Hedmans tionde mål när Tampa körde över Dallas

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Otrolige Victor Hedman skrev historia i natt.

Han dammade in årets tionde playoff-mål när ett ruskigt inspirerat Tampa körde över Dallas med 5–2 i den tredje Stanley Cup-finalen – och är med det ensam trea på alla tiders-listan över flest backmål i ett slutspel.

– Det är inte svårt att ta fram sitt bästa spel när det är Stanley Cup-final, säger han till Sportbladet efter en segermatch som också inkluderade en sensationell comeback av Steven Stamkos.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Det var i ett powerplay i början av andra perioden, när det stod 2-1 och Dallas hade haft momentum ett bra tag, som Victor Hedman slog till igen.

Han dök upp omarkerad i slottet, fick en fin passning av Anthony Cirelli - och piskade in pucken bakom Anton Khudobin.

Det var alltså den 29-årige ångermanlänningens tionde fullträff i årets playoff och så många mål har ingen back gjort i Stanley Cup-slutspelet på 26 år. Ja, bara två i hela historien har gjort fler: Legendarerna Paul Coffey (12, slutspelet 1985) och Brian Leetch (11, slutspelet 1994).

– Fast jag tänker inte på det. Det är inte för att skriva historia jag eller någon annan i laget är här. Det är för att vinna den stora trofén, säger ”Vigge” när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Men ja, du vet hur jag brukar säga: Det är alltid kul att bidra. Och det är förstås inte svårt att ta fram sitt bästa spel när det är Stanley Cup-final. Man får energi och blir laddad automatiskt. Det här är det sista vi gör på vem vet hur länge, så det finns verkligen skäl att hålla igen med någonting. 

Trots att Conn Smythe-favoriten från Ö-Vik också stod för två assist och är delad sexa i poängligan, samt på delad andraplats i målligan, var det dock en annan Tampa-stjärna som fick det mesta av uppmärksamheten efter lagets hittills bästa match i årets slutspelet.

Kaptenen Steven Stamkos, som inte spelat en sekund sedan i vintras, gjorde nämligen comeback och visserligen kunde han på grund av alltjämt krånglande magmuskler bara spela två minuter och 47 sekunder, men den knappa tiden förvaltade han minst sagt väl. Redan i sitt första byte stänkte han, sensationellt nog, in ett mål.

– Ja, med ett helt fantastiskt skott. Så otroligt roligt, jag fick gåshud, både när jag förstod att pucken gått in och när jag reaktionen i vårt bås, fortsätter ”Vigge”.

– Steven betyder så otroligt mycket för oss, bara att han kunde spela var så inspirerande för hela laget.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Själva segern – som till slut skrevs till 5-2 och ger Lightning 2-1-ledning i finalserien – var helt odiskutabel. Tampa gjorde sin kanske bästa match i hela slutspelet och såg framförallt i andra perioden till att Stars helt enkelt inte hängde med.

– Ja, det var en lyckad match. Vi höll oss verkligen till vår identitet i mittperioden, konstaterar historiska Victor.

Nu har han och lagkamraterna chansen att avgöra hela finalserien i en unik dubbelstöt kommande helg.

Match fyra spelas natten till lördag och match 5 natten till söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!