Mardrömsdebut för Vermaelen i Roma

Publicerad 2016-08-17

Utvisad i kvalet till Champions League: "Klumpigt"

Tävlingsdebut i Roma och bortaledning i kvalet till Champions League.

Då bjöd Thomas Vermaelen tillbaka Porto in i matchen – och drog på sig ett rött kort.

Porto tackade, tog emot och kunde med en man mer ordna 1–1 i den andra halvleken.

Äntligen var han tillbaka i hetluften i europeisk klubbfotboll, Thomas Vermaelen.

Belgaren var visserligen med i det landslag som nådde kvartsfinal i fotbolls-EM i somras, men i övrigt har spelaren inte gjort en match sedan den 12 mars för Barcelona i början av året.

Nu fick Vermaelen förtroende från start när hans nya klubb Roma gästade Porto i den första playoff-omgången till Champions League.

Italienarna stod för en stark första halvlek och dominerade spelmässigt.

Ledningsmålet kom fullt logiskt i den 21:a minuten efter att Mohamed Salahs korta hörna skyfflats in i boxen av Allesandro Florenzi. Bollen touchade vaden på den brasilianske mittbacken Felipe som skarvade in ledningsmålet för gästerna i egen bur bakom en chanslös Iker Casillas.

Två gula kort på en halvlek

Betryggande ledning för Roma alltså – men då satte Vermaelen sitt lag i bekymmer.

Den 30-årige mittbacken drog i den 40:e minuten på sig sitt andra gula kort när han som siste man rev ner en frispelad André Silva precis utanför eget straffområde.

Domaren visade upp det röda kortet, efter två gula, och Roma reducerades till tio man.

– En ganska klumpig utvisning som satte sitt lag i en besvärlig situation, konstaterar Bosse Petersson som kommenterade matchen i Viasat.

Ersättaren orsakade straff

Porto fick allt mer att säga till om och blottade Romas försvar gång efter annan. Hemmalaget trodde att kvitteringen var ett faktum redan i minut 50 – men domaren dömde helt korrekt bort Adrians mål för offside.

Utjämningen skulle dock komma – och det efter en mindre lyckad aktion av Emerson som byttes in i mittförsvaret direkt efter Vermaelens utvisning.

Brassen fick i den 61:a minuten bollen på handen och domaren pekade på straffpunkten.

Fram klev André Silva och anfallaren slog snyggt in kvitteringen till 1–1 hårt in vid gaveln.

Det första mötet slutade oavgjort. Returen avgörs om en vecka på Stadio Olimpico i Rom.