”Det var ingen av oss som önskade att det skulle ske”

Joakim Eriksson om uppbrottet i Djurgården

Han sa upp sig från Djurgården under fjolårets fiaskosäsong.

Joakim Eriksson har hunnit reflektera mycket över vad det var som gick fel.

– Det skedde inte över en natt, säger Eriksson till Sportbladet.

Det var i december förra året som Joakim Eriksson slutade i Djurgården. Sportchefen sa upp sig mitt under säsongen, efter att laget gått tungt i SHL.

Sedan tre månader tillbaka jobbar 46-åringen på banken SEB. En svår omställning, kan många tänka sig.

– Det är både och skulle jag säga. Det är inte ovant sett till att jag jobbar med att samordna och leda människor. Det är samma ingredienser man haft i sin roll som sportchef och tillförordnad vd. Däremot är det en annan värld. Mycket, mycket större företag. Mer människor som man ska hitta sätt att samarbeta med, jämfört med i en idrottsklubb, säger Joakim Eriksson till Sportbladet.

Vad har du för relation till hockeyn i dag?

– Relationen till hockeyn kommer jag nog alltid ha. Det är en passion i livet, så det kommer jag alltid följa. Sen har jag två barn som spelar ishockey, och den yngsta sonen är jag tränare för. Men jag är idrottsintresserad generellt, jag följer inte bara hockey.

PLUS: Experterna: Så slutar hockeyallsvenskan 2022/2023

”Hade inte någon kontakt med Djurgården”

Följde du Djurgården under våren?

– Jag följde Djurgården och jag följde SM-slutspelet. Så jag följde hockeyn på sedvanligt vis, det förändrades inte för att jag hade sagt upp mig. Däremot hade jag inte någon kontakt med Djurgården. Jag hade ingen dialog med dem hur de tänkte eller resonerade.

I samband med att Eriksson sade upp sig från Djurgården menade han på att han inte kände styrelsens fulla förtroende. 46-åringen vill dock inte gå in mer på detalj kring den turbulenta situationen.

– Nej, det tänker jag inte prata om. Jag gjorde ett uttalande där och då, vilket sammanfattade den situationen. Sen vad som föranledde det och vad som hände sen finner jag inga anledningar till att prata offentligt om. Djurgården och jag skildes på ett bra sätt, vi lämnar det så.

Hur ser du på att säsongen slutade med nedflyttning?

– Det var tråkigt att det gick som det gick. Det var väl ingen av oss som önskade att det skulle ske. Men samtidigt skedde det inte över en natt. Det var egentligen en process som inleddes ungefär samtidigt som pandemin började. Den ekonomiska konkurrenskraft man hade i Djurgården var ju inte på toppnivå. Man hade inte en lönebudget som de fem-sex starkaste lagen. Vi var hela tiden tvungna att överträffa förväntningarna.

Joakim Eriksson under en pressträff 2021.
Joakim Eriksson under en pressträff 2021.

”Blev en negativ snöbollseffekt”

– Sen blev det svårare när pandemin kom. Det blev en negativ snöbollseffekt, som var som värst när jag avgick. De som tog vid efteråt, K-G (Stoppel) med flera, gjorde allt vad de kunde för att vända på säsongen. De såg ut att ha goda chanser att lyckas, men sen avslutade de säsongen med åtta raka förluster och åkte ut.

Har du grubblat mycket över det här det senaste året?

– Jag är en reflekterande varelse, som alltid reflekterar mycket. Jag har givetvis reflekterat över resans uppgång och nedgång. Så fungerar jag som människa. Det är ett sätt för mig att kunna gå vidare och lämna det bakom mig. Man gör vad man kan, sen får man se sig själv i spegeln. Var det bra eller dåligt? Det kan vara både och. Sen får man gå vidare och ta med sig lärdomarna.

PLUS: Experterna: Så slutar hockeyallsvenskan 2022/2023

Inte tänkt hoppa på nytt jobb

Joakim Eriksson menar att han inte har några planer på att ge sig in i hockeyns värld inom snar framtid.

– Nej, jag har inte tänkt på något sånt. Även om det var en tråkig avslutning i Djurgården så hade jag ändå fantastiska år som spelare och ledare. Jag trivs väldigt bra med det jobb jag har nu, säger han.

Den 23 september startar hockeyallsvenskan. Då inleds Djurgårdens resa mot SHL.

Hur tror du att det går?

– Jag tycker att Djurgården är huvudkandidat till att gå upp. Men jag tror att det kommer bli mer utmanande än vad det var för HV. Konkurrenterna har blivit starkare sedan fjolåret, tycker jag. Du ska ju vinna och slå ut alla de andra. Jag tycker att Björklöven, Modo, Södertälje med flera ser starkare ut än förra året, säger Eriksson.

Klicka hem dina rosa prylar i Sportbladet Shop här!

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!