SHL:s krisplan: Rika ger till fattiga

Publicerad 2020-09-15

Endast fem klubbar i SHL har tillräckligt med pengar i kassan för att klara betalningarna på kort sikt.

Vd Michael Marchal säger att ligan ska se till att alla 14 klubbarna ska klara sig i den här svåra situationen.

– I ett sådan här extremt läge måste vi kanske samarbeta för att hjälpa de svagaste klubbarna, det skulle kunna handla om likviditetstillskott, säger han.

Följ ämnen

Revisionsbyrån EY har publicerat sin årliga rapport om SHL-klubbarnas ekonomi.

En hel säsong utan publik skulle innebära 600 miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Innan säsongsstarten har tio av 14 klubbar mer än tio miljoner kronor i eget kapital.

Analysen visar att det krävs bara fem hemmamatcher utan publik för att två SHL-klubbar ska få negativt eget kapital. Efter åtta hemmamatcher skulle fem klubbar ha eget negativt kapital. Efter en hel säsong skulle tio ha negativt kapital.

Kassalikviditeten på kort sikt är ett problem för majoriteten av klubbarna.

– Det är väldigt oroande, att tappa 30 procent av intäkterna blir kostsamt för de flesta verksamheter. Vi har enorma utmaningar, säger Michael Marchal.

Diskussioner pågår

På grund av den pågående coronapandemin slopade Svenska Ishockeyförbundet licenskravet gällande eget kapital inför säsongen 2020/2021.

Ligan tänker heller inte låta sina medlemsklubbar gå i konkurs och vill se till att de klarar betalningarna.

– Jag förstår att det väcker följdfrågor, men jag kan inte gå in på detaljer förrän vi har fattat några beslut. Vi har diskuterat det och jag kan ha detaljer inom den närmaste tiden, säger Michael Marchal.

Handlar det om att de rika klubbarna ska ge pengar till de fattiga klubbarna?

– Jag kan uttrycka mig så att det inte handlar så mycket som det egna kapitalet, för det prövas en gång om året. Utan det som blir kämpigt är att bedriva verksamheten när pengarna i kassan är slut, det vill säga likviditeten. Då kan det finnas ett incitament för de klubbarna som har pengar att rädda de klubbar som inte har det lika bra ställt, för att kunna spela ligan med 14 lag. Det är den väldigt enkla principen, mer kan jag inte utveckla det nu även om jag vill.

Försöker hålla ihop

Handlar det om att låna ut pengar till varandra?

– Hjälpen kan göras på olika sätt, direkt och indirekt. Det behöver inte vara så att en klubb skänker pengar till en annan. Egentligen är vi 14 lag som är fiender under hela säsongen och krigar om ett SM-guld och hålla sig kvar i ligan, samtidigt håller vi ihop och är eniga för att klara tuffa utmaningar. Vi är den högsta ligan och vårt uppdrag är att se till att våra klubbar klarar sig.

Hur bråttom är det att lösa den här situationen?

– Det är inget akut problem, hittills ser säsongen ut som vilken säsong som helst. Klubbarna har ju inga intäkter under sommaren och det har de inte haft nu heller, sedan startar säsongen i gång och normalt sett brukar publikintäkterna komma vid den här tiden. Nu kommer inte publikintäkterna, så vi får se när och om de kommer. Det kommer att bli en annorlunda säsong och det måste vi vara beredda på, det är svårt att överblicka ännu när vi inte vet något om vilka beslut om publik som kommer att komma.

Svarta siffror

Även EY är positivt till att klubbarna kommer att klara sig utan konkurser.

– Klubbarna har strategiskt kunnat jobba med sin kostnadsmassa och kunnat se över sina kostnader fullt ut. Samtidigt som de har kunnat säkerställa nya intäktskällor. Så jag tror att det finns väldigt goda förutsättningar, tittar vi tillbaka de två senaste åren så har SHL varit väldigt duktigt på att vända fyra jobbiga svåra år till svarta siffror de två senaste åren, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY, till TV4.

Om kravet på sex miljoner kronor i eget kapital funnits kvar hade Malmö hamnat under gränsen för andra året i rad.

LÄS VIDARE