Robert Karlsson: ”Det finns inga ursäkter...”

Förbundets sportchef självkritisk efter kuskarnas kritik: ”Borde ha gjort annorlunda”

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2022-01-12

Svensk Travsports sportchef svarar på den kritik som uppstått i samband med det nya tävlingsreglementet.

Svensk Travsport har stramat åt sitt reglemente rejält.

Nu riktar flera kuskar kritik mot förbundet – bland annat för att ha utelämnats vid förhandlingarna.

– De borde verkligen fått säga sitt, det var olyckliga omständigheter, säger ST:s sportchef, Robert Karlsson, till Trav365.

Från och med årsskiftet förändrades tävlingsreglementet på en rad punkter.

Bland annat verkställdes ett totalt drivningsförbud och ett förbud mot amerikansk sulky i voltstart.

De nya reglerna innebär också en markant åtstramning vad gäller bötesmodellen där kuskarna numera också ska betala 5 procent vid händelse av en grov förseelse (tillägg på provision).

Nu riktar flera kuskar kritik mot en del av förändringarna och avsaknaden av att få ha haft sina egna representanter (Johan Untersteiner och Örjan Kihlström) närvarande under förhandlingarna.

ST:s sportchef svarar: ”Självkritiska”

Svensk Travsports sportchef, Robert Karlsson, har tagit del av de kritiska rösterna.

– Örjan Kihlström och Johan Untersteiner finns med i Reglementskommittén. Men det här beslutet har inte gått därigenom, men nu i efterhand kan jag hålla med om att vi borde ha förankrat allt även med dem. Debatten har gått hög om grova förseelser och hur det ska vara i dessa fall. Vissa menar att det ska ske en omedelbar diskning, men det är något vi anser vara vanskligt även om vi inte utesluter det helt, säger Karlsson och fortsätter:

– Vi har varit inne på att brott inte ska löna sig och jag tycker att det är viktigt att det är så. Det är därför vi har lagt ut dessa fem procent som är provisionsbaserat för kusken i loppet (vid grova förseelser). Men vi ska vara självkritiska att vi inte tog med kuskrepresentanterna, det finns inga ursäkter. Tiden blev ganska knapp och vi hann inte samla med alla grupperingar. Själva beslutet går inte emot de diskussioner som varit tidigare inom Kommittén.

Det finns de som menar att kuskarnas representanter portats. Hur ser du på det?

Örjan och Johan är vettiga och duktiga killar och de borde verkligen fått säga sitt. Det var inte så att de blev utestängda. Jag försöker verkligen ha den filosofin att inte lämna ute någon. Men här blev det olyckliga omständigheter, jag är helt enig med det, vi borde ha gjort annorlunda.

Om du kör en häst du äger så kan ju brott faktiskt ändå löna sig. Du får 100 procent och förlorar bara fem. Eller om du tränar och kör och då har mellan 10-15 procent i provision. Är inte regeln en aning ogenomtänkt? Var det något som fanns med i samtalen?

– Vi vet att det finns den här möjligheten också. Det finns även fortsatt utrymme i reglementet att diskvalificera om händelsen har avgörande utgång, det är en generell regel man måste sätta in. Jag tycker inte att det är ogenomtänkt, men visst i undantagsfall äger man ju en häst själv. Vår regel är inget som är heltäckande men vi valde detta då vi tyckte det var den mest lämpliga nivån. Det är omöjligt att sätta nivåer för alla undantag. Vi har gått in i detta med öppna ögon.

Sportchefen på Svensk Travsport, Robert Karlsson, svarar på kuskarnas kritik gällande förändringarna i tävlingsreglementet.

”Bötesbeloppen ingår i resultaträkningen”

Förra året delades det ut strax under åtta miljoner kronor i böter.

Flera av de kritiska kuskarna har ställt sig frågan om var pengarna konkret tar vägen.

Enligt sportchefen finns inga oegentligheter eller tveksamheter i frågan.

– Det är egentligen inget konstigt alls. Bötesbeloppen går som en intäktspost i resultaträkningen. Det står att läsa i årsredovisningen. De som varit med en längre tid vet att pengarna tidigare avsattes till en tränarpension, men det är länge sedan det upphörde, jag kan inte exakt år, men då öronmärkte ST pengarna till det. ST har en årlig kostnad på 4-4,5 miljoner för det periodiska understödet för A-tränare vilket i praktiken blir mer än hälften av det totala bötesbeloppet förra året. I övrigt går de resterande pengarna till ordinarie verksamheter, avslutar Robert Karlsson.