Efter förföljelsen: Döms till elva månaders fängelse

Av: Hans Abrahamsson, Simon Sjöstrand, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinna stod åtalad för olaga förföljelse och stämpling till mord på en SHL-spelare.

Nu har domen kommit.

Kvinnan döms till elva månaders fängelse, bland annat för förföljelse och olaga hot, meddelar Ångermanlands tingsrätt.

– Straffet är alldeles för milt. Och hon borde ha fått vård i stället, för det handlar om en sjuk människa, säger en ledare i spelarens SHL-klubb till Sportbladet.

Det var i slutet av november som fallet uppdagades.

En SHL-spelare träffade en kvinna på krogen efter en match för ett år sedan och efter det har han och hans anhöriga trakasserats med hundratals meddelanden och samtal från olika konton och nummer.

Spelaren har fått veta att både Bandidos och Hells Angels är efter honom och att en man blivit erbjuden tio miljoner kronor för att mörda honom.

”Haft svårt att sova”

– Det här har tagit mycket energi och jag har också haft svårt att sova. Varje gång man får ett samtal undrar man ju vem det är som ringer. Jag spelar hockey på ganska hög nivå och då vill man ju ha fokus på det, har spelaren sagt enligt SVT.

Den 20-åriga kvinnan häktades i oktober och i november åtalades hon för olaga förföljelse, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak och stämpling till mord.

Hon har dock nekat till brott.

På onsdagen kom domen och där står det klart att kvinnan döms på sex punkter: För olaga hot vid två tillfällen, olaga förföljelse, ofredande, försök till dataintrång, övergrepp i rättssak och anstiftan av övergrepp i rättssak.

”Skönt att det är över”

Samtidigt frikänns hon från stämpling till mord.

Straffet blir elva månaders fängelse och ett skadestånd på 15 000 kronor till spelaren.

Sportbladet har pratat med en ledare i den aktuella spelarens SHL-klubb. Han säger att det är skönt att affären kommit till ett avslut, men är inte nöjd med att kvinnan döms till fängelse. Han tycker också att straffet är för lågt:

– Hon skulle ha fått vård i stället, i många år. Jag kan bara hoppas att hon blir frisk för det handlar om en sjuk människa. Jag tycker det är tragiskt att hon inte får vård, men ändå skönt att den här affären är över.

”Har varit stabil”

– Om hon nu klassificeras som frisk, tycker jag att straffet är alldeles för milt. Hon borde ha fått ett betydligt längre fängelsestraff.

Hur har det varit hantera den här situationen med en anställd?

– Det har inte varit så svårt som man kanske kan tro. Spelaren har inte behövt den hjälpen man normalt tror i en sån här situation. Han har varit stabil i det här, vi har funnits där, men han har inte behövt så mycket hjälp, säger klubbledaren och fortsätter:

– Det här är definitivt en av de mest udda situationer jag upplevt som klubbledare. Sedan måste jag lyfta fram stödet och hjälpen vi har fått från SHL. De har också tagit stort ansvar, därför har det också blivit enklare för oss som klubb.

Publicerad:

LÄS VIDARE