Mardrömsinledningen sänkte Djurgården

Uppdaterad 2021-10-22 | Publicerad 2021-10-21

Djurgårdens kris förvärras, på flera plan.

Mot Oskarshamn struntade hemmafansen i matchen, skade krisen blev tuffare och gästerna knäckte Djurgården i första perioden.

– Inledningen är en katastrof, säger Filiph Engsund, numera i Djurgården i CMore.

Vilken chockstart för Djurgården, som kom till matchen på torsdagskvällen från en bortaseger mot Timrå.
0–1 kom efter 75 sekunder när kanadickerna Cameron Brace samt David Quenneville hade en liten lekstuga i anfallszonen och sekvensen avslutades med att Quenneville avslutade snyggt bakom Mantas Armalis.

0–2 kom 94 sekunder senare när Patrik Karlkvist gjorde sitt sjunde mål för säsongen.

Och det var underkant. Hade lika gärna kunnat varit 0–3 eller 0–4 utan att den mest inbitna djurgårdaren protesterat alltför våldsamt.

Den andra perioden blev mållös. Men inte händelselös.

Den bästa möjligheten hade Filip Cederqvist när hemmalaget tilldömdes en straff efter 9:46 av mitt perioden. Men det blev miss och Oskarshamn hade ett fortsatt järngrepp om matchen.

4 307 åskådare på plats

Och hemmalaget hade det krampaktigt mot Oskarshamn och tre trender höll sig:

* Hemmatrenden som konstigt nog grinar illa mot Djurgården som bara vunnit en gång den här säsongen på Hovet.

* Svaga inledningar. Återigen släppte man till i matchinledningen. Det här var nionde gången som Djurgården tvingades jobba i uppförsbacke med ett tidigt mål för motståndarna.

* Spöket Oskarshamn. Det blev 0 poäng för Djurgården mot Oskarshamn 2020-21. En trend som håller i sig.

I den tredje perioden försökte hemmalaget. Och satte press mot Joe Cannata i Oskarshamns mål. Och den så viktiga reduceringen kom efter nio minuters spel via Matthew Lorito som lirkade in pucken.

Men Oskarshamn kontrade i powerplay när man punkterade med 1–3, där John Dahlström fick all tiden i världen att lirka in pucken i nästan öppet mål.

Djurgården krigade.

Försökte.

Fick även in 2–3, 99 sekunder före slutet.

Barry Smith, tränare för Djurgården, analyserade matchen så här:

– Vi måste lösa våra dåliga startar. Vi åker inte skridskor. Svårt att vända mot ett lag som kämpar mycket när man hamnar i 0–2-underläge. Oskarshamn fick ett PP-mål som avgjorde, säger Smith och fortsätter:

– Det är skillnad i hur man förlorar. Det viktigaste är att vi måste lära oss att starta matcherna som vi avslutar dem. Vi behöver lite tur med pucken också.

Han fick också en fråga på presskonferensen om han var pressad:

– Vi måste jobba med processen. Vi har lämnat poäng bakom oss. Vi måste fortsätta att jobba med det lag som vi har. Göra det bästa av saken.

En bred spets saknas, inte konstigt då spelare som Peter Holland, Jacob Josefson, Sebastian Strandberg samt Linus Videll icke är disponibla just nu. Även försvaret ser inte alltför starkt ut.

Djurgården ligger fast på en plats i vårens negativa kvalspel.

4307 matcher såg matchen och sett till publiksnittet för två år sedan, 6930, är det en medioker siffra.