Supermatch av Lundqvist: ”Fick kriga”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det är höst, men Henrik Lundqvist upplever en ny vår.

För andra gången på ett dygn ledde han New York Rangers till seger i natt – den här gången genom att stoppa 45 skott borta mot starka Carolina.

– Det kändes bra, jag hade bra fart i fötterna fast det var ”back-to-back”, säger målvaktsikonen till Sportbladet efter 4-2-triumfen.

Eftersom han spelade mot Detroit så sent som igår, och kompanjonen/konkurrenten Alexandar Georgiev övertygat så mycket senaste veckorna, var det ingen som trodde att Henrik Lundqvist – trots allt 37 år nu – skulle stå även mot Hurricanes i Raleigh i natt.

Men coachen David Quinn hade en stark känsla av att den svenske veteranen ville visa att han fortfarande pallar ”back-to-back”-tjänstgöring och lät honom starta igen.

Det behövde befälhavaren inte ångra.

”Vi fick kriga”

”Henke” stod återigen för en förträfflig insats och såg framförallt till att Rangers inte låg under med rent förnedrande siffror efter första perioden – utan mot allt förnuft istället hade ledningen. Hurricanes dominerade totalt och skickade 21 skott mot mål under de inledande 20 minuterna.

– Ja, jag fick kriga. Carolina är bra, de har mycket fart i sitt spel, vilket gjorde det tufft för oss. Kanske var det inte helt välförtjänt att vi hade ledningen i första pausen, säger den blågule Rangers-stjärnan när vi når honom efteråt.

– Men sedan tycker jag vi spelade upp oss.

Jo, det blev jämnare i de sista två perioderna, och gästerna lyckades göra några fina mål vid rätt tillfällen – men i första hand var det även då Henrik Lundqvist som utgjorde den stora skillnaden mellan lagen. Han stoppade sammanlagt 45 skott och utsågs utan diskussion till lagets förste stjärna.

Centern Ryan Strome instämmer.

– Det var ett Hall of Fame-framträdande av ”Hank”. Speciellt att se. Det var lite olyckligt att vi försatte honom i den situationen, men ibland kan en målvakt av den kalibern vinna en match åt sitt lag.

Henrik är nöjd själv också.

– Det kändes bra, jag hade bra fart i fötterna fast det var ”back-to-back” och jag fick slita in i det sista , konstaterar han.

– Men jag tycker framförallt det är glädjande att se hur hårt laget kämpar och krigar de sista minuterna av matchen.

Jesper Fast bidrog med en assist.

Laddar Matchöversikt
Foto: TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!