Kör!

Wickman: Väldigt, väldigt viktigt, det ska mycket till om jag ska spika en häst på V75 som inte körs av en toppkusk. De bästa kuskarna i landet vinner flest V75-lopp, både med favoriter och med skrällar. Titta bara på V75-omgången på Solvalla den 28 mars, 7 rätt betalar då 9,8 miljoner kronor och landets bästa travkusk Björn Goop vann med två jätteskrällar. I dagens travsport är alla hästar i varje klass så pass jämna att kuskens betydelse är större nu, än för exempelvis tio år sedan.


3) Vilken statistik måste man ha koll på innan man lämnar in V75 – och vilken statistik är det många missar?

Pettersson: Är man total nybörjare på trav kan det vara för komplicerat att få tillgång till/förstå statistik. Men via atg.se kan man välja ”utökad startlista” och få fram saker som pengar intjänat och segerprocent. två enkla parametrar som man kan ta med i beräkningen. Annan statistik som kan vara viktig är hur vissa hästar springer i ledningen/kontra bakifrån samt vilka distanser som är favoriter för olika hästar.

Wickman: Jag är ju som bekant ganska svag för statistik och använder det ganska ofta i mitt V75-analyserande, då brukar jag främst titta på hur hästarna går över aktuell distans, hur de tävlar på aktuell bana, samt hur de springer för aktuell kusk. Även spetsstatistik anser jag är viktig. Något som jag upplever att många travspelare nonchalerar är hur en häst tävlar på den aktuella banan, det finns flera exempel där hårt betrodda hästar har totalt iskall statistik över den aktuella V75-banan och det brukar allt som oftast visa sig stämma. På Solvalla är det alltid viktigt att kolla statistik på hästarna just på Solvalla, där är loppen oftast lite hårdare än i övriga landet och har man inte vunnit där tidigare tycker jag det säger en hel del.


4) Barfota eller skor runt om, jänkarvagn eller vanlig sulky, vad innebär det i praktiken för er när ni gör era V75-analyser?

Pettersson: Här får man se till historiken på varje enskild häst. Men vet jag att en häst är i toppform och brukar gå bra med barfota runt om, och tränaren rycker skorna, så ”vet” jag att det kommer en bra prestation. Sätter man även på en så kallad jänkarvagn, amerikansk sulky, så vet man att det är ännu mer påställt. Personligen tycker jag att jänkarvagnen gör mest nytta i ledningen. Så ska din vinnare gå barfota och i bajk och har läge för ledningen är det ett superplus.

Wickman: Både och, faktiskt. Det är klart att man går igång om en formstark häst från fint utgångsläge ska tävla med jänkarvagn och barfota runt om, men det är också lätt att luras. Det behöver inte alltid vara en fördel att rycka skorna runt om och slänga på en jänkarvagn, det kan lika gärna bli för mycket av det goda. Det gäller att hitta en bra balans. Jänkarvagnen tycker jag dessutom gör sig i särklass bäst på hästar som går i ledningen eller i dödens, det är när hästarna får springa ut i sitt eget tempo som jag upplever den som bäst. Men det är klart, barfota och jänkarvagn på en startsnabb häst med spetsläge höjer ju sina aktier hos mig.


5) Till sist, hur hittar man de bästa V75-skrällarna?

Pettersson: I höga klasser som Guldivisionen och Silverdivisionen samt att dessa hästar har dokumenterad form, bra läge och körs av en bra kusk.

Wickman: Försök leta de hästar som blivit bortglömda och som gått lite under radarn, de stora tipstjänsterna påverkar ju V75-procenten rätt rejält varje lördag och har de missat någon eller några hästar så brukar det oftast finnas bra värde i dessa hästar. Annars är en formstark häst med bra kusk att föredra, gärna från fint utgångsläge. När det skräller till rejält på V75 är det inte ofta som den skrällen kliver runt hela fältet från bakspår utan då är det oftast en häst som fått smyga med på innerspår och sedan får chansen till slut.


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V86 och V75. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln