Källgren oväntad matchhjälte för Toronto

Publicerad 2022-11-06

NEW YORK. Erik Källgren blev aningen oväntat hjälte för Toronto i natt.

Han fick hoppa in i tredjeperioden mot ett jagande Boston, höll tätt och såg till de blåvita löven tog årets seger mot serieledarna.

– Det kändes bra, men killarna gjorde det lätt för mig också, säger den 26-årige stockholmaren efter 2-1-segern.

Det var Ilia Samsonov som startade klassikermötet i Scotiabank Arena, men i andra perioden skadade han ett knä, så när lagen kom ut för de sista 20 minuterna – vid ställningen 2-1 – tvingades Erik Källgren ta över i kassen.

– Det är förstås inte idealt att hoppa in när man suttit still i 40 minuter. Jag var lite stel, men jag fick några skott på mig tidigt och sedan var jag inne i det och det gick ju bra, säger svensken när han möter media efter slutsignalen.

Det kan man lugnt säga. Det var ändå ligans bästa lag som jagade kvittering, men reserven tog alla skott Boston-björnarna avlossade och såg till att Leafs ledning stod sig hela vägen.

– Det kändes bra, men killarna gjorde det lätt för mig också. De blockade otroligt många puckar, jag såg inte många skott, fortsätter han.

Ja, Leafs insats var lätt den mest solida för säsongen och segern den hittills tyngsta.

– Vi visste att framgång mot Boston skulle kräva det allra bästa av oss och vi svarade upp mot det kravet, säger coachen Sheldon Keefe.

Auston Matthews gjorde båda målen, det sista och avgörande efter en läcker macka till passning från William Nylander.

Redan ikväll, vid 23.00 svensk tid, har löven ny match, borta mot Carolina, och eftersom även Matt Murray är skadad lär Erik Källgren få tjänstgöra i kassen igen.

– Jag är redo, jag vill ju spela så mycket som möjligt, säger han.

Pittsburgh Penguins har helt förlorat förmågan att vinna hockeymatcher.

De åkte på sjunde raka förlusten i natt – hemma mot Seattle Kraken.

– Det är svårt och tufft just nu. Men vi gjorde bra saker ikväll och måste försöka bygga vidare på det och till slut blir vi förhoppningsvis belönade, säger Sidney Crosby efter 3–2-smockan.

Kraken är inne i ett desto mer upplyftande stim, har vunnit fyra raka och ligger tämligen överraskande tvåa i Pacific-tabellen.

Alex Ovetjkin gjorde sitt 787:e mål i natt och är därmed den spelare i NHL-historien som gjort flest mål för ett och samma lag.

Men det fanns ändå få skäl att fira i Capital One Arena, för trots att Washington hade ledningen med 2-0 en bit in i tredje perioden lyckades de förlora med 3–2 mot bottenlaget Arizona – och Nick Ritchie satte den avgörande pucken när bara 35 sekunder återstod

Victor Hedman återvände i natt i Tampas uppställning efter blott två matchers skadefrånvaro och fick omedelbart vara med om en 5-3-seger mot Buffalo hemma i Amalie Arena.

Rookien Nick Perbix avgjorde med NHL-karriärens första mål och ”Vigge” hade en assist.

Rasmus Dahlin missade matchen på grund av skada i övre delen av kroppen. Han anges som ”day-to-day” av Buffalo.

Lagkaptenen Jamie Benn har fått en mindre framträdande roll i Dallas Stars i år, men i natt går det inte att säga något annat än att han tillvaratog sina fåtaliga minuter. Den 33-årige kanadensaren fullbordade ett hattrick under en mycket meriterande 6-2-seger borta mot Edmonton.

– Vi vet att de här killarna kan göra mål när de vill, så vi hade kom in med rätt sorts inställning och vann tack vare en gedigen laginsats, säger hjälten.

Vegas Golden Knights håller ifrån i toppen av västra konferensen. I natt slog de Montreal med 6-4 i Bell Centre. William Karlsson hade en assist.

Andra resultat: Winnipeg vann sin bortamatch mot Chicago med 4-0 och Philadelphia krigade sig till en 2-1-seger borta mot Ottawa.