Reaktioner i SHL efter FHM:s besked: ”Hade hoppats på mer”

Uppdaterad 2020-08-28 | Publicerad 2020-08-27

Färjestads general manager Peter Jakobsson

Folkhälsomyndigheten öppnar för 500 åskådare från 1 oktober.

SHL-klubbarna och svensk ishockey hoppas på mer:

– Publikfrågan är en oerhört viktig fråga för hockeyn totalt och inte minst för elithockeyn och dess överlevnad, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Hockeyns motbud är nu en remiss där fyra punkter står i fokus.

Följ ämnen

När inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind i förra veckan höll sin presskonferens öppnade de för publik igen på arenorna från den 1 oktober. 

I hur stor omfattning skulle beslutas efter att regeringen rådgjort med bland andra Folkhälsomyndigheten (FHM). 

Och FHM:s direktiv är max 500 personer och ett avstånd på minst en meter.  Remisstiden går ut i dag och sedan är det upp till regeringen att fatta det slutgiltiga beslutet.

SHL-klubbarna hade hoppats på en procentuell öppning där en viss procentsats av arenakapaciteten skulle tillåtas. 

Så ser det nu inte ut att bli, om regeringen följer Anders Tegnells direktiv. 

– Spontant känns det tufft, det blir tufft ekonomiskt att spela med 500 åskådare, det blir jättekämpigt såklart, säger Peter Jakobsson.

”Kommer slå väldig väldigt väldigt hårt”

Du hade hoppats på mer?

– Ja, men det är ju självklart så, samtidigt som man måste förstå hur det rådande klimatet är i samhället. Men vi vill spela med mer publik, som det har diskuterats tidigare med olika scenarion för olika hallar. Säg att du har 500 på Friends Arena, eller i Scandinavium, då är det ganska glest mellan varje åskådare. Vi får se vad de styrande kommer fram till.

Svensk ishockey kommer under kvällen att lämna in sitt remissvar till regeringen där fyra punkter står i fokus och där Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson framför allt trycker på en punkt:

– Den stora diskussion kommer att handla om ”takregeln” och hur den ska utformas och hur den hänger ihop. Arenorna är så olika stora, om du tar exempelvis Malmö Arena eller Scandinavium kontra en lite arena i Hockeyettan. För oss är det oerhört angeläget att lyfta fram den dimensionen. Vi vill inte ha någon fast maxsiffra utan att det ska utformas som en procentsats av arenakapaciteten.

Vill ha åskådare på ståplats

Här är de fyra punkterna som svensk ishockeys remiss till regeringen vilar på:

1. Takregelen, som även nämndes från regeringen. Takregeln tycker vi, och det är även vad RF föreslår, ska vara sådan att den utformas som en procentsats utifrån arenans kapacitet. Det är en stor skillnad på en stor arena och en mindre arena. Vi vill inte ha något absolut belopp, säger Anders Larsson.

2. – Avståndsregeln. Tvåmetersregeln vill vi minska till en meter och det finns i det publikprotokoll som vi upprättat. Två meters lucka blir väldigt utspritt. En meter gäller för restauranger och annat och vi är väldigt förhoppningsfull runt att den regeln ändras, något även FHM var inne på i dag. Det känns väldigt viktig för oss. 

3. – Anvisad sittplats ska i stället vara anvisad plats. I en del arenor finns väldigt många ståplatser, även där skulle det gå att att dela av och hålla avstånden, anser vi.

4. – Ta hänsyn till klubbarnas kompetens vid exempelvis in- och utpassering vid och toaletter och kiosker. Klubbarna har kompetens och erfarenhet av att organisera sin publik. Det tycker vi ska vara ett viktigt perspektiv för att släppa in mer folk. Elitklubbarna har blivit duktiga på att hantera publikmassor. De är väldigt välorganiserade, säger Anders Larsson.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln