Abrahamsson: Det här var ett svenskt haveri

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Fiasko eller ett misslyckande?

Välj själv. 

Jag kallar det ett haveri mot ett rätt mediokert Finland. 

Med bara 23 sekunder kvar gjorde Roni Hirvonen segermålet och det kom efter ett par minuters tryck i svensk zon från Finlands sida.

Det var på alla sätt signifikativt för de två avslutande perioderna.

Ett grymt slut men också ett logiskt slut.

Det går inte att skylla på de minst sagt sönderhackade förberedelserna och spelare eller ledare som saknades. Det går inte att skylla på Hugo Alnefelt. Han var tillsammans med Elmer Söderblom Sveriges bästa spelare. 

Det går egentligen inte att skylla på någonting annat än en allt för svag insats i just den här matchen. För få var som bäst när det behövdes som bäst. 

Juniorkronorna hade en semifinalplats i sin hand, men lyckades ändå ge bort den. Jag är den första att gratulera Finland som inte har någon av sina bättre årgångar på plats i Edmonton och fick klara sig utan storstjärnan Kaapo Kakko. Men som visade både moral och mod när de vände runt den här kvartsfinalen efter något av en mardrömsstart.

Joel Rönnmarks lag tappade egentligen allt som varit framgångsrikt första 20 minuterna. Frågar ni mig var det helt oförklarligt och så kan inte ett lag med ambitioner att spela långt i turneringen agera.

Den enkla analysen är att energin tog slut, och det är minst sagt oroväckande i ett läge av turneringen där man måste växa. 

Eller så blev man rädd för att förlora och det är minst lika illavarslande. Man kan förlora, men man får fasiken inte sluta våga spela. Då har man verkligen misslyckats.

Videocoachen räddade Sverige

Under de avslutande 40 minuterna vann de svenska spelarna knappt några närkamper, inga lösa puckar. Den framgångsrika balansen mellan att styrspela eller gå fram och forechecka var som bortblåst och Finland kunde, framför allt i mittperioden, susa igenom fem svenska spelare som gång på gång räknade fel.

Powerplay var uselt. Det sög energi i stället för att ge.

Hugo Alnefelt och Jason Pietrzykowski såg till att Finland inte kunde vända till en ledning redan i mittperioden. Ja, Edmonton Oilers videocoach Pietrzykowski klev in och ordnade en framgångsrik coaches challange, som såg till att Finlands kvitteringsmål dömdes bort. 

Men det var Finland, Finland och Finland. 

Direkt efter Pietrzykowski lyckade manöver hade Finland ett skott i ribban och sedan svarade Alnefelt för en grym räddning i slutminuterna av mittperioden. 

Men det började i alla fall bra. Den första perioden vann Sverige på knockout. 

Inledningsvis handlade den nordiska kvartsfinalen mer om en taktisk uppgörelse än om individuell skicklighet och att lösa situationerna eftersom de dök upp på isen. 

Visserligen dröjde det nästan tio minuter innan första svenska skottet framåt kom, men det var kontrollerat och strukturerat.

Västkusten blev Bästkusten

Sveriges individuellt skickligaste spelare glänste. 

Västkusten blev Bästkusten. Göteborg har fostrat både Elmer Söderblom och Lucas Raymond. 

Raymonds tittfint före 1–0-målet var magisk. 

Avslutet kliniskt.

Och så Elmer Söderblom efter det. 

Eller Mailman, som hans familj döpte honom till redan som ung eftersom han alltid levererade. 

Nu levererade Hovås-Elmer en repris på sitt magiska mål i premiären mot Tjeckien. 

När lagledningen har tunnats ur rejält har Juniorkronorna lyxat till med två videocaocher på plats. Todd Woodcroft och Jason Pietrzykowski, samt den den ordinarie, Adam Almqvist Andersson på hemmaplan. 

De hade sannerligen jobbat inför kvartsfinalen.

Ut i kvartsfinalen andra gången på tre år

Juniorkronorna hade koll på hur Finland vill spela i boxplay, powerplay och hur man vill gå i sina uppspel (Sverige låste effektivt deras vänstersida).

Det var en rakt igenom taktiskt fulländad period - dessutom var det klasskillnad både individuellt och som lag.

Ändå lät Juniorkronorna det här rinna ur händerna och det svider mest.

Utdelningen som Finland inte fick i mittperioden kom i stället i den tredje perioden.

Det var egentligen en väntan på kvittering och även i slutskedet var det Finland som vågade mest och då kom också segermålet.

Nu är turneringen över och för andra gången på tre år åker Juniorkronorna ut redan i kvartsfinal. Återigen har vid bevittnat en turnering där Sverige är en bit efter de bästa nationerna i världen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!