Ben Thomas frälste Leksand

Uppdaterad 2021-12-01 | Publicerad 2021-11-30

Från frysboxen till rollen som matchhjälte.

Före detta Tampa Bay-backen Ben Thomas avgjorde matchen mot Färjestad efter att gått poänglös i tolv matcher.

– Var ingen perfekt match av oss. Men vi vann och det var det viktigaste, säger backen.

Färjestad BK
Leksands IF

Både Leksand och Färjestad kom till matchen med fina segersviter. Leksand vann båda bortamatcherna mot Linköping och Rögle i förra veckan. Och Färjestad har fått ordning på spelet efter att man valt att byta general manager från Peter Jakobsson till ikonen Rikard Wallin.

Inför torsdagsmatchen hade värmlänningarna fyra raka segrar och har spelat bort sig från de nedersta strecken.

Målrik mittperiod

Och matchen startade lysande för pånyttfödda Färjestad. Martin Johansson satte 0–1 i inledningen och efter tio minuter av den första perioden ökade Joakim Nygård på till 0–2.

Leksand var i gungning och skakade. Lagkapten Patrik Zackrissons 1–2 kom som en skänk från ovan och förde hemmalaget tillbaka i drabbningen.

Mittperioden blev målrik.

Leksand vände till 3–2 efter mål av Emil Heineman samt Max Veronneau. Heineman hade ett skott i målramen därefter.

Färjestad kvitterade till 3–3 via ett härligt skott från blålinjen av Joel Nyström.

– Jag försökte bara få den på mål. Drällde lite med pucken och fick en bra passning. Säsongen har varit lite upp och ned för mig. Måste bli jämnare, sa Joel Nyström till C More.

Thomas målskytt

I sista perioden fick Leksandsbacken Ben Thomas äntligen jubla. Han värvades till laget med erfarenheter från NHL och Tampa Bay Lightnings. Men någon succé har det inte blivit i Leksand och stundtals har han varit petad av tränaren Björn Hellkvist.

Nu satte Thomas 4–3-målet åtta minuter in i den tredje perioden.

– Bra passning av Max och skönt att pucken gick in. Min säsong har varit både upp och ned. SHL är en ny liga för mig och det har tagit tid att komma in i spelet. Jag gillar hur det utvecklats för mig på slutet. Jag har fått bättre självförtroende och glad att jag får istid av tränaren, säger Thomas.

Oskar Lang satte punkt för matchen med sitt 5–3-mål. Närmare än Joakim Nygårds 5–4-reducering kom inte gästerna.

I och med segern stannade Färjestads segersvit på fyra matcher.

Leksand har nu tre raka segrar i SHL och tampas med Skellefteå om en plats topp tre.