Stanley Cup

Victor Hedmans pappa: ”Får nypa sig i armen då och då”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

TAMPA. Man kunde kanske tro att det skulle vara en nervpärs att se sina barn spela Stanley Cup-final.

Men Olle och Elizabeth Hedman blir inte särskilt uppjagade på läktaren i Amalie Arena i Tampa under sonen Victors jakt på tredje raka titeln.

– Nä, vi tycker bara det är roligt att få vara här och titta och brukar säga att det blir som det blir, förklarar pappa Olle under en lunch i det ständigt gassande solskenet i Florida-metropolen som blivit hela familjens andra hemstad. 

För så är det. När vi träffar Olle under en spelledig dag under det pågående Stanley Cup-dramat rör han sig lika ledigt och vant på gatorna i centrala Tampa som hemma i Örnsköldsvik, 778 mil österut.

Han har varit här vid åtskilliga tillfällen tidigare, den pensionerade pappersbruksarbetaren.

– Ja, Victor kom ju hit redan 2009, som 18-åring, och har blivit kvar i tretton år och minst en gång om året hälsar vi på, berättar han när vi satt oss ner på en uteservering ett slagskott från Amalie Arena.

Vid ett bord intill äter NHL:s kommissionär Gary Bettman som av en händelse lunch med spelarfackets avgående boss Donald Fehr och vi försöker förstås smyglyssna på konversationen, men lyckas inte snappa upp några scoop. 

Olle fortsätter:

– Då, när vi var här med Victor första gången, var man lite novis och hade aldrig kunnat föreställa sig att det skulle bli en så här lång resa och att han skulle vara kvar tretton år senare.

– Han hade kunnat hamna på sämre ställen. Det är otroligt fint och skönt här, lagom stort… vi gillar verkligen att komma hit. 

Olle Hedman på plats utanför Amalie Arena.

”Det känns overkligt ibland”

Mycket har onekligen hunnit hända sedan det där debutbesöket 2009. Olles och Elizabeths numer 31-årige grabb har spelat fyra Stanley Cup-finaler och vunnit två, han har tilldelats både Norris Trophy och Conn Smythe Trophy – priset till NHL:s bäste back respektive till Stanley Cup-slutspelets mest värdefulle spelare - och hans nuna har blivit så berömd att den pryder affischer och reklampelare över hela Tampa.

– Det känns lite overkligt ibland, man får nypa sig i armen då och då. För oss är det ju, ja, vår lille Victor, ler Olle, som själv avslutade en karriär som målvakt redan i 14-årsåldern ”när Lasse Nyberg började skjuta som en häst”.

– Bra gener? Tja, Victors bröder blev ju också bra hockeyspelare. Men han är väldigt seriös, framförallt med träningen på somrarna. Han jobbar hårt. Vi har inte pushat honom och inte hans bröder heller, våra barn har fått hålla på med det de tycker är kul.

De verkar dock ha fått bra värderingar med sig ut i livet, Victor omtalas ständig för sitt ödmjuka och vänliga sätt att vara mot alla människor.

– Ja, framgångarna har inte stigit honom åt huvudet. Han är fortfarande samma kille som han alltid varit, konstaterar pappa.

Victor Hedman.

Föräldrarna blir inte nervösa

Så kan man beskriva föräldrarna också. Att sonen blivit förmögen celebritet har inte förändrat något i grunden för familjen Hedman.

– Folk brukar fråga de som känner oss om vi blivit annorlunda, men nä. Vi har samma vänner som förut och lever som vi alltid gjort. Det är bäst att vara som man är, menar Olle.

Det vill, bland annat, säga: En förtjust och entusiastisk farfar.

Victor och hans Sanna blev ju två veckor efter Stanley Cup-triumfen 2020 föräldrar till lille Rio och honom ägnar Olle och Elizabeth åtskillig tid under sina Tampa-besök.

– Vi har barnbarn även hemma i Sverige men dem ser vi ju lite oftare. Rio har vi till vardags mest kontakt med via Facetime så det är förstås roligt att komma hit och vara barnvakt, berättar Olle.

– Jag vet inte om han förstår så mycket av vad hans pappa gör, han är ju fortfarande så liten, men när han ser Lightnings klubbmärke, till exempel på min T-shirt, utbrister han alltid ”daddy!”, hehe.

Just nu är ”daddy” alltså involverad i sin tredje raka Stanley Cup-final och under matcherna i Amalie sitter mamma och pappa på läktaren och hejar.

Men nej, de är inte särskilt uppjagade.

– Elizabeth kanske blir lite nervös någon gång, men inte så farligt.  Vi tycker bara det är roligt att få vara här och titta och brukar säga att det blir som det blir, förklarar Olle.

– De har ju dessutom redan vunnit två gånger. Första finalen, 2020, då kan jag väl säga att det vissa matcher var lite spännande, men inte nu. Det finns inget att vara nervös över.

Nej, det blir ju som det blir.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: En av våra största NHL-ikoner

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup

NHL