Canadiens på väg att skrälla mot Penguins

Publicerad 2020-08-06

NEW YORK. Montreal Canadiens har en verklig Stanley Cup-skräll på lut.

De vann nattens tredje rond mot Pittsburgh Penguins och kan inom ett par dygn slå ut Sidney Crosby, Evgeni Malkin och de andra stjärnorna.

– En chans av den här sorten får man inte ofta, säger målskytten Paul Byron efter 4-3-segern.

De flesta trodde att pingvinerna hade tagit över serien mot Montreal när de efter den inledande förlusten slog tillbaka med en 3-1-seger – och det antagandet föreföll bekräftat då de i nattens duell gick upp i tvåmålsledning i andra perioden, tack vare mål av bland andra Patric Hörnqvist.

Men de hungriga, oförvägna, outtröttliga Montreal-spelarna vägrade ge upp, iscensatte en vild push och lyckades både reducera och kvittera under andra halvan av mittakten.

Sedan avgjorde Jeff Petry – sudden death-hjälten från i måndags – fem och en halv minut in i tredje perioden.

Så nu har Habs – 24:a i NHL-tabellen när grundserien avbröts i mars – slagläge och kan avsluta stjärnspäckade Penguins säsong natten till lördag.

– En chans av den här sorten får man inte ofta och vi ska försöka ta den, säger målskytten Paul Byron.

Trefaldige Stanley Cup-mästaren Sidney Crosby svär dock på att han och hans vänner ska göra det så svårt som möjligt för den jobbiga uppstickaren.

– Vi slappnade av lite för mycket när vi gick upp i 3-1-ledning ikväll. Det ska inte hända igen, säger han.

– Nu handlar det om att fokusera på en enda match och lita på oss själva och att vi kan få det resultat vi vill.

Boston Bruins har svårt att hitta tillbaka till det vägvinnande spelet från grundserien.

Mot Tampa i nattens så kallade round-robin-match, när de äntligen kunde ställa Tuukka Rask i kassen igen, lyckades de visserligen hämta in 0-2-underläge, men när mindre än en och en halv minut återstod pangade Tyler Johnson in den avgörande pucken för Bolts.

Det betyder att Bruins – som vann den rumphuggna grundserien – inte kommer vara toppseedade i de kommande åttondelsfinalerna.

Victor Hedman stod för assist på ett av Tampa-målen.

Colorado Avalanche fortsätter imponera. I natt klappade de till Dallas Stars med 4-0 och lär komma att toppa seedningen i väst.

André Burakovsky gjorde ett av målen och spelade fram till ett annat – och även Gabriel Landeskog noterades för en assist.

Varken John Klingberg eller målvaktsjätten Ben Bishop kunde spela för Dallas, oklart varför. NHL offentliggör ingen specificerad information om skador eller sjukdomar under pandemi-slutspelet.