Här blåser en blågul orkanstyrka

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Glöm Detroit – här är nya svensklaget i NHL: ”Ensam för tre år sedan”

Carolina Hurricanes har blivit NHL:s svenskkoloni med (övre raden fr.v) Nordström, Stålberg, Läck, Dahlbeck (på knä fr.v) Lindholm och Rask
Foto: Per Bjurman
Carolina Hurricanes har blivit NHL:s svenskkoloni med (övre raden fr.v) Nordström, Stålberg, Läck, Dahlbeck (på knä fr.v) Lindholm och Rask

RALEIGH. År efter år efter år var Detroit Red Wings det stora svensklaget i NHL.

Men nu är det framförallt unga, lovande Carolina Hurricanes – med sex ”vikingar” i truppen och ytterligare två i farmarlaget – som på goda grunder skulle kunna spela ”Du gamla, du fria” före hemmamatcherna.

– Fort har det gått också, när jag kom hit för tre år sedan var jag ensam svensk. Nu är vi hur många som helst, jag känner mig nästan som lite veteran, säger 21-årige Elias Lindholm när Sportbladet hälsar på i PNC Arena i Raleigh.

Det kändes ju länge som att Detroit nästan borde heta Swede Wings istället för Red Wings.

Som mest – säsongen 2011-2012 – spelade inte mindre än nio svenskar hemmamatcher i Joe Louis Arena.

Men nu är det, med Johan Franzén på listan över långtidsskadade, ”bara” fyra kvar. Och istället hittar vi NHL:s stora svenskkoloni nere i amerikanska södern.

”Wallmark suverän”

I Carolina Hurricanes trupp ingår den här säsongen sex blågula pjäser:

Elias Lindholm, Victor Rask, Eddie Läck, Joakim Nordström, Viktor Stålberg och Klas Dahlbeck.

Dessutom spelar Lucas Wallmark och Erik Karlsson (den yngre) i farmarlaget i Charlotte – för coachen Ulf Samuelsson och hans assisterande Peter Andersson.

– Och Wallmark var suverän på campen, han blev nerskickad sist av alla. Han lär få chansen den här säsongen. Karlsson med. Då kommer det kännas ungefär som när man spelade med Brynäs, säger Lindholm och skrattar.

För just honom är scenförändringen de senaste åren dramatisk.

Internt rekord av Rask

När han kom till North Carolina inför säsongen 2013-2014 var han ensam svensk i laget.

– Sedan kom ”Rasken” och därefter Läck och Nordström. I somras anslöt Stålberg och precis innan seriestarten trejdade vi till oss Dahlbeck. Det har verkligen förändrats, jag känner mig nästan som veteran här, fortsätter 21-åringen.

Detroits svenskar under storhetstiden: Lidström, Kronwall, Lilja, Holmström, Franzén, Zetterberg, Samuelsson... Foto: Lasse Allard

En avgörande skillnad i jämförelsen med Red Wings är att de under sin blågula era firade enorma framgångar.

Det har inte Hurricanes gjort.

Ännu.

– Vi har ett väldigt ungt lag och det märks ibland. Vi har förlorat matcher för att vi blivit lite nervösa i fel lägen. Men det kommer bli bra, det finns väldigt mycket talang och ”skills” i truppen, menar Stålberg.

Som hos Victor Rask. Den försynte masen har haft en sensationell start på säsongen, slagit internt rekord med poäng i de åtta inledande matcherna och delar förstaplatsen i svenska poängligan med William Nylander.

Foto: AP
Rask har öst in poäng så här långt
Foto: AP
Elias Lindholm tacklar

– Jag tycker i och för sig jag kan spela ännu bättre, men det har känts fint under inledningen. Självförtroendet växer. Men jag har i och för sig alltid trott på mig själv. Jag tror det är väldigt viktigt, säger han.

Coachen Bill Peters tror, han också.

– Victor har gjort ett väldigt bra jobb och tagit stora kliv på kort tid, han är extremt pålitlig i defensiven samtidigt som han börjar få utlopp för sina offensiva kvaliteter. Jag känner att jag kan spela honom mot precis vem som helst i ligan, säger han

Lugn sydstatsmetropol

I väntan på de kollektiva triumferna får spelarna njuta av att de bor i Raleigh – en förhållandevis liten och lugn sydstatsmetropol där hockeylaget är uppskattat men inte föremål för hysteri.

– Jag trivs väldigt bra. Det är en lagom stor stad med avslappnad stämning och vänliga människor, säger Stålberg som tidigare spelat i bland annat Toronto, Chicago och, senast, New York.

Och så finns det ju några svenskar att hänga med...

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!