”Det skulle bli en enormt tuff situation”

Travet kör vidare i Sverige • Spelbolags-vd:n om läget: ”Önskar inget annat än att allt vore som vanligt”

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-20

Svensk idrott är inställd och står stilla. Ja, nästan i alla fall.

Travet rullar vidare – men utan publik och hårda restriktioner.

– Det skulle bli en enormt tuff ekonomisk situation för ATG och framför allt våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, och deras utövare om det skulle bli ett stopp i tävlandet, säger ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.

Coronaviruset lamslår en hel värld där det ena idrottsevenemanget efter varandra ställer in.

I travvärlden har det fått stora konsekvenser i bland annat Norge, Danmark, Finland och Frankrike, som har valt att stoppa allt tävlande.

I Sverige rullar det på. Tävlingarna avgörs enligt tävlingsprogrammet men utan publik och starka restriktioner.

– Vi följer de riktlinjer som ges. Just nu ser vi ingen anledningen att inte fortsätta att tävla. Vi arbetar tätt ihop med travsällskapen och de aktiva och informerar för att minska chansen till smittspridning. Vi vill ge de aktiva en så säker arbetsplats som möjligt, sa Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till Trav365 tidigare under veckan.

I och med att travtävlingarna i Sverige fortsätter att köras anordnas även spel på exempelvis de stora poolspelen V86 och V75.

Trav365 stämde av läget med spelbolaget ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth om hur de jobbar, frågorna de får från kunderna och vad ett tävlingsstopp skulle innebära både för dem – men även för de aktiva.

– Vi försöker jobba på som vanligt, men med extrainsatser för att kunna ge våra kunder ett så bra erbjudande som möjligt. Samtidigt följer vi händelseutvecklingen och myndigheternas direktiv så självklart är det, precis som för de flesta just nu, under väldig speciella omständigheter, säger Lord Skarplöth.

Förra lördagens kördes V75 på Halmstad med tomma läktare.

”Hoppas vi kan bidra”

Han och spelbolaget märker av ett högre tryck med frågor från kunderna med tanke på läget i Sverige.

– En av de vanligare frågorna är faktiskt om det går att spela och det gör det inom alla våra områden, sportspel, casino och framför allt på våra hästspel där V75, V86 och Grand Slam 75 ingår.

Hur har detta påverkat er arbetsplats?

– Självklart finns det en oro hos våra medarbetare, precis som hos övriga i samhället. Det viktigaste av allt just nu är att vi följer myndigheternas direktiv och skyddar de utsatta riskgrupperna.

– Men det är också viktigt att vi, trots den allvarliga situation vi nu alla lever i, inte glömmer bort humorn, det glada humöret och underhållningen i vardagen. I det senare fallet hoppas jag att vi kan bidra med vår verksamhet.

”Bra att vi är ett alternativ”

Om myndigheterna skulle ta nästa steg och även stoppa travet från att tävla, vilka konsekvenser skulle det få för sporten – och för spelet?

– Svensk Travsport följer myndigheternas direktiv, har tagit dem på största allvar och gör ett väldigt bra jobb med att skapa en trygg arbetsplats för sina utövare under tävlingsdagarna. Vi är tacksamma för att travet kan fortsätta tävla och det skulle bli en enormt tuff ekonomisk situation för ATG och framför allt våra ägare, Svensk Travsport och Svensk Galopp, och deras utövare om det skulle bli ett stopp i tävlandet.

Vilken riskanalys har ni gjort i det just nu?

– Vad som händer framöver är omöjligt att förutse. Vi anpassar oss efter verkligheten från dag till dag och förbereder oss inför en rad scenarier.

Flera länder har stängt ner sitt trav, bland annat Frankrike, Danmark, Finland och Norge. Kommer de kunderna kunna spela via ATG på de olika spelformerna och i så fall, vad innebär det?

– Ja, samtliga som du nämner spelar nu på svensk travsport, många har gjort det även tidigare i olika former. Vissa spelar i våra svenska pooler och andra spelar i egen lokal pool.

– Jag önskar inget annat än att allt vore som vanligt, men nu är det inte det och då får vi förhålla oss till situationen. Vi har travsport här i Sverige och är glada att vi kan erbjuda den till fler. Precis som vi finansierar våra ägares, Svensk Travsports och Svensk Galopps, verksamheter gör flera av de utländska bolagen det i sina länder och då är det bra att vi just nu är ett alternativ för dom.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln