Största stjärnan: Killen som aldrig kunde åka

Osannolika hjältens väg till SHL: Det spårade ur fullständigt

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Målskyttar, utvisningsdödare, defensivspecialister och taktiker i all ära.

Det kryllade av hjältar i Oskarshamns hockeylag efter bragdsegern mot Timrå men den mest osannolika resan har nog ändå den halvnakne 24-åringen på golvet i omklädningsrummet gjort.

Benny Boqvist är killen som inte kunde åka skridskor, som fick höra av lärarna att hans dröm var en omöjlighet men som nu vrålat sig in i hjärtat hos tusentals svenska hockeyfans.

På omklädningsrumsgolvet ligger Benny Boqvist halvnaken på knä och vrålar. Runt omkring står lagkamraterna och jublar. Det är ingen tvekan om vem som står i centrum efter IK Oskarshamns sensationella seger mot Timrå IK i kvalet till SHL. Men det är inte matchhjälten. Det är inte ens en spelare.

Benny Boqvist är 24 år och materialförvaltare men samtidigt Oskarshamns kanske största stjärna. Detta då bilderna på Boqvists säregna firanden blivit virala succér under säsongsavslutningen med Oskarshamn.

– Efter AIK spårade det ur fullständigt. Men det får man bjuda på. Till laget och publiken. De har varit världsklass.

”Får hitta ett annat sätt in i sporten”

Boqvist är killen som alltid älskat hockey och som alltid följde med familjen för att titta på favoritlaget Leksand när de kom någonstans i närheten av hemmet i Gislaved. Killen som, likt många andra, har ett hjärta byggt för hockey men två fötter som aldrig velat spela med.

– Det är ingen vacker syn att se mig på skridskor. Men när du inte kan åka skridskor får du hitta ett annat sätt att vara med i sporten på.

Redan i tioårsåldern började Benny Boqvist söka efter hockeyklipp på Youtube men det stod inte ”Forsberg” eller ”Sedin” i sökrutan. Det stod ”materialförvaltare” och ”Bonde”.

– Det finns en hel del klipp från NHL på hur allting funkar och där du får följa med bakom kulisserna. På den vägen hittade jag också Johan Bonde i Leksand. Han var bland de första jag fick upp ögonen för och sedan dess har jag även fått jobba med honom. Han är en förebild.

Boqvists fascination för materialförvaltarnas jobb blev så stort att han som tonåring engagerade sig ideellt i Gislaveds SK. Familjen skickade sedan ett mejl till Leksand med frågan om Benny kunde få komma upp på ett slags studiebesök.

Boqvist fick följa med i arbetet inom klubben i någon vecka innan han åkte hem igen. Sedan var det inte mer med det – tills telefonen ringde något år senare.

– Det var Tommy Salo som ville ha dit mig för att jobba på hockeygymnasiet. De behövde någon som kunde ta hand om det och deras J20 och då var det väl smidigast med någon de visste ville vara där.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Suvad Mrkonjic
Sportbladet tog rygg på segerrusiga Oskarshamn i natt.

”Är verkligen en saga”

Efter att ha plockats upp i Leksands a-lag fick Boqvist vara med om att både följa med upp (två gånger) och ner från SHL. Efter fyra år fortsatte han sedan karriären i österrikiska Klagenfurt innan Boqvist för ett år sedan anställdes som ansvarig för Oskarshamns material. Då hade han 23 år gammal redan hunnit samla ihop sex års erfarenhet av professionell hockey.

Vad har förvånat dig mest med jobbet?

– Vilken jävla gemenskap det är i lagen. Jag trodde att man skulle vara mer ensam i det här jobbet men vi är verkligen ett lag. Det är ruggigt mäktigt att vara med i lag överhuvudtaget men när det blir i sådana här lag och i sådana här vinster är det verkligen en saga.

”Ska ge det ett jävla försök”

Oskarshamns seger i kvalet till SHL är också en personlig seger för Benny Boqvist. Inte minst över de som fnyste när han tidigt kungjorde sin dröm.

– Jag var en liten clown i skolan och skulle inte direkt jobba på Nasa efteråt. Jag var inget geni. Jag tyckte skolan var väldigt tråkig. Jag hade en dröm redan då om att det var det här jag skulle bli men många lärare sa att ”du måste ha ett riktigt jobb” och att det här aldrig skulle fungera. Men sen var det ett par stycken som verkligen trodde på mig och det är fantastiskt att prata med dem nu. Det är de som skriver mest på sociala medier nu. De har inte glömt bort mig och jag har inte glömt dem heller, säger Boqvist och fortsätter:

– Det här är ett ganska stort bevis på att det går. Vad du än vill bli så går det, svårare är det inte. Bara du tror på dig själv och har lite stöd så kommer allt fungera.

Så vad är nästa mål nu?

– Just nu är det att vara i SHL. Mitt kontrakt går ut nu men jag hoppas att de förlänger det. På sikt vill jag sedan självklart till NHL. De har sådana enorma förutsättningar och behöver aldrig säga nej till sina spelare, så mycket kan jag säga. Livsstilen, att jobba dygnet runt, att resa dagen innan match... Allt det lockar. Men då ska du ha en jävla tur. Det är en på miljarden.

Men du sa ju precis att allt går?

– Ja, och jag ska ge det ett jävla försök i alla fall.

Publicerad:

LÄS VIDARE