Nicklas Bäckström

Nicklas Bäckström taggad på slutspel: ”Brinner för det”

Har bara missat en gång: ”Fortfarande det roligaste”

Av: 

Per Bjurman

Nicklas Bäckström i Nickback Arena efter Stanley Cup-segern 2018.

Foto: Mats Åstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

NEW YORK. I natt stormar Nicklas Bäckström in i karriärens trettonde Stanley Cup-slutspel. 

Men blaserad?

Tvärtom.

– Att man varit med några gånger innebär bara att man vet exakt hur roligt det blir nu. Det är för att få vara med i playoff jag fortfarande brinner för det här, säger Washington-stjärnan till Sportbladet inför första mötet i holmgången mot Boston Bruins.

Tiden går verkligen. Det känns om det var alldeles nyss Nicklas Bäckström begick NHL-debut, men han har just tillryggalagt sin fjortonde grundserie. De enda aktiva svenskar som spelat lika länge i världens bästa liga är Loui Eriksson, Alex Edler, Anton Strålman och Niklas Hjalmarsson – och ingen av dem har deltagit i lika många slutspel som den nu 33-årige centerikonen från Valbo. Washington Capitals har de facto bara missat playoff en gång - 2014 - sedan han lämnade Gästrikland för den amerikanska huvudstaden och ”Bäckis” går sålunda ut i den ultimata hockeystriden för trettonde gången i natt.

Men som sagt:
Det har inte blivit rutin och vardag för det.

– Nej, slutspel är fortfarande det roligaste som finns. Det har blivit några gånger genom åren, det har det, men det innebär bara att man vet vilken upplevelse som väntar. Det är för att få vara med i playoff jag fortfarande brinner för det här, säger han när vi talas vid något dygn innan pucken släpps i match nummer ett mot Boston i Capital One Arena.

Kittlingen består förstås i att allting spetsas till. Varje match – ja, varje byte – är plötsligt livsviktig och grundseriens ibland något träliga slentrian-lunk ersätts av en ständigt stegrande intensitet.

– Ja, fortsätter ”Bäckis”, det blir en helt annan känsla runt och under matcherna. Man märker att det är mer fokus och allvar. Hockeyn blir annorlunda också, tajtare och rakare. Och i vanliga fall hjälper ju publiken dessutom till att skapa mer förtätad stämning. Nu blir det väl inte riktigt på samma sätt som vanligt på den punkten, men vi kommer ha i alla fall 40 procents publikkapacitet i vår hall och jag hoppas de som kommer ändå ger oss samma stöd som de brukar. Det får en alltid att lyfta ännu mer.

”Befinner oss där vi ska vara”

Nicklas och hans lagkamrater går alltså upp mot tunga, starka Boston Bruins i förstarundan – och respekten är stor, går det att höra på svensken.

– Ja, Bruins är ett väldigt bra lag. Det kommer bli tufft att slå dem. De spelar tajt och fysiskt och det gör vi också, det blir nog överhuvudtaget en rätt hård serie på det sättet, tror han.

Men Capitals kommer till start med stark tro på den egna förmågan.

– Vi har varit rätt stabila hela säsongen och fått bevisat att det finns bra bredd i truppen. När ett antal spelare varit borta med skador har andra istället steppat upp och spelat riktigt bra. Det ger hela gruppen självförtroende. Så ja, jag tycker vi befinner oss där vi ska vara i det här skedet. Men det gäller att gnugga på och göra det vi är bra på hela tiden. Det är då man vinner.

”Bäckis” är själv en garant för att Washington ska klara det. Han blir, som åtskilliga konstaterat under vintern, bara bättre med åren och ger sig ut på björnjakt med ett av karriärens mest solida grundserieframträdanden under bältet.

Tycker alla – utom möjligen han själv.

– Nja, första halvan var jag nöjd med. Sedan tycker jag det varit lite för mycket upp och ner. Men det känns bra just nu, jag är väldigt peppad.

Ja, det är ju det roligaste som finns som tar vid i natt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stanley Cup 2021: Så spelas slutspelet i NHL – datum och tv-tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nicklas Bäckström

Stanley Cup

Washington Capitals

NHL