Mejla

Micke Korhonen

Jackpott 50 miljoner: ”De jagar andrapriset”

Sportbladets tidiga V75-tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 4 december på Bergsåker

TRAV

V75 avgörs på Bergsåker under lördagen. Omgången kryddas med 50 miljoner i jackpott.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 4 december.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Är min spik bara frisk så jagar de övriga andrapriset, säger han.


ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

Vintern har kopplat sitt grepp över vårt avlånga land. Elementen värmer för fullt och till och med Therese Johaug lär drömma sig bort till sommarvarma löparbanor. Till helgen styr V75-cirkusen till nordligare breddgrader och även om den värsta kylan tycks dämpas ju längre veckan lider så lär fortfarande långkallingarna åka på. Om ni tyckte att trav var tillräckligt svårt att tippa under sommarhalvåret så är det inget mot vad som väntar de närmsta månaderna. Bergsåker är en skrällbana och denna tävlingsdag i fjol duggade skrällarna tätt och när krutröken lagt sig kunde fyra glada vinnare se sina konton fyllas på med en bra bit över sex miljoner. Året dessförinnan var det 4,3 millar och vid båda dessa tillfällen har enprocentare slagit till. Att det på lördag är skotvång för samtliga hästar gör inte saken lättare. Hur kommer hästar som tävlat barfota mest hela året reagera när pjäxorna nu åker på? Vad säger historiken? Vad tror tränarna? Har hästen tagit samtliga av sina segrar i karriären på barfotabalans och nu möter en likvärdig konkurrent som alltid startar med skor? Ja, då brukar det vara klar fördel för den senare. Ofta blir dessa decemberomgångar rena gissningsleken men visst händer det att man då och då gissar rätt.

Oturen grinar i ansiktet

V75-1 är ett försök till Diamantstoet. 14 Zante Grif är fältets bästa häst men oturen fortsätter grina henne i ansiktet. I lördags blev det galopp, som så många gånger förr, men jag noterade inga fel i upphämtningen.

Det tycks knyta sig för henne mest varje gång då man tävlar om de större pengarna och nu sitter dessutom skorna på. Hon har endast tävlat så vid ett tillfälle på svensk mark, just på Bergsåker, och slutade då fyra. I övriga starter har hon gått barfota, och jag hittar inga vinterstarter i lopparkivet. Detta kan sluta lite hur som helst och någon spik är hon inte. Dessutom ska hon plocka in 20 meter på flera riktigt dugliga konkurrenter, där jag tror allra mest på 6 Kia Ora. Hon har gjort två starter i ny regi och sett jättefin ut. Vid segern avslutade Kia 10/600 med vad som tycktes vara en staty i sulkyn. Oskar satt coollugn i båten och litade helt på sin uppsittning. Senast fastnade hästen med rubbet sparat i rygg på ledaren och hade blivit segerfarlig med fritt. Spår sex i voltstart och Kylin Blom låter som Keso på pannkakan. A match made in heaven. Taktiken överlåter jag åt Gävle-tränaren men oavsett om han kör i spets eller släpper till någon vass så borde segerchansen vara god. Har jag nämnt att Kia tävlat med skor på hovarna i karriärens samtliga starter? Nu har jag det. För henne lär skotvånget vara ett klart plus.

Andra tidiga segerbud är 2 Navona och 3 Bellatrix Club. Den tidigare galopperade i segerstriden senast, varför får ni fråga kusken om. Gången innan var hon lika blek som en norrlänning på semesterflyget ner till Mallis. Navona kan massor i grunden och har vunnit tre lopp med skor. Kusken lär testa vad som går för att nå ledningen. Bellatrix Club är högkapabel men har gjort tio starter på tre månader och ett tag verkade hon så formlös att en längre paus kändes given. Men så blixtrar hon till med en skrällseger på hemmaplan. Min klocka visade under 11/700 och det var ett enormt kliv framåt. Sex av sju segrar är tagna med skor. Tidigt segerbud. Jag försöker klara mig på fyra markeringar.

