Svenske doldisen hjälte för Boston

Sänkte Pittsburgh: ”Jag höll bara klubban i isen”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Det är inte varje dag Joakim Nordström blir matchhjälte, men faktiskt:

Det var grovjobbaren från Tyresö som avgjorde Bostons hemmamatch mot Pittsburgh i natt – på övertid.

– Jag behövde inte göra så mycket mer än att hålla klubban i isen, men det var förstås trevligt, säger han efter 2-1-segern

Joakim Nordström har gjort starkt intryck på sin nya omgivning sedan han kom till Boston från Carolina i somras.

Det är dock främst som defensiv expert, som grovjobbare, som utvisningsdödare och som krigare utefter sargerna han utmärkt sig.

Men som sagt:

I natt fick han ikläda sig rollen som matchvinnare.

Joakim Nordström jublar efter sitt mål.
Foto: Bob DeChiara / X02835
Joakim Nordström jublar efter sitt mål.

Styrde in pucken

Mötet mellan Bruins och Penguins stod 1-1 vid full tid, efter lysande målvaktsspel av framförallt Jaroslav Halak i hemmakassen, och 1.57 in i övertidsperioden högg ”Nordy” till. Torey Krug drog på ett skott och svensken dök upp framför kassen och styrde in pucken.

– Det var ett riktigt bra skott, så jag behövde inte göra så mycket mer än att hålla klubban i isen, men det var förstås trevligt, säger den 25-årige Tyresö-sonen till klubbens hemsida.

– Framförallt var det en viktig seger för oss. Vi har förlorat på övertid flera gånger tidigare i år, så detta behövde vi.

Det var Jordan Martinook som fick mest uppmärksamhet efter Carolinas 4-1-seger mot Florida under natten och undra på det – han fullbordade ett hattrick.

– Jag trodde aldrig det skulle hända i min karriär, säger han till klubbens hemsida.

Svensken spelade fram till alla tre

Men faktum är att svenske Lucas Wallmark spelade fram till samtliga tre målen, så han stod för ett eget litet hattrick – i assist.

Samtidigt blev Florida Mike Hoffman utan poäng och det betyder att hans fantastiska poängsvit klipptes av efter sjutton matcher.

I natt kom Berube-effekten i St. Louis.

Blues slog serieledarna från Nashville med hela 6-2 hemma i Enterprise Center – i nye coachen Craig Berubes andra match.

– Vi kände att det här skulle komma, säger målskytten Ryan O’Reilly efter säsongens insats till klubbens hemsida.

Många väntar på att Columbus Blue Jackets någon gång ska säcka ihop, men de vägrar.

I natt slog de Toronto med 4-2 och återtog i samma stund förstaplatsen i Metropolitan-divisionen.

– Det var ett skolexempel på begreppet “hitta ett sätt att vinna”. Vi spelade inte alls bra i två perioder, men undvek att bli frustrerade och…ja, som sagt: vi hittade ett sätt att vinna, säger coachen John Tortorella.

Alex Wennberg hade en assist för Blue Jackets och Pär Lindholm en för Leafs.

Tampa gick på knock direkt i reprisen av 2015 års Stanley Cup-final mot Chicago hemma i Amalie Arena och hade ledningen med 3-0 redan efter halva förstaperioden – och med 4-1 efter hela.

Sedan var det över, Jonathan Toews hann snygga till siffrorna med ett mål i andra, men närmare kom gästerna inte.

– Lightning är väldigt starka, ger man dem tid och utrymme blir det svårt. Vi lämnade några av deras killar helt öppna i slottet flera gånger. De begår inga misstag där, suckar Toews när han talar med nhl.com.

Mattias Janmark bokfördes för två assist i en svängig match mellan Dallas Stars och Ottawa Senators i American Airlines Arena. Till slut vann hemmalaget med 6-4.

Buffalo tog åttonde raka segern, men det krävdes förlängning för att avfärda Montreal. Rasmus Dahlin noterades för assisten till det avgörande målet och svensken är nu uppe i elva poäng på sina 23 första NHL-matcher. Det gör honom till hela ligans poängbäste rookie bland backarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!