Hockeyallsvenskan om kontraktsfusket: ”Värt att utreda”

Uppdaterad 2022-08-30 | Publicerad 2022-08-29

Sportbladet har berättat om att Hockeyallsvenska klubbar hemlighåller kontrakt och låter spelarna stämpla för att få a-kassa. 

För ligan kommer inte uppgifterna som någon överraskning:

– Jag har också hört uppgifter som florerar runt och nu är det vårt uppdrag att skaffa oss en nulägesanalys och se hur det ser ut, säger ligans vd Gabriel Monidelle.

Sportbladet har i en rad artiklar skrivit om hur flera klubbar i allsvenskan väljer att inte offentliggöra ett flertal kontrakt förrän i månadsskiftet juli/augusti. 

Vid det senaste månadsskiftet presenterades sammanlagt 75 nya avtal och kontraktsförlängningar.

Enligt flera av varandra oberoende källor skrivs många av kontrakten på betydligt tidigare och sedan får spelarna stämpla under sommarmånaderna. 

Något som är både felaktigt och brottsligt.

PLUS: Kamikazetipset 2.0: Så här slutar tabellen i hockeyallsvenskan


Några som är kritiska är de klubbar i allsvenskan som avlönar sina spelare tolv månader om året. De menar att de inte blir rättvisa förhållanden och att det handlar om ekonomisk dopning. 

– Det blir en lite konstig situation när man sätter i system att bygga sin verksamhet på det sättet. Det är egentligen skattepengar man använder, säger exempelvis Västerås sportchef Patrik Zetterberg.

Inga planer på att kräva tolv månader

Gabriel Monidelle är väl medveten om att det finns ett stort missnöje internt:

– Spelarna är anställda av klubbarna och vi som organisation har inget arbetsgivaransvar, men jag tycker att frågan i sig är värd att utreda. En del i det är att vi hade årsmöte/bolagsstämma i torsdags och efter ordinarie möte hade vi några diskussionspunkter och det här (kontraktslängd) var faktiskt en av dem, säger Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle.

Gabriel Monidelle

Vilken är er utgångspunkt i det här?

– Utgångspunkten är att klubbarna är arbetsgivare, de anställer sina spelare. Däremot kommer vi att göra ett arbete under hösten och vintern för att se hur det ser ut, så vi skapar oss en nulägesbild.

Finns det några planer på att ni ska kräva kontrakt över tolv månader från klubbarna?

– Nej, det är alldeles för tidigt att dra den typen av slutsatser.

Upplever du att det finns en vilja bland klubbarna att komma dit?
– Det är också för tidigt att säga, jag har inte en heltäckande bild så jag kan ge det svaret.

Har också hört uppgifterna florera

Hur ser du på våra uppgifter att man hemlighåller kontrakten under flera månader och spelarna stämplar?

– Jag måste ge samma svar där, jag måste få en klar bild av hur det ser ut innan jag kan ge något uttalanden hur vi resonerar runt det.

Blir du förvånad över våra uppgifter?

– Nej, det blir jag inte. Jag har också hört uppgifter som florerar runt och nu är det vårt uppdrag att skaffa oss nulägesanalysen och se hur det ser ut.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Återigen, vi måste ta reda på hur det ser ut. Beroende på hur det ser ut kan det vara mer eller mindre allvarligt, säger Gabriel Monidelle.

Ett annat problem med att stämpla under sommarmånaderna är att spelarna inte omfattas av den kollektivavtalade försäkringen:

– Vi är transparanta med att delge vilka nackdelar niomånaders-kontrakt kan föra med sig gällande försäkringar, a-kassa etcetera. Men även belysa för klubbarna värdet av att ha spelare anställda på försäsongen för att kunna bedriva verksamheten som vanligt, då en spelare som inte har ett gällande avtal inte bör vara på jobbet, säger Klara Stenberg, tf generalsekreterare hos spelarfacket Sico.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!