Fem segrar med skor

V75-2 lär se 2 Grand Canyon Sisu i favoritrollen. Helt rätt i så fall. Han har vunnit sju av sina 13 starter hittills och har spetsat vid sina två tidigare försök från det aktuella andraspåret i voltstart. Allra bäst är han troligen barfota men har trots allt tagit fem av sju segrar med skor. Den dryga distansen har han vunnit över tidigare men var också blek över densamma i samband med en V75-start i somras. Motståndet är inte det allra tuffaste som skådats i denna klass och visst lutar mycket åt spets och slut. Tänkbart singelstreck.

Värsta motbudet? Troligen 6 Thorondor som var tapper som tvåa i senaste starten. Fick då göra grovjobbet i tredjespår större delen av slutvarvet och föll med flaggan i topp. Hästen har inte visat någon större startsnabbhet och känslan är att han snällt får nöja sig med ett lopp i andraspår. Klena meriter med skorna på men formen är betydligt bättre nu än vid tidigare försök.

Loppets luring kan 5 Feel the Benefit vara. Hästen är mycket bra i ordning för dagen och senast kunde en så pass bra häst som Rome Pays Off inte hämta in många meter av de 40 meter han stod bakom i starten.

9 Jano di Quattro är björnstark men lika sköntravande som om undertecknad skulle springa barfota på glödande kol. Det har hittills blivit galopp i 15 av 19 starter och han har aldrig segrat med skor på hovarna. Distansen är dock ett klart plus.

10 Geronimo Am gynnas inte heller han av skotvånget. Ska inte överskattas för segern i ett minst sagt lågklassigt lopp senast men besitter ändå viss kapacitet. Ett streck eller fem, det är frågan.

Lär testa för ledningen

V75-3 är ett ovanligt lågklassigt gulddivisionslopp, vilket trots allt var att vänta då säsongen lider mot sitt slut och de bättre krigarna slickar sina sår efter en lång och slitsam sommar. Tipset till 11 Spickleback Face som jagar tredje raka segern. Jag gillar honom skarpt, det ska erkännas, men att han ska vara en ”klaring” i gulddivisionen, från bakspår dessutom? Nja. Ändå inte. Faktum är att när han vann ett enklare stayerlopp senast så var det första segern i karriären med skorna på. I samtliga 14 dessförinnan har han dansat lika barfota som hippies under tidigare Burning Man-festivaler. Låt vara att motståndet inte håller den högsta klassen nu heller men jag vågar ändå inte skrika ut honom.

7 Selmer I.H. har gjort det bra hos Gabriella Laestander och man lär testa vad som går för att nå ledningen. Han hade ingen chans mot Spickleback när de möttes på Bergsåker nyligen men då hade trots allt den senare fördelen av att kunna tävla barfota. Selmer vann det här loppet i fjol och slog då bättre hästar än vad han ställs emot på lördag. Klart plus med skotvång för honom.

6 Sir Henry P.Hill verkar fjärran från toppformen men kan massor i grund och botten. Han var ute denna tävlingsdag i fjol och såg då mycket gåvillig ut innan en försmädlig galopp satte stopp för segerplanerna. Han är inte så tokig från start och kanske, kanske kan hålla ut Selmer I.H. Nu hänger man dessutom på en jänkarvagn, precis som vid hans fyra senaste segrar.

4 Order To Fly gillar distansen och gick bra i skymundan senast. Brukar skrälla till när man minst anar det. Strecka så många du har råd med.

Chanslös när de möttes – men...

V75-4 är ett härligt spelvänligt kallblodslopp där jag tror allra mest på läckre 6 Gorm. Han var visserligen chanslös mot 5 Tangen Frikk när de möttes nyligen men till den här starten står Gorm 20 meter bättre till. Senast var Svante Båths glänsputte riktigt fin från ledningen och jag är inne på att Ulf Ohlsson tidigt kör till och blir släppt till spets av konkurrenterna som gärna tar rygg på honom. Uppgiften ser ovanligt passande ut och visst kan Gorm vara förslag till singelstreck. Vid gardering är det öppet värre. Tangen Frikk är en tuffing som besitter härlig styrka. Formen är det inga fel på och skor fungerar fint. Som så många gånger förr lär det bli ett offensivt upplägg och jag gissar att Magnus A Djuse kommer att försöka göra min troliga ledare Gorm mör under slutvarvet.

