Henrik Lundqvists nya satsning: ”Det här blir gigantiskt”

Publicerad 2022-06-23

MÖLNDAL. Den svenska folkhälsan står inför stora utmaningar.

Henrik Lundqvist är del i en mångmiljardsatsning för att få bukt med den.

– Det blir jättespännande, säger hockeylegendaren.

Han ligger inte på latsidan sedan ishockeykarriären avslutades. Expert i OS-studion i vintras, involverad på liknande sätt i New York Rangers tv-sändningar, olika finansiella projekt i Sverige. Och så det jättelika GoCo Active-projektet i Mölndal, som på sikt ska hjälpa den svenska folkhälsan på fötter igen.

Henrik Lundqvist har redan gått in med stora pengar på egen hand. När projektet nu går in i sin andra byggnadsfas ska han också synas än tydligare i sin ambassadörsroll. 

– Det blir gigantiskt det här. Jag hade väl en aning när jag pratade med dem för något år sedan om var det skulle ta vägen. Men ändå jäkligt kul att se, säger han till Sportbladet.

Projektet är ett samarbete mellan olika delar, allt från Astra Zeneca till Göteborgs Universitet, Chalmers, Sahlgrenska. Tillsammans med andra byggföretag och forskningsinstitut så byggs ett jätteområde upp med fokus på den fysiska och mentala hälsan. 

– Konstellationen av näringsliv och forskning, du har alla delarna här. Det känns väldigt spännande.

”Jättestor satsning”

Lundqvists jobbar bland annat med designen av den byggnad, huset som han kallar det, som ska bli hjärtat i hans del av satsningen. Han jobbar tillsammans med en arkitektfirma i New York, och har också tagit hjälp och råd av den förre friidrottsstjärnan Michael Johnson.

– Han har en jättestor satsning i Texas och har också jobbat med liknande projekt i olika delar av världen. Vi försöker hjälpa varandra i den här processen. Vad kan vara bra att ha med oss, dels nu när vi bygger, men också sen när det är klart våren 2024.

Totalt ska området gå över ett område stort som 30 fotbollsplaner, hålla på med forskning inom 50 olika områden, ha 7 000 anställda hos 350 olika företag från 80 olika nationer. Lundqvists ambition är GoCo ska vara ledande.

– Inte bara i regionen här, utan i hela landet.

Det kan behövas, för samtidigt målas det upp en mörk bild av den svenska folkhälsan. På pressträffen berättade Agneta Holmäng, professor i laborativ medicin och dekan på Sahlgrenska Akademin, att Sverige står inför stora utmaningar framöver.

– Båda samhället i stort och sjukvården. Detta på grund av olämpliga levnadsvanor och livstil. Hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt och fetma, och en tredjedel är fysiskt inaktiva. Det medför stora risker för att utveckla allvarliga sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. 

Lundqvist är medveten om riskerna.

– Det har inte undgått något, framför allt den mentala biten också. Det går ju hand i hand och det är jätteviktigt för mig också. Den mentala biten, hur man mår. Det är viktigt för att ens kunna börja träna, för det blir ett moment 22 ibland. För att gå och träna behöver du energi, och för att ha energi så behöver du gå och träna. Så mycket börjar ju med hur vi tänker. Så det kommer bli kul med den biten i huset, den mentala biten. Det är en så stor del av folkhälsan, och det kommer att få plats här.

Henrik Lundqvist.

”Det var något de sa tidigt”

Framför allt hoppas han att projektet ska ge forskarna nya möjligheter.

– Det var något de sa tidigt, och att de har mycket information, men kanske inte möjligheten att få ut allt. Där tror jag att det här området kommer att vara viktigt. 

Kan du tänka dig att bli ansiktet utåt för en större satsning på folkhälsan?

– Ja… alltså, jag kommer ju vara ambassadör för GoCo Active. Sen är det ett så stort begrepp, så jag vet inte om jag kan ta den rollen och vara något ansikte för det, haha. Det handlar mer om at kunna använda mina kontakter och det jag varit med i mitt liv och tillföra något till huset och området. Det är mitt mål. Sen finns det så många delar här som tillsammans kommer kunna göra mycket. De som är involverade sitter på så enormt mycket kunskap. Det viktiga nu är att alla ska må bra. 

Du själv ser ut att må väldigt bra, men adrenalinkicken från matcherna måste vara svår att hitta här?

– Ja, exakt. Det är det ju. Men mitt mål är inte att försöka ersätta den rushen jag kände där. Jag tror att det är ganska svårt. Men däremot inspireras jag ju, jag mår bra, jag är glad. För mig är det minst lika viktigt, och kanske mer hållbart i längden, än att leta efter de här ruskkänslorna fyllda av adrenalin. 

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln