Stämmer NHL-stjärna efter skräckskada

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Hana Engel antändes och blev uppslukad av lågor vid en middag.

Och försattes i koma.

Nu stämmer hon Toronto Maple Leafs stjärna Cody Ceci och hans flickvän.

Det var den nionde maj 2018 som incidenten inträffade i Stittsville utanför Ottawa, den som Hana Engel nu har lämnat in en stämningsansökan för.

Hon och hennes pojkvän Jake Cardwell, tidigare lagkamrat med Cody Ceci i OHL, var på middag hemma hos Ceci som då spelade för Ottawa Senators. Sällskapet satt samlat vid en mobil eldstad när Cecis flickvän Jamie Thompson skulle fylla en brännare med etanol. När hon gjorde det stänkte det till en annan del av eldstaden, flaskan tog eld och i panik kastade hon den mot Hana.

Cody Ceci.
Foto: TT
Cody Ceci.

”Ett mänskligt ljus”

Hanas kläder började snabbt att brinna och hon blev uppslukad av lågor.

– Hon var ett mänskligt ljus, sade Ottawaambulansens talesman Marc-Antoine Deschamps.

35 procent av hennes kropp – ansiktet, överkroppen, armar och ben – var täckt av andra och tredje gradens brännskador. På sjukhuset försattes hon i konstgjord koma i tre veckor, opererades tre gånger och gjorde hudtransplantationer.

Sedan dess har återhämtningen varit långsam men stadig. Förutom skadorna och ärren som permanent ändrat hennes utseende har hon enligt stämningsansökan varit tvungen att hantera de känslomässiga besvär som olyckan orsakade. Där står det även att det är osäkert om hon kan återgå till betald anställningsverksamhet.

Foto: TT
Cody Ceci spelade ihop med Erik Karlsson i Ottawa.

Stäms på 58 miljoner kronor

Nu, 15 månader senare, stämmer hon Jamie Thompson, Cody Ceci och företaget Clair de Lune Products – företaget som tillverkade eldstaden – på åtta miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 58 miljoner kronor.

Thompson stäms för att hon inte undersökte om brännaren svalnat eller släckts innan hon försökte fylla den, och Ceci för att han misslyckades informera sig själv och Thompson om farorna, att han inte lyckades varna de inbjudna gästerna samt att det inte var säkert hos honom.

Även hennes pojkvän Jake Cardwelll, föräldrar och syskon är målsägande i stämningsansökan för bland annat vård och inkomstbortfall.

Publicerad:

LÄS VIDARE