Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

HV71 bröt dystra sviten inför ödesserien

Av: 

Felix Tornberg

HOCKEY

Ett HV71 som redan säkrat jumboplatsen i SHL:s grundserie sprattlade till under lördagen.

Efter elva raka förluster lyckades laget avsluta grundserien med en seger.

Härnäst väntar en gastkramande nedflyttningsserie mot Brynäs.

Inför var det mest spännande hur Linköping skulle ta sig an matchen. Laget hade behövt vinna med 20 mål för att sno åt sig den sista åttondelsfinalplatsen.

Så blev det såklart inte. Istället var det HV71 som lyckades gaska upp sig inför mötet med Brynäs som ska avgöra vilket av lagen som får spela i SHL även nästa säsong.

Anton Wedin gav Jönköpingslaget ledningen i den första perioden innan Filip Sandberg dubblerade denna ledning i powerplay.

Ett tidigare självförtroendelöst HV hittade gamla takter, och Wedin kunde sätta sitt andra mål, och lagets tredje, i den andra perioden.

Linköpings Andrew Gordon svarade med att reducera kort därpå, men Simon Öneruds styrning tidigt i den tredje perioden punkterade tillställningen. Till sist skrevs siffrorna till 5–3 i HV:s favör.

Utöver en vinst kan HV71 nu ta med sig en bruten mardrömssvit inför den stundande kvalserien.

– Det var en bra förstaperiod från vår sida. Vi har pratat mycket om att få med oss en bra känsla inför matcherna mot Brynäs, så det är viktig, säger Wedin till C More.

... men Brynäs föll

I kvalet väntar Brynäs. Laget spelade mot Oskarshamn i den sista omgången, i vad som ett tag såg ut att bli ett avgörande möte om den sista kvalplatsen.

Nu var det avgjort på förhand – men matchen blev inte avslagen för det.

Efter en jämn första period (1–1) blev den andra desto mer svängig. Joakim Thelin gav Oskarshamn ledningen för första gången i matchen, innan mål av Emil Molin och John Nyberg åter satte Brynäs i förarsättet.

– Det känns som lite spelglädje och energi. De unga killarna har gjort bra ifrån sig. Kul att se!, sa Brynäs-tränaren Peter Andersson, som vilade flera nyckelspelare, till C More.

Oskarshamn hann dock vända på steken igen innan perioden var över. 4–3-målet gjordes av Max Veronneau efter att Tomi Sallinen tappat puck i tre-mot-fem-spel. Perioden innehöll alltså hela fem mål.

Kval på tisdag

Sedan blev inga fler mål i matchen, och Brynäs får ta med sig en avslutande förlust inför ödesmötena med HV71.

Det nervkittlande kvalet inleds på tisdag i Gävle.

I övrigt innebär resultatet att Oskarshamn kliver förbi Linköping i tabellen, och säkrar elfteplatsen. Denna placering innebär en reservplats till slutspelet, om något lag tvingas dra sig ur till följd av covid-smitta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

HV71 fick jubla efter elva raka förluster.
Publisert:

LÄS VIDARE

TIPSET: De tar hem SM-guldet 2021

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs - HV71: SHL-kval 2021

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey

HV71

Linköpings HC

IK Oskarshamn

Brynäs IF