Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

NHL-stjärnorna inför Brynäs kvalspel: ”Ont i magen”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. När ångesten griper tag i dem kommande veckorna får Brynäs-spelarna försöka trösta sig med att de i alla fall har solitt stöd från andra sidan Atlanten.

Alla NHL-stjärnor med rötter i den klassiska Gävle-klubben håller tummar så det knakar i hela kroppen inför kvalserien mot HV71.

– Jag har lite ont i magen av nervositet men är övertygad om att de kommer klara det, säger till exempel ikonen Nicklas Bäckström.

Det finns för närvarande ingen annan SHL-klubb som har så många före detta spelare i NHL som Brynäs. Sammanlagt handlar det om fjorton stycken: 

Nicklas Bäckström i Washington, Jakob Silfverberg i Anaheim, Jacob Markström och Elias Lindholm i Calgary, Calle Järnkrok och Mattias Ekholm i Nashville, Oskar Lindblom i Philadelphia, Victor Söderström och Johan Larsson i Arizona, Christian Djoos i Detroit, Jesper Boqvist i New Jersey, Adam Boqvist och Lucas Carlsson i Chicago och Jonas Johansson i Colorado, (samt Joel Kellman, som dock också spelat för HV 71, så huruvida han ska räknas är oklart).

Och var så säker – de håller alla stenhårt på sin gamla klubb under det gastkramande drama som väntar nu.

– Ja, det är klart. Brynäs betyder väldigt mycket för mig, det är min klubb och jag kommer följa kvalmatcherna väldigt noga, säger Nicklas Bäckström, den störste BIF-stjärnan av dem alla.

Han fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt att de hamnat i den här situationen och jag har lite ont i magen av nervositet, det får jag erkänna. Men samtidigt är jag övertygad om att de kommer klara det. Det går inte riktigt att tänka sig SHL utan Brynäs.

Nicklas Bäckström.

”Otroligt stressad situation”

Oskar Lindblom i Philly känner likadant.

– Jag har vuxit upp i Gävle och följt Brynäs sedan jag var liten och spelat i Brynäs sedan U-16. Så klubben har en väldigt stor plats i mitt hjärta och nu är det såklart nervöst, säger han.

– Jag hoppas verkligen dom kan få ihop det och spela sin bästa hockey även fast det är otroligt stressad situation. Så…jag tror Brynäs kommer gå vinnande med 4-2 i matcher.

”Tror ingen vill se någon av dem där”

Även Mattias Ekholm, som vann SM-guld med Gävle-laget 2012, är optimistisk.

– Ja, det här läget var väl inte riktigt vad man väntat sig såklart, men nu är man i den här situationen och jag kommer hålla alla tummar och tår att dom klarar av detta. Annat finns inte, kommenterar han.

Calle Järnkrok, nu som då lagkamrat med Ekholm, säger sig också tro stenhårt på moderklubben – men uttrycker samtidigt sorg över att ett av de klassiska lagen kommer åka ur.

– Ja, det känns framförallt tråkigt att antingen HV eller Brynäs kommer att spela i Allsvenskan nästa säsong. Jag tror ingen vill se någon av dem där, heter det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Katastrof – läckan gjorde det ohanterbart”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

Nicklas Bäckström

Brynäs IF

Mattias Ekholm

Calle Järnkrok

NHL