Steen: ”Det betydde mycket i så tidig ålder”

Av: Per Bjurman

Publicerad:

BOSTON. Ett slags poetisk rättvisa.

Så får man väl se det faktum att Thomas Steen njuter mer av att se sonen Alex kämpa om Stanley Cup-bucklan än när han spelade själv.

För det var när han såg farsan ge precis allt i alla lägen Alex lärde sig vad som krävs för att nå den scen han nu äntligen ska kliva ut på.

– Ja, jag tror att det betydde väldigt mycket att i så tidig ålder få vara runt farsan och hans lagkamrater och se vad de gick igenom och hur tufft det är att ta sig vidare. Och självklart började jag drömma om att själv få lyfta bucklan redan då, säger den svenske St. Louis-stjärnan.

Det är i den här intervjun som Thomas Steen – en av de stora hjältarna i dåvarande Winnipeg Jets på 80- och 90-talet – berättar om sin glädje över att avkomman äntligen ska gå upp i den ultimata duell familjen drömt om i flera decennier.

– Det är helt fantastiskt att se Alex framfart. När man själv spelade var man så inne i det så man kunde inte riktigt njuta på samma sätt. Jag njuter faktiskt mer nu, säger han.

”Väldigt speciellt”

Alex ler brett när han under den stora, kaotiska mediadagen inför första matchen i TD Garden i Boston får det citatet återgivet för sig.

– Det är skönt att ha farsan att prata med. Nu har jag varit väldigt fokuserad på vad vi ska göra med laget så jag har inte haft telefonen på särskilt mycket, men vi har haft kontakt mellan serierna och särskilt efter den senaste. Då var det ju väldigt speciellt, säger han och fortsätter:

– Att ha honom att vända sig till har varit väldigt viktigt för mig, framförallt i början av karriären. Det fanns väldigt mycket erfarenhet jag kunde utnyttja, genom honom. Han har varit med om alla resor. Smällar och ”ups and downs”. Det var en stor fördel, skulle jag vilja säga. 

1 av 4 | Foto: BO SCHREIBER

Likaså fick Alex redan som barn, genom pappan, ovärderlig insyn i vad framgång i Stanley Cup-slutspelet kostar.

– Ja, jag fick vara nära laget hela säsongerna. Kanske inte så mycket i slutspelen men man kom ändå in i omklädningsrummet efter matcherna och fick ta del av det. Och jag tror det betydde väldigt mycket att i så tidig ålder få se vad de gick igenom och hur tufft det är att ta sig vidare.

Och i samma stund föddes drömmen om att själv en dag få spela Stanley Cup-draman – och vinna.

– Ja, det är klart att jag drömde om att vinna Stanley Cup-finalen och få lyfta bucklan när jag var liten. Det blev extra mycket eftersom jag växte upp i Kanada, där alla bara pratar och drömmer och lever för hockey. Det fanns definitivt där hela tiden.

Nu är drömmen på väg att slå in – för hela familjen.

Publicerad:

LÄS VIDARE