”Vi kommer aldrig återvända till Sverige”

Raffin bestraffades med 15 000 kronor i böter efter segern • Nu rasar ägaren och aktiva • Domarnas svar

Uppdaterad 2021-05-15 | Publicerad 2021-05-09

Eric Raffin och Delia du Pommereux.

Stjärnkusken Eric Raffin vann Paralympiatravet med Delia du Pommereux.

Efter loppet bestraffades han med 15 000 kronor i böter och avstängning för felaktigt bruk av körspö. Nu rasar både aktiva och hästens ägare mot beslutet.

– Vi kommer aldrig återvända till Sverige, säger ägaren Noël Lolic till Equidia.

Stjärnstoet Delia du Pommereux imponerade stort och vann Paralympiatravet med Eric Raffin i sulkyn.

Segerchecken under lördagen: 1,5 miljoner kronor.

Efter segern tilldelades kretsen kring hästen en rosa Elitloppsbiljett till den sista söndagen i maj. Och det öppnades för en start i det svenska storloppet på Solvalla.

– Det är svårt att tacka nej till en inbjudan till Elitloppet, sa kusken Eric Raffin.

”Mitt beslut är taget”

Nu verkar en start i Elitloppet avlägsen. Anledningen är efterspelet.

Eric Raffin tilldelades böter på 15 000 kronor och tre dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö. Det har fått ägaren till hästen – och aktiva att rasa.

– Vi kommer aldrig återvända till Sverige. Jag är mycket upprörd över den orättvisa bestraffning som Eric Raffin fick. Mitt beslut är taget, säger Delia du Pommereuxs ägare Noël Lolic till franska Equidia.

Även konkurrenterna i loppet ställer sig frågande till den hårda bestraffningen.

”Raffin hade enligt måldomaren armen över axeln vid drivning. Jag tyckte han satt som en ”staty” hela upploppet... Väldigt petigt att ge honom böter/avstängning enligt mig”, skriver Johan Untersteiner, som slutade trea med Aetos Kronos, på Twitter.

Domaren: ”En tuffare syn”

Magnus Sjölund är ordförande i måldomarnämnden på Åbytravet och förklarar domslutet.

– Vi ser att handen åker upp i början av upploppet och ytterligare någon gång efter det. Jag kan hålla med om att det är oturligt och att det säkerligen inte fanns någon avsikt med det, men det hände och då måste vi döma efter regelverket.

Hur kom ni fram till det?

– Sedan en tid tillbaka har ST (Svensk Travsport) haft en tuffare syn på just dessa förseelser. I vissa fall i reglementet gällande andra saker kan vi göra en bedömning, men här måste vi döma, det står väldigt tydligt i reglerna. Handen får inte vara över axelhöjd och det är det som sker i det här fallet. Det är egentligen inget fula drivningar i övrigt eller något som har gett hästen några märken eller skador, det vill jag vara tydlig med att säga, men Eric Raffin har händerna i ansiktshöjd och det är över axlarna och därför har vi dömt som vi gjort.

Hur ser du på reglementet?

– Visst kan jag väl hålla med om att det till en viss del kan vara frustrerande men jag måste ändå hänvisa till ST. Vi har nyligen haft måldomarkonferens och där har just dessa punkter varit ett av ämnena där ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola varit mycket tydlig. Hur skulle det se ut om vi gick emot reglerna? Då skulle vi naturligtvis få kritik från ett annat håll. Bedömningen är tuff men det ser ut så här, det kan man ha åsikter om. Det är många som tycker att det är rätt att ST tar i med krafttag men sen när det kommer till domarna så vänder opinionen.

Aktiva i loppet rasar mot beslutet och förstår inte. Vad säger ni om det?

– Här har jag en reflektion. Det alla ifrågasätter är det som hände i Paralympiatravets final och många inte ser vad som hände i andra lopp där böter och avstängningar också delades ut.

– Just i det här fallet tycker jag många av de journalister som uttalat sig efteråt inte ser till helheten och det är nästan ingen som hört av sig till mig heller för att höra hur vi ser på det. Jag har hört att ägaren ska bojkotta Sverige men vi kan inte ta hänsyn till enskilda ägare, kuskar och tränare. Hur hade det sett ut om exempelvis Pasi Aikio bojkottat Frankrike eller att Örjan Kihlström inte skulle köra där, det händer bara inte. Märkväl, vi har gjort bedömningen precis lika med Eric Raffin som vi skulle ha gjort med vem som helst.

– Hade det skett i ett annat lopp hade ju det totala bötesbeloppet varit betydligt lägre. Summan grundar sig på prissumman i loppet, det är jag inte säker på att alla förstår. Vi har tuffare regler här i Sverige än i Frankrike och jag inser att vissa utländska kuskar kan ha svårt att anpassa sig, men Åbytravet hade innan tävlingarna en informationsträff med kuskarna, så de var fullt medvetna om vilka regler som gällde.

Kan straffet ändras eller överklagas?

– Ja det finns möjlighet att överklaga vårt beslut.

”Ibland blir det jättefel”

Björn Persson är en av Sveriges mest erfarna måldomare och har funnits i Åbytavets tjänst i 45 år. Även om han inte var ansvarig under lördagens storloppstävlingar så har han en tydlig bild av det som hände och menar att dagens regelverk inte är optimalt.

– Det är ST som har beslutat att har du handen ovanför axeln, det räcker med ett slag eller en drivning, så ska man dömas. Jag kan till viss del hålla med om att det ibland blir jättefel, det håller jag med om. Jag är en av de som har ifrågasatt de nya strängare reglerna då det också måste finnas sunt förnuft. Jag tycker absolut man diskutera lördagens händelse men det är ST som beslutat och bestämt vilka direktiv vi måste rätta oss efter. Vi domare är bakbundna många gånger.

– I det här fallet blev det inga märken på hästen, det blev det inte heller på Per Nordströms Önas Prince (V75-3), där han också blev dömd till avstängning och böter. Ur djurskyddssynpunkt fanns det inget att anmärka på under lördagen med Eric Raffins häst eller Per Nordströms vinnare av Kungapokalen.

– Just med Eric Raffin är det svårt att säga hur mycket över han är med handen, är det tre centimeter, det är oavsett väldigt hårt, det kan jag hålla med om. Men ST har blivit strängare och vi måste följa de direktiv och regler som finns, säger han.

Följ ämnen i artikeln