”Är tragiska siffror - något måste göras”

Antalet montéryttare minskar drastiskt: ”Skrämmande”

Publicerad 2019-03-21

Montésporten i Sverige har tappat 400 ryttare - på sju år.

Raset känns igen från Norge där utvecklingen varit likadan.

– Det är tragiska siffror, något måste göras, säger norska montéprofilen Malin Berås.

Montésporten är stor i Frankrike och har funnit i Sverige sedan början på 2000-talet. 

Från början var det många som tog licens för travritt.

Men utveckligen senaste åren är skrämmande.

2012 fanns det 619 med montélicens.

2019: 164.

Bara senaste året har sporten tappat väldigt många utövare.

– Det är väldigt, väldigt trist. Det är tragiska siffror och något måste göras, säger norska monté-profilen Malin Berås som vittnar om en liknande utveckling i vårt bästra grannland.

”Istället för att ruinera oss...”

– Det börjar ringa klockor hos de som styr. Det är en dyr sport, det kostar väldigt mycket för oss. Vi ska resa, ha utrustning, man ska ha en häst att rida på och vi amatörer i Norge får inte ta betalt. Det är skrämmande. Det är väl inte så det ska vara, om de vill ha utveckling på sporten, så får man ge lite mer, istället för att ruinera oss. De ger oss också böter till höger och vänster och det är klart att det går ut över ekonomin. Många tappar suget, förklarar Berås, som under 2011- och 2012 var en av Skandinaviens bästa ryttare med en fantastisk segerprocent var hon än tävlade.

I Norge menar många ryttare att det fystest, som innefattar att bland annat springa tre kilometer på 15 minuter eller snabbare, är boven i dramat.

Något som Berås, 30, tycker är helt fel och trams - och när hon gick ut med det - blev hon påhoppad på nätet.

– Jag står för det ja sa. Jag har fått massa skit, men fystesterna är viktiga. Vill man uppnå mål i livet så får man jobba, man kan inte ligga på soffan. Det är djur vi har att göra med och ska man rida så måste man vara klar i huvudet och kropp. Klarar man inte de enkla fystester som nu finns, så har man inget på banan att göra, säger Berås.

– Jag såg att en bana i Sverige startat ett samarbete med ett träningscenter för att få igång ryttarna, så att de kan börja träna. Det är bra, att de börjar vakna upp, det måste göras något.

”Vi som håller sporten vid liv”

Malin älskar monté och menar att sporten borde leva ”för evigt”.

Men då måste de styrande börja lyssna på de aktiva.

– Jag har massa lösningar och förslag, men de lyssnar inte på oss. Det blir mindre hästar, få hästar i loppen, mindre spel. Utan oss aktiva är sporten ingenting, det är vi som jobbar 24/7 för hålla sporten vid liv. Vi borde gå ihop, så att någon lyssnar, för utan oss blir det svårt för DNT, Rikstoto och säkert ST och ATG också. Det är skrämmande och inte bra för montésporten det som händer nu.

Följ ämnen i artikeln