Pantern slog SSK - Taif pressade AIK

Publicerad 2015-03-18

Södertäljes målvakt Christoffer Bengtsberg (arkivbild).

Knallen i det hockeyallsvenska kvalspelet:

Pantern slog Södertälje med 5–3 – och nu är den anrika klubben under nedflyttningsstrecket.

Södertälje har hittills svarat för en saftig fiaskosäsong.

Trots satsning mot SHL blev klubben sist (!) i hockeyallsvenskan och tvingas nu kvala för att hålla sig kvar i näst högsta serien.

Södertälje gick in i kvalspelet med 18 raka matcher utan trepoängare och åkte på förlust direkt, 0–3, borta mot AIK.

Sedan kom visserligen en vinst hemma mot Sundsvall, men nu är den klassiska hockeyklubben tillbaka på förlustspåret igen.

Borta mot IK Pantern från Malmö fick Södertälje en mardrömsstart när hemmalaget gick upp i en 2–0-ledning efter knappt 16 minuters spel.

Nästjumbo i kvalet

Södertälje reducerade visserligen innan första pausvilan, men lyckades aldrig resa sig.

Robin Press gav dock matchen nerv när han reducerade till 4–3 med fem minuter kvar att spela, men minuten senare sköt Axel Wemmenborn in avgörandet och fastställde slutresultatet till 5–3.

Förlusten innebär att Södertälje nu är nästjumbo i det hockeyallsvenska kvalet och riskerar att hamna i division 1 nästa säsong.

Tingsryd skakade AIK rejält hemma i Småland och tog en poäng inför 3 184 åskådare – fler än vad som bor i orten.

– Det är ett fantastiskt engagemang. Folk gick man ur huse. Ett otroligt bra tryck, fantastiskt, och det bar fram laget i kväll. Men så är halva byn medlem i föreningen också, säger Tingsryds ordförande Johan Blomster till Sportbladet efter matchen.

Han fick se sitt Tingsryd kvittera till 3–3 med 36 sekunder kvar, men i straffläggningen avgjorde Christopher Bengtsson för AIK.

Därmed befäster AIK serieledningen samtidigt som Tingsryd nosar på en hockeyallsvensk plats och är trea i kvaltabellen.

Det var de meriterade spelarna som lyfte Sundsvall i hemmamötet med Västervik.

Tommy Enström, som spelat i dåvarande elitserien med Rögle och allsvensk hockey i Leksand, spräckte målnollan sju minuter in i andra perioden. Sedan avgjorde landslagsmeriterade Mathias Månsson med sitt 2–0-mål alldeles i upptakten av period tre.

Samtidigt höll Magnus Åkerlund, med ett förflutet i Timrå, nollan och såg till att Sundsvall vann med just 2–0 och knep viktiga poäng i jakten på en hockeyallsvensk plats.