Talangernas JVM-jakt: "Skulle vara en dröm"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lucas Raymond jublar under finalen i U18-VM i våras. Nu hoppas han slå sig in i JVM-laget. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Lucas Raymond jublar under finalen i U18-VM i våras. Nu hoppas han slå sig in i JVM-laget. Arkivbild.

De är två av Sveriges största hockeytalanger och jagar plats i JVM-laget trots att de är två år yngre än sina konkurrenter.

17-åringarna Lucas Raymond och Alexander Holtz är på god väg att lyckas.

– Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger Raymond.

Samtidigt som Tre Kronor spelar Karjalaturneringen i flashiga Hartwall Arena i Helsingfors genrepar Juniorkronorna i sin sista turnering före junior-VM några slagskott bort i gamla slitna Helsingfors Ishall, byggd 1966.

Det är inte många själar som följer Sveriges match mot Tjeckien den här fredagskvällen – men större delen av de som är på plats är NHL-scouter.

Scouterna slickar sig om munnen när de 17-åriga forwardstalangerna Lucas Raymond, Frölunda, och Alexander Holtz, Djurgården, visar upp sin tekniska briljans i samma kedja.

Båda väntas gå högt i nästa års NHL-draft och nhl.com rankade nyligen Holtz som trea och Raymond som fyra.

Det är inte ovanligt att en ung oslipad diamant lyckas slå sig in i JVM-laget. Rasmus Dahlin, Buffalostjärnan, blev 2016-17 den yngste svenske JVM-spelaren, 16 år och 8 månader gammal.

"Tävlar otroligt hårt"

I fjol spelade Skellefteåbacken Philip Broberg, då i allsvenska AIK, JVM som 17-åring.

Men skulle både Raymond och Holtz lyckas är det första gången på tolv år som två så unga talanger lyckas samtidigt. I JVM 2007-08 tog både Magnus Pääjärvi, då 16 år gammal, och Victor Hedman, 17, plats i det svenska silverlaget.

– De har varit med oss sedan i somras och de är bra. De skapar mycket och är skickliga, men de är också mogna för sin ålder och tävlar otroligt hårt. Det är därför de klarar av att spela på en högre nivå än vad de kanske har ålder för, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Turneringen i Helsingfors är den sista innan Montén tar ut JVM-truppen. Raymond och Holtz får stort förtroende och speltid i numerärt överläge och de gör allt utom mål.

Förbundskaptenen är mycket nöjd med duon, men vill inte ge något löfte om JVM-platser ännu.

– Att spela JVM när man är två år yngre är jäkligt tufft. Lagen kommer att spetsas ännu mer när det är dags. De har varit bra och det är därför de fortfarande är med. De är definitivt med i diskussionen, sedan får vi se när vi sammanfattar, säger han.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Guldhjältar i U18

Raymond och Holtz var stora hjältar när Sverige i våras för första gången vann guld i U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik. Lucas Raymond gjorde hattrick och det avgörande målet i förlängningen i finalen mot Ryssland och Alexander Holtz stod för sju poäng, fyra mål och tre assist i turneringen.

Under hösten har båda spelat i SHL där Holtz lyckats bäst. Det har blivit fyra mål och sex poäng på 15 matcher i Djurgården och han har till och från spelat i lagets förstakedja. Raymond har gjort ett mål och tre poäng på tolv matcher i Frölunda, men konkurrensen är hård i Göteborgslagets stjärnfyllda forwardsuppställning och på slutet har han fått spela i juniorlaget.

– Vi har haft en rätt öppen dialog, när det blir lite speltid i A-laget så utvecklas jag bättre av att spela i juniorlaget, säger Raymond.

Förbundskaptenen har samma åsikt och föredrar mycket speltid i J20 före lite i A-laget.

Raymond är nöjd med hösten så här långt och är fast besluten att ta sig till JVM, gärna tillsammans med Holtz.

– Vi har spelat ihop sedan U16, U17, så vi är väldigt bra vänner och känner varandra bra på isen.

Publicerad:

LÄS VIDARE