Succékedjan bakom ny Leksandsseger

Publicerad 2018-02-24

Leksand befäster sin andraplats i hockeyallsvenskan tack vare 5–2-segern mot tabelljumbon Tingsryd.

Smålänningarna kämpade tappert inledningsvis – men kunde till slut inte rå på ett Leksand i storform.

Leksands IF

Leksand är inne i en bra period nu. Med tre vinster i de fyra senaste matcherna – varav den senaste segern kom i form av en dunderkross mot Almtuna – kom dalalaget stärkta till mötet mot tabelljumbon Tingsryd.

Och det började fint för hemmalaget. Leksand utnyttjade ett numerärt överläge drygt nio minuter in i första perioden. Det var succékedjan Pietta–Ritola–Müller som stod för poängen. Den sistnämnda – tysken Marcel Müller – noterades för ledningsmålet.

Tingsryd gav sig inte, utan kämpade på bra och hade ett par farliga lägen. Till slut kom även kvitteringen, även det i power play. Nyförvärvet Erik Borg – från Halmstad i division 1 – gjorde (efter 25 minuter) sitt andra mål på tre matcher i Tingsryd.

Leksand gjorde jobbet

I mitten av andra perioden fick Anton Karlsson – på pass från Alex Friesen – in en ny ledningspuck för Leksand. Samma Friesen gjorde även 3–2, bara två minuter efter att Tingsryd kvitterat i ytterligare ett power play.

– Riktigt skönt att sätta den. Passningen är riktigt fin och det är bara för mig att försöka hitta nät, säger Karlsson till Dalarnas Tidningar efter matchen.

Matchen slutade 5–2, bland annat efter ett till mål av Leksands förstalina – då Ritola blev målskytt efter en dråplig situation då han slog in en puck i öppen kasse och samtidigt blev tacklad in i målet.

– Nu måste vi bygga något inför slutspurten. Det är viktiga och svåra matcher kvar. Jag tror att Robin (Rahm) får försöka hålla tätt lite bakåt framöver också, och hjälpa oss till vinster. Det kommer att stärka allihop, säger Anton Karlsson.

I och med segern har Leksand fem poäng ned till tabelltrean AIK – som haft det jobbigt på senaste tiden. I går förlorade Stockholmslaget sin tredje raka match, efter 1–2 borta mot Karlskoga.

Timrå föll i sudden

Lördagens andra match spelades mellan Västervik och Timrå. Där vann Västervik med 2–1 efter att de avgjort efter tio sekunders förlängningsspel.

Serieledande Timrå behöver dock inte deppa alltför mycket. Deras poäng innebär att de mer eller mindre har säkrat en topp 2-placering och spel i den hockeyallsvenska finalen.

Med fyra omgångar kvar är de tio poäng före AIK.