Efter kritiken – Reideborn lämnar SDHL

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sofia Reideborn har gjort sig känd för sin frispråkighet och kritiserades nyligen för sina uttalande av sin egen lagkamrat i SDE.

Nu meddelar målvakten att hon lämnar sitt lag och SDHL.

– Jag har alltid känt att SDE har varit den trygga punkten där mina åsikter egentligen inte spelat någon roll, men nu är där mest konflikt, säger 21-åringen till Sportbladet.

Sofia Reideborn har skapat mängder av rubriker och har bland annat varit tydlig i sin åsikt att damspelarna inte förtjänar mer i lön då det är en produkt ingen vill se.

I SDHL:s eget sommarprat berättade hon nyligen om kärleksrelationer inom ett lag vilka hon ansåg för många inom ligan.

Reideborn fick mothugg av sin egen lagkamrat Jacquie Pierri som i ett långt inlägg i sociala medier kallade åsikten både skadlig och homofobisk.

Nu meddelar den 21-åriga målvakten att hon lämnar sitt lag och tar en paus från damhockeyn och SDHL.

– Jag behöver en paus från damhockeyn och damhockeyn en paus från mig, skrev Reideborn bland annat på sociala medier.

”Bubblade upp i fredags”

För Sportbladet utvecklar hon tankarna kring beslutet som hon tagit.

– Det har inte varit något jag tänkt på innan utan det bubblade upp i fredags kan man väl säga. Jag har alltid känt att SDE har varit den trygga punkten där mina åsikter egentligen inte spelat någon roll, men nu är där mest konflikt.

Har du känt påtryckningar från dina lagkamrater, att de vill att du lämnar?

– Ja det är väl lite därifrån det kommer. Jag känner väl kanske inte det stödet längre från just dom. Jag har full förståelse för att de inte håller med mig i de åsikterna jag har, det är helt okej. Egentligen tar jag det här beslutet för båda parter, lagkamraterna också. Så att de kan prestera på topp utan att de känner att jag är där som en börda.

”Mitt eget fel”

Reideborn berättar att hon varit medveten om risken hon tagit när hon uttryckt sina åsikter.

– Ibland är det de här konsekvenserna man får ta. Det är mitt eget fel och också mitt eget beslut att kliva av.

Du såg ingen möjlighet att gå till ett annat lag?

– SDE är det bästa som hade kunnat hända mig och jag vill avsluta på ett relativt bra sätt. Jag är otroligt tacksam för allt de har gjort för mig de senaste fyra åren så då känns det inte rätt att gå till ett annat SDHL-lag. Sedan tror jag inte att det är något annat SDHL-lag som vill sajna mig just nu.

Vill träna med killar ett tag

Reideborns tanke just nu är att träna och kanske spela några matcher med ett killag eller hitta en målvaktstränare som hon kan köra med några pass i veckan och köra stenhård fys.

– Jag kan tänka mig att jag tar ett nytt beslut nästa vår och att jag ser om det är något lag som vill ha en då eller inte. Eller om jag går tillbaka. Jag har ingen aning. Nu ska jag bara ta ett år och träna och fokusera på att bli bättre till kommande säsonger.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Publicerad:

LÄS VIDARE