”Vi reser inte till Sverige för att förlora”

Franske topptränaren om vägen tillbaka från tiden i koma och på lördag kan han ta sin första seger på svensk mark i storloppet Paralympiatravet

Uppdaterad 2021-05-08 | Publicerad 2021-05-07

Sylvain Roger jagar seger i Paralympiatravet med sitt stjärnsto Delia du Pommereux.

Sylvain Roger, mannen bakom Delia du Pommereux som jagar seger i Paralympiatravet på lördag, har haft sin beskärda del av tragedier.

En allvarlig olycka i samband med ett kvallopp 2018 satte nästan stopp för hans karriär.

– Jag låg i koma i fem dagar och det tog lång tid att återfå minnet, berättar Sylvain för Trav365.

Paralympiatravet, med en total prissumma på drygt 2,8 miljoner, har samlat ett starkt startfält i år och den svenska travpubliken får för första gången stifta bekantskap med två av Frankrikes bästa hästar. Gelati Cut, samt stjärnstoet Delia du Pommereux som i vintras tog skalpen på självaste Face Time Bourbon. Tränar gör Sylvain Roger som för andra gången har häst till start på svensk mark. I Sverige-debuten 2005 blev det en hedersam andraplats med Oliver Day i det penningstinna treåringsloppet European Championship som avgjordes på Jägersro.

Sylvain är son till jordbrukare men visste tidigt att han inte skulle följa i föräldrarnas fotspår. Travet lockade mycket mer och han har vunnit flera grupp I- och II-segrar på hemmaplan. Förutom Delia har han genom åren även skördat framgångar med Amazone du Dollar och Enino du Pommereux, och nu hoppas han ta en av karriärens största tränarsegrar då ”Delia” gör resan till Sverige och Mölndal. Själv stannar dock tränaren hemma.

– Det är en fransk helgdag under lördagen och jag ska köra två lopp på Hippodrome de Saint-Aubin-lès-Elbeuf, varav det andra runt 15.00 så jag kommer att kunna se Paralympiatravet live på tv. Delia du Pommereaux har övernattat på Jägersro och sedan åkt vidare till Göteborg under fredagen. Hon är van att resa och det har inte varit några problem, säger Sylvain till Trav365.

”Jag vill egentligen inte prata om den dagen”

Ett av Sylvains stora intressen i livet är jakt. Han trivs bäst i naturen och brukar besöka bland annat Skottland och Spanien för ändamålet.

– Jag jagar det mesta men det viktigaste är upplevelsen och att få umgås med vänner. Det har tyvärr inte blivit några jaktresor i år då min far nyligen gick bort, men min dröm är att en dag besöka Sverige och jaga älg.

September 2018 var dock Roger med om en allvarlig olycka som snart tre år senare fortfarande gör sig påmind. I ett kvallopp i Caen hade han oturen att hästen invändigt bröt ut, vilket resulterade i att Sylvains uppsittning fick dennes hjul under magen och gick omkull. Det som följde var en knapp vecka i koma, samt en lång rehabilitering hos sjukgymnast. Sylvain skadade handen illa, så pass att det dröjde innan han var tillbaka i sulkyn.

– Jag vill egentligen inte prata om den dagen... Det tog lång tid för mig att återfå minnet och 1,5 år innan jag äntligen kunde hoppa upp i sulkyn i samband med långsamma träningsrundor på gården. Och lopp kunde jag köra först 733 dagar efter olyckan.

Delia du Pommereux må vara den mest namnkunniga hästen i monsieur Rogers 91 hästar starka stall men han håller faktiskt stallkompisen Enino du Pommereux ännu lite högre.

– Han råkade tyvärr ut för en senskada under fjolåret men är nu på väg tillbaka. Han ska ägna sig åt avel och sedan matchas för det franska vintermeetinget. Delia är kanske vassare över kortare distanser men Enino är den starkare av de två och mitt hopp i Prix d'Amerique 2022. Jag rankar vinsten med honom i det franska Derbyt som min största framgång i karriären.

Hur stort är Prix d'Amerique för en fransman?

– En dum fråga. Det är något fel på oss om vi inte håller det loppet högst, säger Sylvain skämtsamt.

