Danmark mot slutspel efter seger mot Norge

Och efter dagens stabila 3–0-seger mot Norge luktar det slutspel för Danmark.

Väl där kan det mycket väl bli en kvartsfinal mot Tre Kronor.

– Vi har laget för att gå vidare, säger Frederik Storm.

Det råder hockeyfeber i Danmark där värdnationen framhejad av sin hemmapublik gör succé i VM.

Förutom klara förluster mot USA och Kanada har det blivit seger mot OS-finalisten Tyskland och en jätteskräll mot Finland.

I dag kom en ny trepoängare, den här gången mot rivalen Norge.

Danmark bröt dödläget i slutet av den första perioden då man tog ledningen i powerplay genom Nicklas Jensen.

Vasst danskt powerplay

Samma Jensen slog sedan till igen i mittperioden, även den här gången i powerplay, och dunkade in 2–0 med ett slagskott bakom målvakten Henrik Haukeland.

Danskarna visade prov på ett effektivt spel i fem mot fyra och utnyttjade ett nytt PP innan den andra periodens slut. 3–0 styrdes in av Frederik Storm efter en fin framspelning av Mikkel Bødker.

Resultatet innebär tre nya poäng på det danska kontot som för värdnationen upp på slutspelsplats i grupp B, två poäng före närmast jagande Lettland under strecket.

– Det känns jättebra. Vi har tagit oss till slutspel två gånger förut och jag tycker att vi har laget för att lyckas med det den här gången också, säger Storm i TV3:s sändning.

Skulle Danmark sluta fyra samtidigt som Tre Kronor behåller förstaplatsen i grupp A har vi en skandinavisk drömkvart att vänta.

I Sveriges grupp spelades samtidigt ett bottenmöte mellan Frankrike och Österrike.

Österrikarna stod för ett tidigt 1–0-mål i den första perioden men kunde inte hålla sin ledning. I stället vände Frankrike till 2–1 innan perioden var slut i en match som till sist slutade 5–2.