Fältets högsta kapacitet har dock 10 Tekno Jerven. Jag minns att det blev en del skrik om honom när han tog sig an självaste Månlykke A.M. i ett lopp under oktober månad, men då sprang han mest och sladdade i kön. Galoppen är alltid nära till hands men felfri duger han givetvis jättebra i ett lopp som detta. Att även han står 20 meter bättre till gentemot Tangen Frikk är värt att notera.

13 Bellfaks är i sitt livs form och även om hästarna på 40-volten står byngligt till vågar jag inte avskriva honom helt. Kul lopp!

Krafterna tröt

V75-5 är ett försök i den näst högsta klassen. När detta skrivs så delas favoritskapet mellan 2 Gardner Shaw och 9 Algot Zonett. Dessa båda möttes faktiskt i ett ramlopp på Solänget nyligen. Gardner i spets, Algot utvändigt. När man svängde in för upplopp tröt krafterna för den tidigare, medan den senare bara joggade ifrån konkurrenterna på spänstiga ben. Samma visa på lördag?

Gardner är snabb ut och bommar normalt sett inte ledningen från ett perfekt spår bakom bilen. Han gick i den positionen vid sin senaste seger och vann då utan att förta sig nämnvärt. Han var ute så sent som i lördags men generades till tidig galopp i den final som vanns av Admiral As. Även Algot felade bort sig den gången, över upploppet och utan att vara tom då. Det troliga löpningsscenariot är att Gardner Shaw dyker till spets och sedan får dämpa. Algot Zonett styrs fram så fort krutröken lagt sig och lägger sig lugn utvändigt. Sedan väntar troligen en speedkörning och det känns inte så sannolikt att någon annan bjuds in i loppet, även om jag är väldigt förtjust i kämpen 5 Twinkle Face. Vissa lär spika Gardner, andra kanske tar ställning för Algot. Själv är jag kluven då jag bara är ett fan av en ur duon, och han heter inte Gardner Shaw... Sämre hästar än han har dock ramlat undan från spets på V75, framför allt i taktiklopp som detta mycket väl kan bli.

Kommer öka dramatiskt

V75-6 är en tidig måndag som denna rätt jämnspelad mellan en duktig trio, men under veckan lär streckprocenten öka dramatiskt på 2 Champ Lane. Trots sin begränsade rutin med endast 15 starter innanför västen visar han upp en härlig mognad och från bricka två lär han susa till ledningen. Visst finns det startsnabba konkurrenter både in- och utvändigt men det ska ändå mycket till för att Andreas Lövdal ska missa spets. Senast var Champ Lane med i en sådan där ”håll-käften-öppning” i rena Elitloppstempot (07,6/500) men trots detta lekte han med konkurrenterna över upploppet. Nu åker skorna på vilket är ett litet frågetecken, även om han vunnit tre lopp med dessa. Det här är en häst som man håller högt i stallet och den tidigare Derby-finalisten borde rimligtvis bli svårslagen från spets.

Värst emot? Tveklöst 12 Tattoo Avenger. Han har felat i sina fyra senaste starter och är sannerligen inte att lita på men oj som han kan springa. Det lär som tidigare bli vida spår under slutvarvet men det klarar hästen galant.

6 Don't Be Weak gör bra lopp hela tiden och är värd en fullträff. Blir giftig bara hon inte hamnar på vingel och är obesegrad efter två starter över den aktuella distansen. 8 Dwayne Zet är högkapabel och kan dra iväg riktigt snabbt från start. Och så 5 Otroligosåfin så klart. Hittar han till spets får de övriga vara bra för att hinna ikapp honom.