Reser inte till Sverige för att förlora

Sylvain kan varken svenska eller engelska men har fina minnen från Sverige och Solvalla, då han besökt Elitloppshelgen som åskådare.

– Helgen är fascinerande men på din fråga om vi kommer att ta ut Delia i Elitloppet så blir mitt svar ”nej”. Det är för tufft med två lopp samma dag över kort distans och dessutom har inte Elitloppet samma status längre för oss fransmän. Det finns fina pengar att tävla om på hemmaplan.

Han ser dock fram emot lördagens äventyr och då loppet låg bra i tiden så väljer man att besöka Sverige för allra första gången. Tränaren verkar dessutom väldigt påläst inför den stora drabbningen.

– Jag har blivit imponerad av Aetos Kronos när han startat i Frankrike. Who's Who, däremot, har inte varit bra när jag sett honom men min kontakt säger att han trots allt varit vassare på sistone. Ecurie D. har ju också startat här men då har han inte sett fräsch ut, tycker jag. Gelati Cut saknar den rätta hårdheten och min är den bättre av dessa två. Delia ska smygas och gynnas av open stretch då hon brukar svara väldigt bra när man tar i vänstertömmen. Hon är väldigt snabb med rygglopp och lucka och det blir precis som senast barfota runt om. Vi reser inte till Sverige för att förlora.

Årets enda vinst togs på Vincennes under februari månad då hon efter en smygresa fångade in en undflyende Face Time Bourbon i storloppet Prix de France, och på kuppen även tog skalpen av Aetos Kronos. Segertiden var då snabba 1.09,8 över 2100 meter.

Är hon lika bra nu som då?

– Jag tycker helt ärligt att hon känns bättre i träningen nu än inför det loppet! Hon är helt enkelt ruskigt fin för dagen och allra bäst med cirka 14 dagar mellan starterna, som är fallet nu, avslutar Sylvain.

”Bortglömd av de svenska spelarna”

En som har järnkoll på den franska travsporten är Grosbois-baserade Anders Lindqvist. Den snart 70-årige gentlemannen har också haft sin beskärda del av sjukhusbesök. Han har kämpat mot cancer i många år men ser numera en ljusning i den tidigare så mörka tunneln.

– Jag har som ni vet haft stora problem med hälsan men nu känns det, peppar, peppar, som att det är på rätt väg. Jag röntgas var tredje månad och väntar nu på svar från det senaste besöket. Det är mer spännande än att rätta sin V75-kupong på lördagarna! Förhoppningsvis hittar de ingen ny cancertumör. Mitt mål i år är att inom kort hoppa i bilen och ta en tur till Sverige för att kombinera nytta med nöje. Jag har sju barn utspridda i Sverige som jag inte träffat på två år, dessutom ska vänner och bekanta besökas. Man måste promota sig själv, så att folk vet att man lever. Jag är färdigvaccinerad och redo, berättar Anders för Trav365.

Lindqvist driver numera ett stall som innehåller ett 15-tal travare. Kvaliteten är blandad men det finns förhoppningar om att uppgradera under det närmsta året.

– Ungefär hälften av dem räcker inte riktigt till och tanken är att de ska ersättas med två, tre riktigt bra hästar. Bäst för dagen är Wild Love som jag siktar på en Sverigeturné med.

Anders tränar sedan en tid tillbaka Bent Simbergs järnmärr och hon har skördat stora framgångar på fransk mark. Han är dock lika insatt i andras hästar som hans egna och höjer ett varningens finger för lördagens exotiska bidrag.

– Det hör inte till vanligheterna att två så här bra hästar reser upp till Sverige. Delia du Pommereux är en fantastisk häst och kusken Eric Raffin har dragit in 2,8 miljoner Euro så här långt i år. Han är ingen bluff! Delia kördes snällt senast och det kändes som ett preparé inför lördagens lopp. Hon ska ses med bra chans. Jag vill även varna för den andra franska hästen: Gelati Cut. Han är bortglömd av de svenska spelarna men jämngod med Delia. Jag tycker att båda ska streckas tidigt, avslutar Anders.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln