FBK suddenvann i en galen målshow

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-01-07

Elva mål och mäktiga upphämtningar från båda lag.

HV71–Färjestad var en holmgång värd namnet.

Mikael Wikstrand avgjorde med sitt 6–5-mål i förlängning – och blev därmed matchens femte (!) tvåmålsskytt.

– Det är riktigt skönt att vi lyckas vända på skutan här i dag, säger Wikstrand.

Söndagens rivalmöte mellan HV71 och Färjestad hade potential att bli en nagelbitare.

Och ingen skulle bli besviken.

Redan i första perioden bjöds åskådarna på en tvåmålsskytt då Oscar Sundh förvaltade två returer. 2–0 var också ställningen efter första perioden – men bara början på målfyrverkeriet.

I andra skulle Färjestad nämligen se till att målen hamnade i rätt kasse när de på nytt fick chanser i powerplay.

Först gjorde Johan Ryno 2–1 i spelformen. Sedan skulle såväl Michael Lundqvist och nämnde Ryno näta – och fullborda Färjestads vändning i mittperioden.

Gjorde sitt 200:e mål i HV

Martin Thörnberg tog HV tillbaka till 3–3 innan han själv, från utvisningsbåset, fick se Färjestad göra 3–4 i spel 5 mot 3. Nu var det Michael Lindqvist som också han gjorde sitt andra för kvällen.

Tre tvåmålsskyttar redan efter två perioder alltså – men Martin Thörnberg ville inte vara sämre. Efter att Mikael Wikstrand utökat Färjestads ledning till 3–5 i tredje perioden gjorde Thörnberg det viktiga 4–5-målet – som sedan följdes upp av Victor Ejdsells kvittering tre minuter från slutet.

Thörnbergs 4–5-mål var ikonens 200:e fullträff i HV-dressen, och efteråt hyllades han med en stående ovation från hemmapubliken.

– Det är väl ingenting man tänker på så egentligen. Men det är kul att kunna vara med i historieböckerna. Min grabb kanske tittar och ser att man varit med och gjort något bra, säger Thörnberg om mål nummer 200.

”Svårare att missa än att göra mål”

Den reserverade glädjen berodde kanske på att HV-kaptenen till slut inte skulle få segerjubla trots målen. Väl i förlängning kunde nämligen Färjestad avgöra till 6–5 genom Mikael Wikstrand. Wikstrand blev således den femte (!) tvåmålsskytten för kvällen – fint assisterad av Joakim Nygård.

– Det är jättebra förarbete av Nygård faktiskt, det är hans mål till 100 procent. Det är svårare att missa än att göra mål, säger 24-åringen om sitt avgörande.

Historisk notering

Inte nog med att det resulterade i viktiga poäng för laget – Wikstrands avgörande hjälpte honom själv (och övriga tvåmålsskyttar) till en rekordnotering: aldrig tidigare på 2000-talet har samma match sett fem olika tvåmålsskyttar i Elitserien/SHL.

– Jag vet inte om jag nånsin varit med om det, säger Martin Thörnberg, som alltså var en av de fem.

Färjestads seger innebär att de håller rivalerna från Jönköping en poäng bakom sig i tabellen.

– Det är riktigt skönt att vi lyckas vända på skutan här i dag, summerar matchhjälten Mikael Wikstrand.

– Vi har börjat hitta vägar att vinna igen och det kommer vi behöva i framtiden också.