En lättare joggingtur

V75-7 är Rikard N Skoglunds lopp. På så vis att han har stiftat bekantskap med samtliga mina fem markeringar på V75-lappen. Så han om någon borde veta vem ur kvintetten som är bäst och valet hamnade på 3 Global Lover. Han satt upp bakom fyraåringen i den senaste starten och det blev en lättare joggingtur i parken efter tidig ledning. Segern var rätt intetsägande men det här är en häst som är ruskigt rask ur groparna och som trivs i spets. Precis allt talar för att Global Lover pinnar till front och sedan får bestämma efter behag. Vettig segerchans men framgångarna med skor på lyser med sin frånvaro. Enda vinsten togs i ett minst sagt beskedligt sällskap.

10 Art Brown håller jag som strået vassare och jag måste erkänna att det var en smula överraskande att Rikard valde bort talangen som han redan vunnit V75-lopp med. Rikard är dock betydligt skickligare än vad jag är när det gäller att värdera sina hästars chanser och om han väljer Global Lover så får jag snällt finna mig i att han vet bäst. Art Brown är en underbar kämpe som kommer att flyga lågt över upploppet. Han råkade ut för en fraktur i ett framben tidigare i år och missade hela sommarsäsongen. Nu är han dock tillbaka och har varit positiv i två raka starter. Han är dessutom van vid att tävla med skor och får trots allt en vass ersättare i form av Erik Adielsson i sulkyn.

Tidiga spikarna:

Min första spik hamras in i V75-2 där jag drar till med 2 Grand Canyon Sisu, som jag redan skrivit en del om tidigare i denna krönika. Skulle Erik Adielsson hitta till ledningen, vilket jag tror han gör då springspårshästarna inte är några startraketer, så ökar segerchansen. Och väl i spets har jag svårt att se någon gå fram och pressa honom mör. Skor är inget problem och formen god. Mycket talar till hästens fördel, det ska erkännas.

Mitt andra spikval kommer i V75-6 där jag räknar kallt med att 2 Champ Lane spårar varje meter. Han har vunnit över kort distans och det har även blivit tre vinster med skor runt om. Motståndet är inte kattskit men detta var trots allt ett stort Derby-hopp för stall Nurmos i fjol. Då satte en sjukdom stopp men om Champ Lane bara kan hålla sig frisk till helgen så får de övriga jaga andrapriset.

Tidiga skrällarna:

6 Kia Ora (V75-1) tror jag en hel del på. Hon tog två raka segrar den här årstiden för nästan exakt ett år sedan och verkar inte vara mycket sämre nu. Springspår passar som vinterhandsken och kusken är vass i voltstart. Måste med på alla seriösa lappar.

Det kryllar av spännande skrällbud i högsta klassen, tillika V75-3, och de två som jag vill varna lite extra för är 6 Sir Henry P.Hill och 10 Mr Golden Quick. Det har väl kanske inte glimrat om den tidigare i år men jag vet hur bra han är i grund och botten. Med lite flax kan det dessutom bli spets efter en bit. Distans och skor är inga problem och streckprocenten låg. Mr Golden Quick fick ett tufft lopp senast och såg slagen ut in på upploppet. Plockade dock fram vinnarskallen och visade uppryckning. Kanske inte förstastrecket här men känns ändå småspännande med Jorma Kontio i sulkyn. Hästen är dessutom vassare med smyglopp...

9 Guli Roy (V75-4) är just nu streckad på två procent, och det trots att han senast stred heroiskt på utsidan om 13 Bellfaks. På lördag står Guli Roy 20 meter bättre till i starten och att skorna åker på gör absolut ingenting. Tolv segrar i karriären och i samtliga har han tävlat med den balansen. Stormvarning!

7 Anchor Man (V75-7) gjorde Lille Skutt sällskap i morotslandet senast och den galoppen kom överraskande för mig. Han är dock kvar i klassen i och med det och möter enklare motstånd nu. Det finns goda chanser att han blir bortglömd av spelarna.


ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 2, 3, 6, 14 (12–8)

V75-2: 2 Grand Canyon Sisu (6–5)

V75-3: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 10, 11 (9–5)

V75-4: 2, 3, 5, 6, 9, 10, 13, 15 (1–12)

V75-5: 2, 9 (5–3)

V75-6: 2 Champ Lane (12–6)

V75-7: 1, 3, 7, 10 (8–12)

2 048 rader/1 024 kronor

OBS: Systemet är korrigerat efter första publicering på grund av strykningar.

Banfakta, Bergsåker

Banförkortning: B

Längd: 1 000 m

Bredd: 21,5 m (2140 m), 21,0 m (1640 m)

Upplopp: 200 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter volt

1 Galeras - Ohlsson U 1 3 2 0 4 14,2

2 Navona - Skoglund R N 1 2 1 0 d 15,2

3 Bellatrix Club - Persson S 0 2 6 0 1 14,9

4 Bottnas Future - Wäjersten D 4 1 3 d 3 14,2

5 Mercedes - Lilius M 1 0 5 7 0 14,9

6 Kia Ora - Kylin Blom O d 0 5 1 2 16,2

7 Todays Estelle - Linderoth P 4 2 0 5 0 14,0

8 Graces Candy - Djuse M E 0 0 0 0 1 13,6

9 Made by Vitsand - Forss M 0 0 0 1 7 13,3

10 Caribbean Blue Ås - Lindqvist O A 8 1 6 4 2 15,3

11 Didi Dam* - Kontio J 0 6 7 3 5 14,0

2 160:

12 Ies Elisabet - Djuse M A 3 7 d 0 d 13,2

13 Luna Nera Doc - Pettersson T 6 0 0 1 0 13,6

14 Zante Grif* - Adielsson E 2 0 d 4 8 13,2

15 Krakas - Olsen J O 2 7 3 6 0 14,0

V75-2, 2 640 meter volt

1 Ultimate Brodde - Ohlsson U 6 5 4 5 2 14,5

2 Grand Canyon Sisu - Adielsson E 0 1 1 7 1 15,8

3 Granit Palema - Wäjersten D 8 2 1 2 0 13,6

4 Knight Single - Kylin Blom O d 1 3 3 d 14,3

5 Feel the Benefit - Djuse M E 2 d 1 0 2 14,5

6 Thorondor - Persson S 4 4 1 1 2 16,7

7 Mountainous - Svedlund K 2 5 d 2 3 16,3

8 Tour Princess - Edin S 1 7 5 0 6 15,3

9 Jano di Quattro - Skoglund R N 1 0 4 1 d 17,0

10 Geronimo Am - Lennartsson P 5 3 0 2 1 15,2

11 Estelle Godiva - Lönn L 3 2 4 4 2 14,6

12 Oneiric Ocelot - Christensen B 4 1 1 0 3 16,1

V75-3, 2 640 meter auto

1 On Track Piraten - Adielsson E 8 3 2 5 0 09,4a

2 Ochongo Face - Hansson M 4 4 0 0 2 11,9a

3 Remarkable Feet - Djuse M A 5 7 7 4 0 11,6a

4 Order to Fly - Lennartsson P 1 0 6 4 7 11,5a

5 Västerbo Grosbois - Pöllänen R 8 4 6 3 4 11,0a

6 Sir Henry P.Hill - Skoglund R N 5 3 5 0 6 11,0a

7 Selmer I.H. - Sundqvist S 6 1 3 3 2 11,3a

8 Alone - Djuse M E 8 7 4 0 4 11,0a

9 Perfect Dynamite - Lisell A 5 3 0 0 4 12,3a

10 Mr Golden Quick - Kontio J 2 0 0 4 1 11,2a

11 Spickleback Face - Wäjersten D 2 1 4 1 1 11,2a

12 Hard Times - Ohlsson U 0 2 8 7 3 11,6a

V75-4, 2 140 meter volt

1 Grisleprinsen G.L. - Melander M d 4 5 2 3 24,3

2 Tangen Töff - Skoglund R N 6 3 1 5 5 23,9

3 Månremus - Kylin Blom O 2 4 d 4 1 23,8

4 Sippson - Wäjersten D 5 6 0 5 2 23,7

2 160:

5 Tangen Frikk* - Djuse M A 0 0 3 1 1 24,2

6 Gorm - Ohlsson U 2 1 2 4 1 23,5

7 Faks Nils - Lennartsson P 0 0 1 6 3 22,3

8 Kong Henry - Olsen J O 3 d d 7 2 23,0

9 Guli Roy - Linderoth P 3 0 0 3 2 23,7

10 Tekno Jerven - Jonsson J 1 d 3 2 0 23,4

11 Hugo Bäck - Forss M 2 0 d 5 5 23,5

2 180:

12 Philip Ess* - Adielsson E 5 2 3 3 4 22,7

13 Bellfaks - Persson J-O 1 1 6 1 1 22,3

14 Don Viking - Djuse M E 1 1 1 4 1 22,1

15 Grisle Odin G.L.* - Kontio J 1 3 2 2 6 23,4

V75-5, 2 140 meter auto

1 Toutre - Lindqvist O A 5 3 2 5 3 12,1a

2 Gardner Shaw - Djuse M E 6 1 2 4 d 12,3a

3 Van Gogh Z.S. - Skoglund R N 3 1 6 5 7 10,5a

4 Dom Perignon - Leo E 0 8 0 6 d 11,8a

5 Twinkle Face* - Pettersson T 1 6 1 2 3 12,1a

6 Giant Shadow - Persson S STARTAR EJ

7 Vacqueyras - Åhlund T STARTAR EJ

8 Flaming Ace Sisu - Christensen B 5 4 0 6 5 12,3a

9 Algot Zonett - Wäjersten D d 1 3 1 d 11,2a

10 Balotelli Crown - Forslin H 2 4 d 7 5 10,9a

11 Jaques Noir - Lennartsson P d 0 6 2 5 10,7a

12 Morotai Degato - Kylin Blom O 6 1 4 3 0 10,7a

V75-6, DD-1, 1 640 meter auto

1 In Love Boko - Forss M STARTAR EJ

2 Champ Lane - Lövdal A 1 1 2 0 1 12,5a

3 Big Cactus Zet - Adielsson E 1 3 2 0 4 12,6a

4 Issiah - Lennartsson P 0 2 3 6 6 11,4a

5 Otroligosåfin - Söderberg L-G 1 3 1 5 d 11,5a

6 Don't be Weak - Lundberg P 2 5 2 7 6 11,9a

7 Staro Mojito - Marais M 4 5 6 3 1 12,0a

8 Dwayne Zet - Djuse M A 8 0 1 d 1 12,4a

9 Okashi Cheri - Skoglund R N 4 3 4 4 4 12,5a

10 Giordano Soa - Persson S 3 0 0 2 1 12,0a

11 Matadoren Eme - Pettersson T 0 1 5 1 5 11,8a

12 Tattoo Avenger* - Pieters D 1 6 1 0 4 12,5a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Jamaica Boko - Lönn L 2 2 0 1 3 12,3a

2 Becker - Lennartsson P STARTAR EJ

3 Global Lover - Skoglund R N 1 1 2 3 1 12,7a

4 Twigs Got U. - Djuse M STARTAR EJ

5 Double Formula - Kylin Blom O 2 2 0 0 3 12,4a

6 Carhu - Melander M 2 1 3 2 2 13,5a

7 Anchor Man - Andersen T 2 7 1 7 d 12,8a

8 Claude P.Hill - Wäjersten D 0 1 1 2 1 12,5a

9 Google Sisu - Sidbäck J 3 4 1 6 1 13,8a

10 Art Brown - Adielsson E 1 1 1 2 1 14,1a

11 Turmalin Yankee - Djuse M E 0 2 1 1 1 13,4a

12 Albert Zonett - Ohlsson U 1 3 0 1 3 12,7a


ANNONS: V75-jackpott 50 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Av: 

Micke Korhonen

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav

Hästar