Publicerad 2021-12-28

Juniorkronorna hade två stora matchhjältar i rysare mot Slovakien.

Jesper Wallstedt höll nollan för de hårt pressade svenskarna.

Albert Sjöberg visade individuell skicklighet med ett drömmål.

Efter 6–3-segern mot Ryssland blev det seger med 3–0 mot Slovakien på JVM i Alberta.

Juniorkronorna kom undan efter att Slovakien radat upp chanser med sina snabba anfall.

Från 7.31 i den tredje perioden var svenskarna riktigt illa ute med ett långt boxplay.

Bragdmatch av Wallstedt

Slovakien hade fem minuters powerplay och tog ut målvakten för spel sex mot fyra.

En ny tvåminutersutvisning för puck out gav spel fem mot tre i 1.10 och med Simon Latkoczy ute ur buren var det spel sex mot tre ute på isen.

Det var då Jesper Wallstedt svettades och storspelade som mest och gjorde sin livs match, det klingade till i stolparna flera gånger bakom honom.

Luleå-målvakten höll nollan med till slut 48 skott mot sig, jämfört med 27 skott framåt för Sverige.

– Jesper Wallstedt var fenomenal. Om vi ska vara med och bråka med de bästa lagen måste vi ha två bra målvakter, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Vacker dragning

Albert Sjöberg tog tag i den utsatta situationen i den andra perioden med läcker teknisk briljans.

Efter en dragning och tunnel på slovakiska backen Maxim Strbak skaffade sig Södertälje-forwarden ett friläge.

Den svenske högerskytten visade sin snabbhet, gick direkt på mål och satte pucken med ett distinkt avslut.

– Det blev snyggt. Det känns jätteroligt att få vara med och göra mål, säger 18-åringen.

Jesper Wallstedt.

Utdelning i powerplay

Efter tre powerplaymål mot Ryssland blev det utdelning direkt också mot Slovakien i den första perioden.

Frölunda-forwarden Theodor Niederbach satte ett direktskott och sitt andra mål i turneringen.

Linköping-forwarden Daniel Ljungman gjorde sedan mål i tom kasse för andra matchen i rad.

Svenskt matchstraff

Det var en fysisk match med mycket känslor bland spelarna ute på isen.

Ilves-backen Leo Lööf satte en tackling på backen Samuel Knazko och blev sedan ett jagat villebråd.

Det mynnade bland annat ut i ett slagsmål där han vevade ordentligt mot forwarden Maros Jedlicka med handskarna på.

Leo Lööf fortsatte med ännu en tackling på backen Simon Nemec som blev liggande på isen.

Efter lång videogranskning dömde domarna matchstraff för huvudtackling och Slovakien fick fem minuters powerplay.

Fabian Lysell från Vancouver Giants missade matchen på grund av fortsatt sjukdom och Daniel Torgersson från AIK utgick i den andra perioden efter att åkt in i sargen efter en smäll.

Två oroande forwardsavbräck inför stormatchen mot USA om två dagar.