Lutfi Kolgjini: ”Funderat på det här dygnet runt”

Travtränaren efter den otäcka branden • Polisen utreder fortsatt grov mordbrand: ”Självklart jobbigt”

Under fredagen larmades räddningstjänsten till familjen Kolgjinis gård i Skåne.

En stor maskinhall, som även använts som auktionshall, brann ner till grunden.

Ännu har ingen förklaring till branden fastställts. Brottsrubriceringen är fortsatt grov mordbrand.

– Vi har tidigare haft påhälsning av tjuvar. Då satte vi upp övervakningskameror och filmerna är på väg till polisen, säger han till Trav365.

Kockan 08.39 under fredagsmorgonen fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i Skåne (Vomb, utanför Veberöd)) där en stor auktionshall hade fattat eld, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Den stora byggnaden, som tillhör travfamiljen Kolgjini, var utom räddning och räddningstjänsten hade inget annat val än att låta den fullskaliga branden fortsätta.

– Det är auktionshallen. Det är en stor maskinhall med verkstad. Brandmännen låter den brinna ner helt, sa Lutfi Kolgjini under fredagen till Trav365.

”Jobbigt – funderat dygnet runt”

Den initiala brottsrubriceringen utreds av polisen som grov mordbrand, en rubricering som fortsatt gäller under måndagen enligt presskontakten i polisregion Syd, vilka samtidigt informerar om att ärendet numera utreds av lokalpolisen i Lund.

Händelsen har påverkat Lutfi Kolgjini mycket och tankarna om vad som egentligen orsakat branden har varit många.

– Jag har funderat på det här dygnet runt. Det är självklart jobbigt med allt pådrag som varit men jag vill återigen poängtera att den stora trösten är att inga människor eller djur omkom eller skadades. Det är ”bara” materiella saker, inventarier, maskiner, auktionsprylar och en fullfjädrad verkstad som förstördes, allt är borta, säger han till Trav365.

Brandorsaken: ”Helt otänkbart”

Travtränaren berättar om att han för en tid sedan hade inbrott och då valde att installera flera kameror på den numera brandhärjade platsen.

Han anser det föga troligt att det skulle röra sig om en anlagd brand men välkomnar det fortsatta arbetet med att genomföra en teknisk undersökning.

– I min värld är det helt otänkbart att någon skulle ha anlagt branden, jag ser det som uteslutet även om jag naturligtvis överlåter det till den tekniska undersökningen. Kanske kan en traktor ha orsakat gnistor i det mycket torra hö som fanns i byggnaden. Jag utesluter inte heller att blixten kan ha slagit ner. Jag vet att övervakningsbolaget ska lämna in filmen och i min värld är det inget som tyder på sabotage, berättar Kolgjini och fortsätter:

– Vi har tidigare haft påhälsning av tjuvar. Då satte vi upp övervakningskameror och filmerna är på väg till polisen. Händer något, rör sig någon på en plats där ingen ska vara, då ringer de från vaktbolaget mitt i natten, det har jag känt mig trygg med.

Vad tänker du om framtiden och de auktioner som var avsedda att genomföras i hallen?

– Min ambition var att vi nästa år skulle ha en auktion återigen men nu får vi se hur allt blir, om vi kan bygga en ny hall och hur lång tid allt tar.

Lutfi: ”Jag har funderat på det här dygnet runt”
Lutfi: ”Jag har funderat på det här dygnet runt”

”Hade kunnat gå betydligt värre”

I byggnaden förvarades flera gasflaskor som dock hann avlägsnas i allra sista stund.

– Vi hann plocka upp alla gasflaskor, det var vi noga med och få ut dem. Annars hade det kunnat gå betydligt värre med flera explosioner, avslutar Lutfi Kolgjini.

Trav365 har sökt den ansvarige utredaren hos lokalpolisen i Lund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN