Svensken hjälte – på 22:a försöket

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Satte segerpucken på straff

1 av 5 | Foto: NHL.com
Berglund valde att sätta den på målvaktens plocksida.

Att rädda tio straffar brukar kunna leda till seger. Men inte i natt för Ottawa senators och inbytte Andrew Hammond.

I elfte omgången kom Patrik Berglund och lyfte in segerpucken för St Louis.

Berglunds St Louis såg ut att avgjöra matchen redan i mitten på andra perioden då Vladimir Tarasenko tryckte in 3–0-pucken i nattens bortamatch mot Ottawa. Men Ryan Dzingels reducering kom strax därpå på pass av Mika Zibanejad och i en vild forcering i slutet av tredje perioden kunde Jean-Gabriel Pageau sätta två mål och ta matchen till övertid.

Efter en mållös förlängning väntade straffar. Ottawas målvakt Craig Anderson hade i början av andra perioden fått utgå efter en skada som såg ut att vara orsakad av Magnus Pääjärvis klubba. In kom Andrew Hammond, som i straffavgörandet blev rena muren.

Men det var också Jake Allen i St Louis mål.

Handledsskott

Erik Karlsson försökte. Mika Zibanejad försökte, Pääjärvi likaså. Men burväktarna förblev omutliga.

Tills Patrik Berglund klev in i omgång elva. Med ett rappt handledsskott över Hammonds vänstra axel gav han extrapoängen till Blues på 22:a strafförsöket.

– Det var speciellt. Jag tror inte att jag varit med om ett så långt straffavgörande utan mål. Helt enkelt grymt målvaktsspel. Berglund, han valde ett hörn och sköt, gjorde ett bra jobb, sa St Louis målskytt Jade Schwartz efter matchen till nhl.com.

27-årige Patrik Berglund från Västerås missade hela hösten efter en axelskada, och har sedan comebacken gjort fem mål och fem assist.

För St Louis väntar nu några dagars vila fram tills de möter Minnesota i helgen. Ottawa ställs mot Tampa redan i morgon.

■ ■ ■

Connor McDavid fortsätter imponera efter skadecomebacken. I natt ställdes han mot Buffalos hajpade rookie Jack Eichel, och gick vinnande ur striden med två mål. Först ett under ordinarie tid, och sedan ett direkt avgöra 2–1-mål på övertid.

Men McDavid tonar ner rookie-fajten efteråt.

– Ärligt talat var det ingen stor grej. Denna match var viktig för mig på grund av att mina vänner och min familj var på plats. Det kändes bra att vinna inför dem, sa han enligt AP

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!