Svenske stjärnans succé: ”Var ett tag sedan”

Publicerad 2019-01-14

NEW YORK. Det finns andra svenskar som kan frälsa Vancouver i skadade Elias Petterssons frånvaro.

Loui Eriksson stod till exempel för tre poäng – ett mål och två assist – när Canucks slog Florida i natt.

– Det var ett tag sedan jag satte en puck så det var väldigt roligt, säger han till Sportbladet efter 5-1-segern

Att Vancouver Canucks gör sin bästa säsong på flera år har mycket att göra med Elias Petterssons sensationella genombrott – men det handlar inte bara om honom.

Det visade hans lagkamrater med besked när de, trots den unge svenskens frånvaro, nöp till Florida Panthers hemma i Rogers Arena natt.

– Det råder ingen tvekan om att vi saknar Elias och vi hoppas alla att han snart är tillbaka så vi får verklig spets igen, säger Loui Eriksson när vi talar med honom efter Panthers-matchen.

– Men just ikväll gjorde vi en riktigt bra match utan honom. Vi spelade verkligen som ett lag och vi gjorde det i 60 minuter.

Inte minst Loui själv hade en riktigt inspirerad kväll. Han prickade in sitt åttonde mål för säsongen i andra perioden och spelade fram till två i slutet, när hemmalaget dunkade in ett helt gäng puckar i tom kasse – och målet var riktigt läckert. Han följde Mike Hoffman ner i Panthers-zonen och när den stressade snipern försökte slå en passning snodde han helt enkelt pucken och åkte fram och rundade in den bakom Roberto Luongo.

– Mm, jag såg att Hoffman ville slå en backhand-passning och när han gjorde det högg jag till och fick på något sätt tag i pucken. Sedan hade jag rätt bra tid på mig, berättar han.

– Det var ett tag sedan jag satte en puck och det var väldigt roligt att få göra mål igen.

Även Jacob Markström hade en fin afton och stoppade 24 skott – ett par gånger med riktigt akrobatiska räddningar.

– Han var helt grym, berömmer Loui.

För andra gången på ett dygn satt Henrik Lundqvist på bänken när New York Rangers gästade Columbus under natten.

– Han behöver vila sig mentalt, menar coachen David Quinn.

Det kan även ersättaren Alexandar Georgiev behöva efter matchen i Nationwide Arena, för Rangers gjorde en riktig plattmatch och han fick se sju puckar rinna i nätmaskorna.

– Vi har noll chans att vinna om vi har 20 spelare på isen som inte är beredda att ens slåss om pucken. Vi misslyckades kapitalt ikväll, rasar Quinn.

Mika Zibanejad och Jesper Fast stod för varsin assist.

I Anaheims bortafajt mot Winnipeg gjorde Rickard Rakell sitt första mål sedan han återkom från sin månadslånga skadefrånvaro.

Men det räckte inte till mer än en poäng. Ducks tappade den 2-0-ledning de skaffade sig i första perioden och fick till slut stryk med 4-3 efter sent övertidsmål av Brian Little.

Calgary ställde under natten till med liten slakt hemma i gamla Saddledome och slog Arizona med rungande 7-1.

Matthew Tkachuk och kaptenen Mark Giordano gjorde två mål vardera medan Mikael Backlund spelade fram till två av målen och Elias Lindholm till ett.