Hedmans mål hjälpte inte – föll tungt i sudden

Publicerad 2022-06-23

TAMPA. Det hjälpte inte att Victor Hedman stod för en av karriärens läckraste soloprestationer.

Regerande mästarna förlorade ändå fjärde ronden i Stanley Cup-finalen – på ett övertidsmål de menar borde ha underkänts på grund av för många Colorado-spelare på isen.

– En mycket svår förlust att svälja, suckar ”Vigge”.

Det var i mitten av andra perioden i dramat i Amalie Arena, knappa fem minuter efter att Nathan kvitterat till 1-1, Victor Hedman tog över showen.

Den väldige backstjärnan – som själv satt utvisad vid 1-1-målet - ryckte åt sig pucken i egen zon, stormade iväg över isen, baxade sig förbi stillastående Colorado-spelare, kom ut till höger om målvakten Darcy Kuemper – och tryckte in en backhand.

Pansarkryssaren från Ångermanland hade presenterat sig för motståndarna – och ögonblicket senare dånade Roger Pontare-dängan ”När vindarna viskar mitt namn”, Victor egen mållåt, i arenan.

Men det hjälpte alltså inte. Avalanches Andrew Cogliano kvitterade på nytt i början av tredje perioden – och så avgjorde Nazem Kadri med ett kontroversiellt mål på övertid.

– Ja, det här är en svår förlust att svälja, suckar Hedman efteråt.

Omdiskuterat mål avgjorde

Det kontroversiella bestod i att Colorado enligt hemmalaget hade för många spelare på isen vid sudden death-målet – och att hjälten Kadri var den som hoppade in för tidigt.

– Jag kan inte prata om det, mitt hjärta blöder för spelarna. Vi borde fortfarande spela. Jag har mer att komma med i morgon, säger snudd på tårögde coachen Jon Cooper innan han helt abrupt avslutar sin presskonferens.

Missnöjet i Tampa-lägret lär inte bli mindre av det faktum att NHL efteråt ändrade i protokollet och strök en av sex spelare som först stod uppsatta som närvarande på isen vid avgörandet.

– Men vi kan inte sitta här och tycka synd om oss själva. Vårt enda fokus måste ligga på att vinna en match och inte alls tänka på att vi har ett berg att bestiga, säger lagkaptenen Steven Stamkos.

Den femte finalen avgörs i Denver natten mellan midsommarafton och midsommardagen.