”Hockey ska vara för alla”

Tomas Ros i intervju med AIK:s Daniel Muzito-Bagenda

Publicerad 2019-01-31

Far och son Muzito-Bagenda, med rötter i Uganda.

Han är Sveriges kanske hetaste hockeyspelare just nu.

AIK:s Daniel Muzito-Bagenda, 22, har gjort fyra mål på två matcher.

Men hans kall omfattar något större och viktigare än poäng, assist eller en snygg dragning.

– Hockey ska vara för alla. Jag träffade Martin Mutumba i fredags och hans barn ville börja med hockey efter att de sett mig på isen. Då har jag lyckats, säger AIK-forwarden.

Följ ämnen

För den breda allmänheten är Daniel Muzito-Bagenda relativt okänd. Den mer insatta grupperingen i hockeyfamiljen känner säkert till Daniels succé i TV-pucken 2012 med Uppland eller hans landskamper med U17 eller U18 för fyra, fem år sedan. 

Sedan blev det ganska tyst om 22-åringen, som föddes i Umeå, men växte upp i Bålsta strax norr om Stockholm. Och som gick hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.

– Jag åkte över till Nordamerika efter min juniorålder och kanske försvann bort något. Men det var lärorika år för mig. Var med i Buffalo Sabres organisation, men i somras blev det inget mer och jag valde att åka hem.

”Svår omställning”

I fredags fick han ett typ av minigenombrott. AIK låg under med 3–4 mot Oskarshamn på Hovet och seriefinalen såg att sluta i moll för stockholmarna. Sedan smällde Daniel Muzito-Bagenda in två mål, det ena var ett riktigt klass-avslut när han kom in från kanten och satte pucken i den där perfekta maskan som utgör målets kryss.

Och samma visa på onsdagskvällen mot Pantern där det blev två nya mål. Han har en galen form just nu med sju mål på sex senaste matcherna och mål i fyra raka matcher.

– Jag börjar komma in mer och mer i spelet. Det är en omställning från liten rink till stor rink. Sedan funkar det väldigt bra i min kedja med Gary Nunn och Max Lindholm. Vi hittar varandra på isen, säger han.

”Rasismen var värre förr”

Och den enheten är kanske AIK:s bästa just nu och kan bli kedjan som tar AIK närmare ett direktkval till SHL. 

– Det blir många roliga matcher nu. Och över fem matcher är vi bättre än Oskarshamn. Vi har bättre fysik och det kommer avgöra, säger han.

Men han har inte bara en roll att göra mål för AIK.

Men sin invandrarbakgrund har han sett dåliga sidor av hockey-Sverige som måste försvinna helt och hållet för att hockey ska vara för alla, oavsett hudfärg.

– Rasism var värre förr. I dag hör man inte så mycket. Jag tycker att folk kniper igen på isen. Visst finns det trashtalk, men orden väljs mer med omsorg i dag.

Träffade AIK-profilen

I samband med seriefinalen sprang Daniel på före detta fotbollsstjärnan Martin Mutumba, de båda har både AIK samt Uganda som gemensamma nämnare.

– Mutumba var glad över att se mig på isen. Och bland annat för att hans barn kunde känna igen sig med någon. Nu blev de intresserade av hockey. Då kan jag göra nytta.

Han är med i Ishockeyförbundets mångfaldsprojekt och vet vikten av att alla ska känna sig välkomna till hockeyns familj.

– Min pappa kunde inte så mycket om ishockey. Men jag hade turen att min storebror David började spela hockey och jag fick ärva hans grejer. Sedan blev pappa helt frälst i sporten och skjutsade oss överallt. Men alla har inte haft det lika lätt som jag. Jag tror att det finns ett motstånd från många med invandrarbakgrund att börja spela hockey på grund av kostnaden. Det ska vara mycket skydd och utrustning. Jag hoppas att olika ”hockey för alla-projekt” kan förändra det. Och att jag delvis kan ändra det. Får jag fler med min hudfärg att spela hockey så har jag gjort skillnad.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln