Abrahamsson: Tagit på sig rollen som laget behöver

TRINEC. Juniorkronorna vann igen.

Samuel Fagemo visade vägen igen.

Skarpskytten från Göteborg har klivit fram som den målgörare det här laget så väl behöver. 

Inför turneringen fanns det vissa farhågor för målskyttet bland forwards. Vem skulle egentligen göra målen? Redan nu har förhandsfavoriten till den rollen gett alla eventuella tvivlare svar på tal. 

Samuel Fagemo har redan tangerat Emil Bemströms notering från förra turneringen med fem mål.

Det bästa med Fagemo är att han inte åker runt och gör en massa alibi-mål som inte betyder något. Ni vet en sådan målskytt som ökar på till 6–1 eller 8–2 i en redan avgjord match.

Nej, Fagemo har visat vägen och gjort viktiga mål i samtliga matcher så här långt. Mot Finland stod han för den viktiga 2–2-kvitteringen då endast fem minuter återstod.

Mot Schweiz gjorde Fagemo de två första målen, och mot Kazakstan var det precis samma sak. 1–0 och 2–0 från Frölundaforwarden. 

Då ska ni veta att Sverige var lite illa ute innan Fagemo kunde spräcka nollan. Ledningsmålet skapade ett lugn i det svenska båset. 

Det är definitivt ingen slump att Samuel Fagemo har klivit fram som målkung. Han har visat det i Frölunda. Han är en mästare på att leta sig till lägen där pucken ska komma och han nyper snabbt och direkt. Inget som helst kladdande med pucken. Och inte minst älskar han mer än något annat att göra mål. 

Där har ni de tre viktigaste egenskaperna för en målskytt. 

Kazakstan blev en munsbit

Samuel Fagemo har alltså svarat för fem mål på tre matcher, samma antal som Emil Bemström vann den interna målligan på för ett år sedan. 

Fagemo har dock en bit fram till rekordet av en svensk i en JVM-turnering. Markus Näslund gjorde tretton mål på sju matcher i hemmaturneringen 1993. Bästa svenska målskytt under 2000-talet är Max Friberg som 2012 svarade för nio mål.

På tal om målskyttar. Inte ett enda mål hittills från den svenska backsida som ansågs vara den vassaste någonsin i JVM-historien. För ett år sedan var det tre backar på de fyra första platserna i den interna poängligan. 

Här finns definitivt ett sparkapital när allvaret inleds i kvartsfinalen. 

Kazakstan blev som väntat en munsbit för Juniorkronorna. Precis som Slovakien bör bli på nyårsafton. 

Nej, att Sverige vinner gruppen har egentligen stått klart sedan man lyckades knipa bonuspoängen i premiären mot Finland. 

Den stora frågan är vilka som blir fyra i den andra gruppen och därmed blir Sveriges motståndare i kvartfinalen. 

Ostrava-gruppen är, som jag varit inne på tidigare, ett riktigt getingbo där fem bra lag slåss om allt från gruppseger till att slippa kvala sig kvar i A-gruppen. 

Så här långt har lagen slagit varandra om vartannat och känslan är att Sveriges motståndare inte blir klar förrän runt 21.30 på nyårsafton då den sista matchen är klar.

Dödens grupp i Ostrava

Kanada vann sin match mot Tyskland i eftermiddag och i kväll möts USA–Tjeckien. Allt mer talar för att det, helt planenligt, blir Tyskland och Tjeckien som gör upp om fjärdeplatsen, men osvuret är definitivt bäst. 

Mot Tjeckien och Tyskland är svenska laget klara favoriter, åtminstone för den stora allmänheten. Och då tillkommer automatiskt det tryck och favoritskap som till viss del stjälpte laget mot Schweiz för ett år sedan. 

Tyskland är riktigt bra och har ett av sina absolut bästa lag i JVM-historien. De tre 17-åringarna Tim Stützle, John-Jason Peterka och Lukas Reichel har imponerat. Frågan är hur länge de orkar med så pass tuffa matcher?

Måste jag välja en motståndare får det ändå bli Tjeckien. Även om hemmanationen kommer att ha ett massivt publikstöd i ryggen. Tjeckien känns ändå som det på pappret svagaste laget och oavsett publikstöd så är det en motståndare som Juniorkronorna ska vinna mot på ren klass. 

För behaglig resa?

Tjeckien är också den enda motståndare som kan få Juniorkronorna att flytta till Ostrava redan till kvartsfinalen, då hemmanationen har förtur att spela kvartsfinal i huvudorten Ostrava oavsett om man blir etta eller fyra i gruppen.

Mot övriga motståndare spelar Sverige i Trinec, där laget känner sig hemma och bekväma efter gruppspelet. 

Oavsett motstånd blir det en utmaning för förbundskapten Tomas Montén att hålla sitt lag skarpt och i toppa formen maximalt när slutspelet avgörs. Bortset från premiären mot Finland har Juniorkronorna (som väntat) fått en väldigt behaglig resa genom gruppspelet. 

För behaglig? 

Ja, klart att risken finns. Framför allt i en kvartsfinal då motståndaren (oavsett vem det blir) kommer från helt andra förutsättningar och har spelat tuffa och viktiga matcher genom hela gruppspelet. 

LÄS VIDARE