Nancy Takter: ”Det är stressigt och intensivt”

Proffstränaren jagar titeln i Hambletonian Stakes • Tre hästar i finalen • Stor intervju inför superloppet: ”Jättestort”

Uppdaterad 2021-08-08 | Publicerad 2021-08-05

40-åriga proffstränaren, Nancy Takter, är ute efter sin första seger i Hambletonian Stakes.

Nancy Takter, 40, har kvalificerat tre hästar till Hambletonian Stakes.

Nu berättar hon om superloppet, sina chanser och drömmen om att få lyfta bucklan på Meadowlands.

– Jag kan bli förbannad och är nästan lite som en dålig förlorare, säger hon till Trav365.

När Nancy Takter var ett år gammal lämnade familjen Sverige och Malmö för ett liv i USA.

Hennes farfar är ingen mindre än travtränaren och föregångaren Bo William Takter och hennes pappa Jimmy Takter har vunnit i princip alla stora lopp på andra sidan Atlanten och räknas som en av de främsta travtränarna någonsin (slutade som tränare 2018, men finns med i viss utsträckning i dag).

Under många år fanns hon i sin fars stall men 2013 etablerade hon sig själv som proffstränare – en rörelse som snabbt skulle växa sig stark på amerikansk mark.

I dag innehåller hennes verksamhet runt 70 hästar, däribland även många passgångare.

Att det är resultaten som räknas och att en hög kvalité prioriteras av Nancy Takter är tydligt.

Nancy Takter: ”Dåliga hästar platsar inte”

Om inte hästarna kan leverera på den nivå som hon och sina ägare förväntar sig, har de inget hos Takter på Millenium Farms i New Jersey att göra.

– De hästar som inte duger slås ut. Det är lite olikt mot hur det är i Europa. Kan de inte nå eliten så är jag tydlig med det och då platsar de inte i min verksamhet. Om jag skulle träna sex hästar och en är en så kallad problemhäst, då tar det allt för mycket tid från mig som jag skulle kunnat lagt på de med högre potential, säger Nancy Takter och berättar vidare:

– Mina hästägare är de bästa man kan ha och de förstår. De vill inte heller betala för ”dåliga” hästar utan då är det bättre att de gör sig av med dem och köper nya. Jag tror faktiskt att det här är ett misstag som många tränare gör. De behåller en häst i träning som inte håller måttet men det gör ingen glad. Jag är tydlig mot mina hästägare och då har de möjligheten att köpa en bättre.

”Känner mig som en amerikan”

Att Nancy Takter har en ”osvensk” sida på flera sätt är uppenbart men genom sin rättframma stil har hon blivit ett av de namn som på allvar slagit sig in i elitskiktet bland de amerikanska tränarna.

Även om vi på hemmaplan gärna kallar henne för svensk så har hon svårt att identifiera sig med den beskrivningen då hon i princip bott i USA i hela sitt liv.

– Visserligen har jag ett svenskt pass men jag känner mig mer som amerikan. Jag pratar ju svenska men är uppvuxen här så det har blivit mer naturligt, både för mig men även för mina barn.

Nancy Takter på träningsanläggningen Millenium Farms (här med superstoet Manchego).

”Åke ska inte få stjäla loppet”

Nancy Takter har de senaste åren mängder med stora segrar och i fjol tog hon hem Hambletonian Oaks med stoet Sorella.

Nu siktar 40-åringen på att ta hem segern i huvudlöpningen Hambletonian Stakes, med 8,7 miljoner kronor i samlad prissumma, där hon lyckats med bedriften att kvalificera tre hästar (Spy Booth, Locatelli och Really Fast).

Svenskdominansen är total då sju av de tio startande tränas av svenskar (Åke Svanstedt (3), Marcus Melander (1) och Nancy Takter (3)) och där den 28-årige svenske travtränaren Lucas Wallin kör ytterligare en av de i finalen.

– Vi fick spår 3, 5 och 7 och hade någon frågat mig innan lottningen vilka hästar som skulle få de spåren så blev det helt perfekt. Jag tyckte verkligen Really Fast gjorde det jättebra i försöket. Åke Svanstedt körde visserligen undan med sin Captain Corey men han ska inte få stjäla loppet nu. Kusken Dexter Dunn sa att det fanns krafter kvar och det är den häst som jag tror mest på i finalen. Han har utvecklats snabbt. För ett år sedan stod han nyopererad i hagen.

– Spy Booth ska helst gå på sargen och försöka hitta en sen lucka och spurta bra till slut. Det är främst en fin check som gäller där. Locatelli är startsnabb och fick ett bra spår för honom. Planen är en fin position men det är många som tänker så. Men just Really Fast kan få en fin resa i ryggar och han tål även en bit i dödens. Trots att han vunnit många lopp i ledningen tycker jag han är bättre bakifrån.

Hambletonian Stakes brukar kallas världens största travlopp för de treåriga hästarna. Vad skulle en seger betyda för dig?

– Det skulle naturligtvis vara jättestort. Jag har visserligen vunnit de två största passgångarloppen, slagit världsrekord med Manchego och vunnit Breeders’ Crown – men det här skulle slå jättehögt förstås.

”Fullt upp och intensivt”

”Hambo-dagen” innehåller 15 lopp där de två finalerna av Hambletonian avslutar tävlingsdagen.

Nancy Takter har många hästar till start tidigare under dagen, där bland annat superstoet och världsrekordhållaren Manchego startar i John Cashman Jr Memorial (lopp 11).

Det är inte lätt att få ihop all logistik, personal och övernattning – men trots att det nu är hektiska dagar känner Takter ingen stress.

– Det är verkligen fullt upp och intensivt. Inte bara det att hästarna ska prestera väl utan även att få dit allihop med vagnar och personal som ska övernatta på hotell då hästarna måste anlända redan under fredagskvällen. Det är såklart lite stressigt och lite sömn men det är så det är under tävlingssäsongen. På vinterhalvåret är det en annan stress där du ska förbereda dem i stället.

– Det är jättekul med Manchego. Hon är en av de hästar som faktiskt har fans här i USA. Hon vet hur bra hon är men jag hoppas hon även vet hur populär hon är bland folk. Vi får se om det blir ett Europa-äventyr innan hon lägger av, ägarna tänkte ställa av henne och betäcka, men nu är de nog väldigt nöjda då hon känns bättre än någonsin och presterar fantastiskt på tävlingsbanan.

Nancy Takter

Manchego till Elitloppet 2022?

Hur nära var det att hon kom till Elitloppet?

– Det var tanken men hon blev sjuk, så det fanns inget att göra. Som tur var blev hon frisk snabbt och kunde tävla igen tidigt. Jag utesluter inte att hon kommer nästa år men vi får se.

Följ ämnen i artikeln