Bland de galnaste omgångar jag upplevt

Vad hände egentligen under coronautbrottet i AIK?

Nu när de var tillbaka på isen såg de plötsligt ut som det topplag alla trodde att det skulle vara från start.

Och 4–1 borta mot Västerås var definitivt ett friskhetstecken i en av de galnaste omgångar jag varit med om.

Ja, redan efter en period hade det gjorts så många mål i onsdagskvällens fem matcher, att det såg ut som slutresultat en normal hockeykväll.

Totalt 17 mål är nytt rekord för fem samtidiga matcher i hockeyallsvenskan enligt alltid lika pålitliga – och vakna – domarna.se.

Det var det en kväll där det mesta hände.

Som att AIK krossar hemmastarka Västerås i ABB Arena efter att inte ha spelat på sjutton dagar.

AIK stängde ju ner matchandet efter 1-5 hemma mot Mora den 8 november.

Även om covid-19 då hade drabbat laget, så var det långt ifrån någon hockeyfeber hos fansen.

Det var nattsvart.

Obegripligt svag säsongsstart

Och medan AIK:arna väntade på att bli friska, skrällde Väsby inte bara en, utan två gånger när de först slog BIK Karlskoga borta med 3-0 och sedan Björklöven hemma med 5-3.

Det skickade ner AIK:arna under kvalstrecket.

Jag hade inga större förväntningar på laget med tanke på vad jag sett tidigare den här hösten, när jag bänkade inför bortamatchen mot Västerås, utan var väl mer inställd på att försöka begripa den obegripligt svaga starten på säsongen.

Och det såg ut som vanligt i inledningen av matchen.

Västerås dominerade fullständigt.

Men så vände allt när comebackande NHL-lånet Oliver Wahlström bjöd på en enmansshow som visade varför han draftades i första rundan av New York Islanders.

Han grundlurade västeråsbacken Alexander Younan strax innanför blå, störtade på mål och skicka upp 1-0 i krysset.

Då vände allt.

Vändning? För tidigt

Bara 21 sekunder senare skickade Max Lindholm in 2-0, då han fick stå helt ren framför Jesper Myrenberg.

Ja, det slutade 4-1 till slut, det såg övertygande ut, men att tala om en vändning för AIK är alldeles för tidigt.

Speciellt i den här serien, där det enda som är säkert är att ingenting är säkert.

Ta bara Vita Hästen.

Först kross hemma mot Modo med 7-0.

Och åtta dagar senare 3-9 hemma mot Tingsryd.

Det är sjuka siffror. Och skottstatistiken är ännu sjukare - 38–28 till Hästen.

Men här finns åtminstone en rimlig förklaring som lätt kan döpas till Sörensen-effekten.

NHL-lånet Marcus Sörensen som försvann som poängligaledare efter segern mot Modo och så långt varit hockeyallsvenskans bästa spelare.

Helt ordinarie i San José Sharks i NHL och deras ”hajtank”, som hemmaarenan SAP Center kallas.

När han försvann från Vita Hästen och Norrköping finns bara småfisk kvar vad det verkar och han framstår som ett levande bevis för vad ett NHL-lån kan betyda.

Tingsryd ledde mer 4-0 redan efter en period och 5.18 in i den andra stod det 6-0.

Och Björklöven som föll med 3-5 borta mot Väsby senast - för mig allsvenskans största skräll hittills - kom plötsligt ut som de seriefavoriter de är ledde med 5-1 i toppmötet mot BIK Karlskoga redan efter en period.

Steen i skytteligaledning

Då hade Lövens NHL-lån Oskar Steen gjort två mål och gått upp i delad ledning i allsvenskans skytteliga med sina tolv mål tillsammans med motståndarnas Henrik Björklund.

Där avtog målfesten och det blev ”bara” två mål till när Löven vann med 7-1.

Jag hade även mina aningar när Vilda Väsby åkte till Örnsköldsvik för att möta Modo efter sina två skrällsegrar.

Men där stod det 3-1 till hemmalaget redan efter en period och hela 7-2 när matchen över.

Och som avslutning vann jumbon Kristianstad hemma mot Almtuna med klara 4-2.

Det gjordes alltså totalt 40 mål på kvällens fem matcher.