Missar slutspelet – första gången på 25 år

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. De kvalificerade sig för 25 slutspel på raken, spelade sex finaler och vann fyra Stanley Cup.

Men nu är Detroit Red Wings historiska storhetstid definitivt över.
Efter förlusten mot Carolina i natt står det helt klart att de för första gången på ett kvarts sekel missar playoff.

– Det har varit en fantastisk svit och alla som varit del av den ska vara stolta. Men nu är den slut och vi måste titta framåt istället, säger kaptenen Henrik Zetterberg.

Foto: TT

I praktiken har det ju länge stått klart att Detroit Red Wings kommer missa playoff för första gången sedan säsongen 1989-1990. 

Men efter 4-1-förlusten mot Carolina i PNC Arena i Raleigh natt är det även i matematisk mening över.

”En fantastiskt svit”

Den längsta aktiva sviten i professionell amerikansk idrott bryts.

– Ja, vi har ju pratat om det här i två månader så det är ingen chock, men nu är det officiellt, säger Henrik Zetterberg när han möter media efteråt. 

– Det har varit en fantastisk svit och alla spelare som varit del av den ska vara stolta. Men nu är den tyvärr slut och vi måste gå vidare och se till framtiden istället.

Ska bli engångsföreteelse

Coachen Jeff Blashill instämmer.

– Vårt hundraprocentiga fokus måste nu vara att det här blir en engångsföreteelse och inte att det fortsätter likadant i nio-tio år, säger han.

– Det gör vi genom att bibehålla den kultur som varit grunden för den här långa sviten. Arbetsmoral, noggrannhet med alla detaljer, osjälviskhet och konkurrenskraft. Det är nyckelorden.

▪▪▪

För Edmonton Oilers var upplevelsen den rakt motsatta i natt. 

De har missat playoff elva säsonger i rad, men blev med en 2-1-seger hemma mot LA Kings definitivt klara för årets slutspelsfest. 

– Vi är väldigt exalterade för de spelare som varit här länge och upplevt mycket smärta, men ännu mer för våra fans. De har suttit här i ett decennium, hallen har varit utsåld hela tiden. De har stått oss bi trots alla motgångar. Jag är inte säker på att det skulle hända någon annanstans, säger coachen Todd McLellan.

▪▪▪

San Jose-stjärnan Brent Burns såg med ett övertidsmål till att New York Rangers förlorade den avslutade matchen under sin Kalifornien-tripp, men i och med att ”Blueshirts” fick med sig en poäng ”clinchade” även de sin playoff-plats.

– Jag är glad att vi är inne, men känner extrem besvikelse över att vi inte får jobbet gjort i den här matchen. Vi hittar ett sätt att förlora, säger en sammanbiten Henrik Lundqvist efter 5-4-förlsuten.

Melker Karlsson prickade in ett av hemmamålen och Jesper stod för ett av gästernas.

▪▪▪

Erik Karlsson gjorde femtonde målet för säsongen mot Philadelphia i Wells Fargo Center och säkrade en poäng åt sitt Ottawa, men till slut vann Flyers på straffar.

Eftersom Montreal samtidigt slog Dallas med 4-1 hemma i Bell Centre tappade Senators mark i kampen om förstaplatsen i Atlantic-divisionen. 

De har nu fyra poäng upp till ärkerivalen.

Fredrik Claesson stod för en assist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!